De postzegels van Faroer in 1979 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1979

3

De Filatelistische Dienst van de Faroer eilanden had inmiddels al enkele duizenden abonnees geworven. Ook werd waar ook ter wereld bij een postzegeltentoonstelling op wereldniveau steevast een stand ingericht waar met de nieuwste postzegels van de Faroer kon kopen, postfris en gestempeld, in blokken en op eerstedagenveloppen. De afdruk van een stempel was meestal afkomstig van het stempel ‘eerste dag van uitgifte’.

 

Toen op 19 maart 1979 opeens een postzegel verscheen met de waarde van 25 kronen werden vele klachten ontvangen bij de Filatelistische Dienst van de Faroer. Vooral van verzamelaars die blokken van vier verzamelden, zowel ongestempeld als gestempeld! Waarvoor was die waarde van 25 kronen bestemd? In de tarieflijst van de postdienst van de Faroer kwam deze niet voor bij de briefpost. Alleen bij zwaardere pakketten kon deze zegel worden gebruikt en vanaf 1 oktober 1979 in combinatie met andere zegels voor een ‘brief’ van 1 kilogram naar landen in Europa. Daarvoor moest 30 kronen worden neergeteld en voor een ‘brief’ van 2 kilogram 50 kronen. Maar wanneer verzendt men dergelijke ‘brieven’ naar die landen? Men had echt het gevoel dat de postzegelverzamelaar de doelgroep was om zo extra deviezen voor de Faroer binnen te krijgen.

Als lid van de CEPT, de Conférance Européenne des administrations des Postes et des Télécommunications had de postdienst van de Faroer het recht om Europapostzegels uit te geven met daarop het embleem van de CEPT en het woord Europa. Daarbij was het algemene thema voor 1979: postgeschiedenis. Op de postzegels werden door ontwerper Holger Philipsen twee hoogtepunten uit de postale geschiedenis van de Faroer weergegeven, de gehalveerde postzegel van 4 øre en de opdrukzegel van 2 øre, beide uit 1919. Ze werden op 7 mei 1979 uitgegeven.

De postzegels werden gedrukt in velletjes van 20 stuks door de drukkerij van de Finse Nationale Bank. Vele verzamelaars hebben de complete velletjes aangeschaft omdat het woord EUROPA op de velrand was gedrukt. Als ondergrond voor de afbeeldingen van de postzegels en de teksten werd een kunstmatig watermerk gedrukt in lichtgele tint.

Dit watermerk kwam oorspronkelijk voor in de vellen die voor de postzegels van 1919 waren gebruikt. Door sterke verkleuring van de postzegel bij het scannen is dit ‘watermerk’ zichtbaar gemaakt. Men verwachtte heel wat van deze twee postzegels te kunnen verkopen want de oplage van beide zegels was 2 miljoen stuks.

Als laatste serie van het jaar 1979 verschenen op 1 oktober 1979 drie postzegels gewijd aan het Internationaal Jaar van het Kind. De postzegels werden ontworpen door kinderen die een tekening mochten maken. De eerste postzegel was getekend door achtjarige Edel Davidsen die goed gekeken had naar de klederdracht van meisjes en vrouwen op de Faroer eilanden.

De tweede tekening was gemaakt door Rasmus Fossá. Was het zijn vader die als visser in een bootje de zee was opgegaan? Rasmus was 7 jaar oud toen hij de tekening maakte.

De laatste tekening was van Snorri Petersen, ook acht jaar oud. Hij tekende twee jongens met op de achtergrond een berg. Ook van deze postzegels waren de oplagen hoog. Van de 110 øre was dit 2.100.000 stuks, van de 150 øre 3.200.000 stuks en van de 200 øre ook 2.100.000 zegels. Had de Filatelistische Dienst ook van deze serie verwachtingen van hoge verkoopcijfers? Het is waar dat de verkoop van postzegels voor de postdienst van de Faroer eilanden lucratief was. Maar of dat zo zou blijven?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch FaroerNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Jan1964 op 11 september 2017 om 18:49

  De Europapostzegels 1979 waren zo ongeveer meteen uitverkocht. Ik wilde ze tegen de normale prijs bij de handelaar kopen (nominaal + 50%). Dat zou toen tegen de 2 gulden zijn. Ze begonnen echter op 7,50 gulden.

 • Patrick Lava op 12 september 2017 om 11:43

  @Jan1964
  En nu koop je op eBay gemakkelijk de reeks in volledig vel voor een paar euro …

 • Jan1964 op 12 september 2017 om 15:23

  @Patrick
  Beginperiode Faeröer is makkelijk goedkoop bij elkaar te krijgen. Er is bij uitgifte te veel in gespeculeerd en wegplakken van de voorraden is niet zo makkelijk.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)