2024 is het Jaar van de Verkiezingen - Postzegelblog

2024 is het Jaar van de Verkiezingen

0

Het jaar 2024 is het Jaar van de Verkiezingen. Voor het eerst krijgen in 1 jaar 4,2 miljard mensen – meer dan ooit en de helft van de wereldbevolking – de kans om te gaan stemmen. Er zijn verkiezingen in ruim zeventig landen die een nieuwe leider zullen kiezen. Een globaal overzicht van de belangrijkste verkiezingen: USA, India, Europese parlementsverkiezingen, Rusland. Later worden ze nog in detail uitgewerkt.

Verenigde Staten (2023: 335.136.000 inwoners)

Twee oude mannen zijn kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten: Donald Trump (77) en Joe Biden (81). Op 5 november 2024 zullen miljoenen Amerikanen voor de zestigste keer een president kiezen. Mocht populist Trump de verkiezingen winnen, dan heeft dat wereldwijd grote gevolgen. Hij wil onder meer de geldkraan voor de oorlog in Oekraïne dichtdraaien, minder geld uitgeven aan de Navo, de grens voor migranten dichtgooien en maatregelen tegen klimaatverandering terugdraaien.

Het kiesstelsel van Amerika is ingewikkeld. Uiteindelijk blijven er twee presidentskandidaten over voor de race naar het Witte Huis.

Het begint allemaal met de registratie als kiezer; Amerikanen moeten zich laten registreren om te mogen kiezen. Ze kunnen zich registreren als Democraat, Republikein of als onafhankelijke kiezer. Met een inschrijving als Republikein of als Democraat mag je meedoen aan de gesloten voorverkiezing van de eigen partij. Sommige voorverkiezingen zijn toegankelijk voor alle kiezers, dus ook de onafhankelijke.

De rest van de Amerikaanse verkiezingen leest u op een later tijdstip.

 

India (2023: 1.428.627.663 inwoners)

Bijna een miljard Indiërs worden in april en mei opgeroepen om te gaan stemmen. ’s Werelds dichtstbevolkte land (1,4 miljard inwoners) gaat dan naar de stembus en de kiezers bepalen of premier Narendra Modi en zijn nationalistische BJP-partij een derde termijn krijgen.

Bijna een vijfde van de wereldbevolking woont nu in India. Het land wordt daarom de grootste democratie ter wereld genoemd, een claim die de Indiase regering graag herhaalt. Daar valt wel wat op af te dingen. Sinds Modi in 2014 aan de macht kwam, is het land verder afgegleden naar het schemergebied tussen democratie en autocratie. Dat heeft vooral te maken met Modi’s fanatieke hindoenationalisme.

Modi’s politieke carrière en succes zijn gebaseerd op de steun van de ruim 1 miljard hindoes die in India wonen. De islamitische minderheid in India heeft het zwaar. Modi en zijn partij BJP lijken met nieuwe wetten te werken aan een land waarin alleen hindoes als burger worden beschouwd en de rest op de tweede plaats komt.

De rest van de verkiezingen in India leest u op een later tijdstip.

 

Verkiezingen Europees Parlement (2023: 451,4 miljoen)

Gedurende 4 dagen (6 – 9 juni) zullen ruim 400 miljoen stemgerechtigde kiezers uit 27 landen van de Europese Unie 720 leden van het Europees Parlement (EP) kiezen. Die parlementsleden beslissen over allerhande kwesties, variërend van roamingkosten voor mobiele telefoons tot de privacy van online gegevens. Nederland heeft nu 29 zetels in het parlement. PvdA kwam bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 als grote winnaar uit de bus.

In het huidige politieke klimaat is de kans klein dat links weer zo groot wordt. De stemming in juni is een test voor de steun voor rechtse populisten, die de wind in de zeilen hebben na overwinningen in onder meer Hongarije, Slowakije, Italië en, dankzij de PVV, Nederland. Rechtse nationalisten en populisten bezetten nu 23 procent van de EP-zetels, pro-Europese partijen zijn met twee derde van de zetels zwaar in de meerderheid.

(Spanje (2019): 40e Europese Verkiezingen, de zegel is een verkiezingen box en de enveloppe is een stembiljet)

Bij de verkiezingen dit voorjaar zal het migratievraagstuk op de voorgrond komen te staan. De EU ontvangt dit jaar ruim 1 miljoen asielaanvragen, het hoogste aantal sinds 2015-2016. Veel Europese politici en kiezers zien deze toestroom als een bedreiging, de verwachting is dan ook dat het parlement naar rechts opschuift. Volgens critici is het gevaar reëel dat rechts-populistische politici maatregelen nemen die de rechten inperken van minderheden of van democratische instanties, zoals onafhankelijke rechtbanken of de vrije pers. Ook klimaatverandering zal een belangrijk thema zijn tijdens de verkiezingen.

De rest van de verkiezingen Europees Parlement leest u op een later tijdstip.

 

Rusland (2023:142.952.112 inwoners)

Vladimir Poetin (71) is al 23 jaar de leider van Rusland. In 2020 liet hij de grondwet wijzigen, zodat hij tot 2036 aan de macht kan blijven, waardoor hij mogelijk nog langer regeert dan Jozef Stalin. Vrijdag maakte Poetin bekend dat hij half maart weer meedoet aan de presidentsverkiezingen op 17 maart. Hij wint hoe dan ook, aangezien bijna alle oppositie in Rusland wordt onderdrukt.

Poetins grootste uitdager zou Aleksej Navalny zijn, maar die zit gevangen in een strafkolonie. Van een democratie is in de praktijk geen sprake. Een andere potentiële uitdager, de oorlogsveteraan en nationalistische blogger Igor Girkin, heeft aangekondigd zich kandidaat te willen stellen, maar ook hij zit voor onbepaalde tijd opgesloten. De Russische overheid bestempelt steeds meer ngo’s, nieuwsmedia, oppositiefiguren en zelfs de lhbtq-gemeenschap als staatsgevaarlijk.

Voor de Oekraïners is het ook slecht nieuws dat Poetin doorgaat: hij heeft Rusland veranderd in een oorlogseconomie en hij is niet van plan zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken. Als Trump de verkiezingen in de VS wint, dan is de kans groot dat de door Moskou geannexeerde Oekraïense gebieden in Russische handen blijven – en mogelijk rukt het Russische leger nog verder op.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch India Rusland Spanje Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)