De 100ste geboortedag van de Queen Mother - Postzegelblog

De 100ste geboortedag van de Queen Mother

0

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, de latere koningin Elizabeth, werd geboren op 4 augustus 1900. Ze vierde in het jaar 2000 haar 100ste geboortedag. Reden voor de Britse Royal Mail om, na 1990 voor haar 90ste geboortedag, weer een serie van vier postzegels aan haar te wijden.

Koningin Elizabeth, de Koningin Moeder, vierde op 4 augustus 1980 haar 80ste verjaardag. Toen verscheen één postzegel met haar beeltenis ter gelegenheid van dat feit. De postzegel werd toen ontworpen door Jefferey Mattheus en werd gedrukt in een oplage van bijna 71 miljoen stuks.

Ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag verscheen een serie van vier postzegels met afbeeldingen van foto’s vanaf haar jeugd tot aan haar verjaardag. Net als de envelop voor haar 80ste verjaardag werd die van 10 jaar later gestempeld met een bijzonder stempel van Glamis in Schotland waar haar kasteel, Glamis Castle, stond. Het is het huis van de graaf en de gravin van Strathmore and Kinghorne. Glamis Castle is het huis van de familie Lyon sinds de veertiende eeuw, hoewel het huidige huis grotendeels uit de zeventiende eeuw stamt.

Op 4 augustus 2000 werd, vanwege haar 100ste verjaardag, een blokje uitgegeven waarop een afbeelding van een foto van de Koningin Moeder, koningin Elizabeth II, haar kleinzoon prins Charles en haar achterkleinzoon prins William. De foto is gemaakt door John Swannell en de typografie, de belettering, werd aangebracht door John Gibbs.

De foto bevindt zich nu in de collectie van de National Portrait Gallery in Londen en werd door Swannell in 2001 aan dat museum geschonken. Het is een van de 540 portretfoto’s van Elizabeth, de ‘Queen Mother’, die zich in de collectie bevinden.

De ‘Queen Mother’, zo werd ze genoemd na het overlijden van haar echtgenoot koning George VI op 6 februari 1952. Ze was heel vaak gekleed in opvallend blauwe, groene of gele jurken en droeg dan meestal een bijpassende grote hoed in dezelfde kleur. Op de postzegel draagt Elizabeth een broche van de ‘Royal Order of Sartorial Splendor’. Deze broche behoorde aan koningin Victoria die ze kreeg bij haar diamanten regeringsjubileum in 1897. De broche werd vervaardigd door het ‘House of Garrard’ te Londen.

Rechts van haar staat op de foto haar dochter, koningin Elizabeth II. Elizabeth Alexandra Mary werd geboren op 21 april 1926 te Londen. Toen haar vader in 1936 koning werd als gevolg van de troonsafstand van zijn broer Edward VII, werd Elizabeth troonopvolgster. Zij trouwde op 20 november 1947 met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken.

Philip deed afstand van zijn titels en werd Hertog van Edinburgh. De vader van Elizabeth overleed op 6 februari 1952 toen ze op reis waren in Kenia en zij werd de dag daarna koningin, de ‘Proclamation of Accession’ tijdens een plechtigheid in St. Jame’s Palace. De kroning vond plaats op 2 juni 1953 in de Westminster Abbey. Zij is Hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Links achter de Queen Mother staat op de foto prins Charles. Hij is de zoon van Elizabeth II en werd geboren op 14 november 1948 in Buckingham Palace in Londen. Hij kreeg de namen Charles Philip Arthur George en de titel Prins van Wales. Hij kreeg ook een Schotse titel: Prins Charles, Hertog van Rothesay.

Hij trouwde op 29 juli 1981 met Diana Frances Spencer maar door onderlinge problemen werd dit huwelijk ontbonden op 28 augustus 1996. Diana overleed vanwege een ongeval in Parijs op 31 augustus 1997. Op 9 april 2005 trouwde Charles met Camilla Parker Bowles. Haar meisjesnaam was Camilla Rosemary Shand, geboren op 17 juli 1947 te Londen. Haar achternaam Parker Bowles kreeg ze in 1973 door huwelijk met legerofficier Andrew Parker Bowles dat in 1995 werd ontbonden. Camilla kreeg de titel Hertogin van Cornwall.

Tussen de Queen Mother en koningin Elizabeth II staat prins William, geboren op 21 juni 1982 te Paddington in het St Mary’s Hospital te Londen. Hij kreeg de titel Hertog van Cambridge en is de oudste zoon van prins Charles en Diana Spencer. Hij is tweede in lijn van Britse troonopvolging. Hij trouwde op 29 april 2011 met Catherine Middleton.

De 100ste verjaardag van de Queen Mother werd in het jaar 2000 gevierd met een parade met hoogtepunten uit haar leven. Haar portret werd afgebeeld op een bankbiljet van de Royal Bank of Scotland in de waarde van £20. Op het bankbiljet ook een afbeelding van het kasteel te Glamis en een jeugdportretje. En leuk voorval vond plaats tijdens een ter ere van haar verjaardag gehouden lunch in de Guildhall in Londen, toen George Carey, de aartsbisschop van Canterbury, per ongeluk haar wijnglas nam waarbij ze uitriep: ‘That’s mine’! Dit voorval ging de hele wereld over.

In december 2001 brak Elizabeth haar bekken als gevolg van een val. Desondanks was ze op 5 februari 2002 aanwezig bij een herdenkingsplechtigheid voor haar overleden echtgenoot George VI en ging ze staan toen het nationale volkslied werd gespeeld.

Op 13 februari 2002 kreeg Elizabeth een snijwond aan haar arm tijdens haar verblijf in Sandringham House in het graafschap Norfolk. Twee dagen later was ze aanwezig bij de begrafenis van haar dochter Margaret in de St George kapel in het kasteel van Windsor. Koningin-moeder Elizabeth overleed op 30 maart 2002 in haar slaap in de Royal Lodge op het terrein van Windsor Castle met aan haar zijde koningin Elizabeth II.

Royal Mail bracht op 25 april 2002 opnieuw de postzegels uit met afbeeldingen van de serie uit 1990. De frankeerwaarden waren echter aangepast aan de tarieven van 2002 en er was een rouwrand om de afbeeldingen aangebracht door ontwerper John Gorham. De afbeeldingen op de postzegels waren in omgekeerde volgorde aangebracht waardoor de postzegel met de waarde 1st met haar afbeelding als honderdjarige het meest kon worden gebruikt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)