De beroemdste Zweedse postzegel - Postzegelblog

De beroemdste Zweedse postzegel

0

Een van de meest beroemde postzegels ter wereld is de zogenoemde ‘Treskilling yellow’ uit Zweden. Deze postzegel was te zien tijdens de London International Stamp Exhibition in 2015. Slechts één exemplaar van deze postzegel is bekend. De postzegel is gestempeld te Nya Kopparberget (thans Kopparberg) in centraal Zweden op 13 juli 1857.

De oorspronkelijke kleur van de zegel is groen en de oplage was slechts 91.100 stuks. Omdat de zegel in blauwgroen zeldzaam is werd deze vaak vals aangeboden.Voor meer hierover bezoek deze site. De bovenstaande zegel is echt en is ook op die website afgebeeld. Maar hoe kon de zegel opduiken in de kleur geel?

13

De serie postzegels, uitgegeven vanaf 1 juli 1855, bestond uit vijf waarden: 3 skill banco blauwgroen, 4 skill banco blauw, 6 skill banco grijs, 8 skill banco geel en 24 skill banco rood. Waarschijnlijk is, doordat een cliché in de drukplaat van de 8 skill banco beschadigd was dan wel gebroken. Bij vergissing is toen een cliché in de drukplaat gemonteerd van 3 skill banco zodat deze de gele kleur kreeg bij het drukken van de 8 skill banco. In een drukplaat van 100 stuks was dus één cliché verkeerd. Dit is onopgemerkt gebleven tot 1873 toen de munteenheid werd gewijzigd in øre. In 1886 vond een jonge postzegelverzamelaar, Georg Wilhelm Backman, op de zolder van zijn grootmoeder een stapeltje oude brieven. Hij merkte de verkeerde kleur van de zegel op en bracht deze naar een postzegelhandelaar in Stockholm, Heinrich Lichtenstein, die de zegel kocht voor 7 kronen. Daarna kwam de zegel in verschillende handen, zoals de beroemde verzamelaar Philipp von Ferrary. In 1920 werd de collectie van Ferrary geveild en de Zweedse baron Eric Leijonhufvud kocht de ‘Treskilling yellow’ zoals de naam voor de zegel in gele kleur werd genoemd. In 1937 kwam de zegel in de collectie terecht van koning Carol II van Roemenië. In 1970 verklaarde het Zweedse postmuseum de zegel voor vals, maar moest daar snel op terugkomen. Want na onderzoek door twee exepert groepen bleek de zegel volkomen echt te zijn. In 1990 werd de zegel verkocht voor meer dan $ 1.000.000,- door veilinghuis David Feldman in Genève. Dit veilinghuis verkocht de zegel opnieuw in 1996 maar nu voor de som van $ 2.300.000,-, een record voor een postzegel in die tijd. In mei 2013 werd de zegel verkocht aan de Zweedse edelman Count Gustaf Archibald Siegwart Douglas.

Ook deze zegel werd in valse vorm aangeboden, zoals bovenstaand voorbeeld. Omdat slechts één exemplaar bekend is en nog wel gestempeld, is een ongebruikte zegel vrijwel een onmogelijkheid.

Ter gelegenheid van het 100-jareige bestaan van de Zweedse postzegels werden op 16 mei 1955 twee postzegels uitgegeven met hetzelfde ontwerp als de eerste zegels van 1855. De zegel van 25 øre in rollen en velletjes en de zegel van 40 øre alleen in rollen.

Tijdens de internationale postzegeltentoonstelling Stockholmia 55, die plaats vond van 1 tot 10 juli 1955, werden vijf blokjes van negen stuks ‘herdrukken’ van de eerste serie van 1855 verkocht. Daarbij was echter de waardeaanduiding in skill banco doorgehaald.

De zegels werden alleen per serie verkocht voor de prijs van 2.45 kronen terwijl de frankeerwaarde van de zegels in totaal 45 øre was. Twee kronen ten behoeve van de organisatie van de tentoonstelling. De ‘Treskilling yellow’ werd echter niet herdrukt!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Roemenië ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)