Chinees Nieuwjaar Jaar van de Os start op 12 februari 2021 - Postzegelblog

Chinees Nieuwjaar Jaar van de Os start op 12 februari 2021

0

De os, koe of stier is het tweede dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen, is soms koppig. Het jaar van de os begint op 12 februari 2021 en eindigt 31 januari 2022. In deze blog een aantal Aziatische landen waar Chinees Nieuwjaar groots wordt gevierd binnen de familie. Ook nog een aantal uitgiften van niet Aziatische landen en beroemde personen in het jaar van de os. In elk geval zijn filatelisten verheugd over de creatieve ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaarsfeest is de belangrijkste Chinese feestperiode. In China wordt het Chinees Nieuwjaar ch’un-chieh genoemd. Dit betekent: Lentefestival of Lentefeest, zoals het feest meestal genoemd wordt. Het woord voor Nieuwjaar is: Xin Nian.

Nederland (2020): Jaar van de rat / Jaar van de os.

Berekening datum Chinees Nieuwjaar: Het wordt gevierd op de 1e tot en met de 15e dag van de eerste maand van de Chinese (maan) kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dat betekent dat het feest niet plaatsvindt voor 21 januari en niet na 20 februari. De oorsprong van deze maankalender vind je terug ongeveer 2600 jaar voor Christus. Het oude Chinese woord Nian betekent: rijpe granen. Men heeft deze kalender voor de landbouw en de tijd bedacht.

Nederland (2021): Jaar van de os (2x).

Dit feest wordt gevierd door bijna geheel Azië en overal in de wereld waar grote groepen Chinezen wonen (Chinatowns). De Chinese cultuur heeft met dit feest heeft veel andere volken beïnvloed. Een kwart van de wereldbevolking viert dit feest. In Nederland groeit de laatste jaren de belangstelling voor dit feest. In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam wordt dit feest uitgebreid gevierd. Je ziet dan optochten met de leeuwen- en drakendans, vuurwerk en andere festiviteiten.

Canada (2021): boekje met 12 dierenriem zegels die werden uitgegeven 2009-2020.

Canada Post gaf op 15 januari 2021 een boekje uit van alle 12 tekens van de Chinese dierenriem met binnenlandse tarieven. Deze uitgave is een speciale terugblik op alle postzegels die zijn geproduceerd in onze serie Lunar New Year van 2009 tot 2020. De postzegels in het boekje zijn gebaseerd op de 12 ontwerpen die voorheen tegen het internationale tarief waren uitgedrukt. Kijk maar naar de verschillen van de waarde ‘nationaal / P’ en de waarde ‘internationaal’ van dezelfde ontwerpen.

 

 

 

 

 

 

 

De maankalender volgt de 12-jarige cyclus van de Chinese dierenriem waarin elk jaar wordt voorgesteld door een dier, beginnend met het jaar van de rat en eindigend met het jaar van het varken. Volgens een legende werd de volgorde van de dieren in de dierenriem bepaald door hoe ze deelnamen aan een race die door de Jade-keizer werd genoemd.

China

Chinees Nieuwjaar (Lentefestival) wordt door de Chinezen op 12 februari gevierd waarin families samenkomen en evenementen bezoeken. Vanuit de grote steden wordt door de arbeidsmigranten gereisd naar hun familie op het platteland. Ze leggen duizenden kilometers per trein, bus en vliegtuig af. Het is de grootste binnenlandse migratiestroom te wereld. Verwacht wordt dat 1,7 miljard Chinezen reizen. Dat is 40 procent minder dan in 2019, voordat de coronacrisis uitbrak.

 

 

 

 

 

 

 

Wie de jaarlijkse familiehereniging opoffert, wordt extra beloond door de overheid. Bedrijven bieden thuisblijvende werknemers een bonus op hun salaris, tegoedbonnen voor winkels, vrijkaarten voor bioscopen, culturele instellingen, lokale attracties, en zelfs gratis eten, kinderkampen.

Taiwan

Zoals gebruikelijk zal de officiële postdienst van Taiwan ook postzegels met Chinese dierenriem uitrollen die het nieuwe maanjaar markeren. Aangezien 2021 het jaar van de os is, zullen de postzegels voor de feestelijke gelegenheid ossen in zwart en oranje tonen.

 

 

HongKong

Hongkong Post presenteert de tiende uitgave voor het nieuwe maanjaar met een set van vier postzegels en een velletje met de os in verschillende kunstvormen.

 

Macao

Macao pakt uit met een serie van vier zegels (in een vel van 16 zegels), een velletje en vier automaatstroken.

 

 

 

 

Japan

Japan heeft vier zegels uitgegeven.

 

Singapore

De kunstenaar achter de illustraties voor de hele serie is mevrouw Lim An-Ling, de ontwerper achter de postzegelsets Singapore Bicentennial 2019. Mevrouw Lim, een gevestigde animator en illustrator, ontwerpt sinds 2013 postzegels voor SingPost. Twee zegels en automaatstrook zijn verschenen op 8 januari 2021.

United Nations

De postadministratie van de Verenigde Naties (UNPA) heeft op 22 januari 2021 in New York persoonlijke zegels uitgegeven van het jaar van de os.  Dit is het twaalfde vel dat is uitgegeven voor de postzegelserie van UNPA voor het nieuwe maanjaar, waarmee de hele dierenriemcyclus in de serie is voltooid.

Isle of Man

Het is de eerste keer dat er driehoekige postzegels zijn gemaakt door een van de Britse postdiensten, die ook de Royal Mail en de Kanaaleilanden omvat. De set is zo ontworpen dat de postzegels allemaal in dezelfde richting op het postzegelvel staan. Dit betekent dat de top van de driehoek bovenaan twee ontwerpen staat en onderaan de andere twee, wat onbedoeld een van de ontwerpen een nog grotere gelijkenis geeft met de lachende koe, maar toch zorgt voor een aangename lay-out.

Het postkantoor van het Isle of Man markeert het Chinese Jaar van de Os, dat op 12 februari begint, met een nieuwe set vertederende postzegels ontworpen door Manx-kunstenaar Jay Cover. Een van de postzegels bevat een knipoog naar de oude mythe van de race tussen wezens om de volgorde van de 12-jarige cyclus in de Chinese dierenriemkalender te bepalen. Een race waarin de rat (die vorig jaar de dierenriem was) springt over de os, zodat de rat het eerste dier wordt in de cyclus.

Uitgiftes: serie van vier zegels, mini-sheet met vijf series (20 zegels), ongetande mini-sheet met vijf series (20 zegels), mini-sheet met waarde 62p.

 

 

Kijk naar de video met Manx-kunstenaar Jay Cover en het ontwerpproces per zegel:

https://www.youtube.com/watch?v=gGD5bSew-e0&feature=youtu.be

Beroemde personen in het jaar van de os

Barack Obama, Bruce Springsteen, Doutzen Kroes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

André Rieu, Picasso, Napoleon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Frederic Handel, Adolf Hitler, Margaret Thatcher.

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: echte postzegel, rechts: propaganda vervalsing Putsch Empire. Bron: Wikipedia.

 

Vincent Van Gogh, Walt Disney, Richard Nixon.

 

 

 

 

 

 

In 1972 gaf Guinee een luchtpostzegel van 1.200 frank uit op goudkleurig metallic folie met daarop twee rode robijnen ter herdenking van de reis van de Amerikaanse president Richard M. Nixon naar China. Op de postzegel staan ​​afbeeldingen in reliëf van de Amerikaanse president Richard M. Nixon en de voorzitter Mao Tse-tung van de Volksrepubliek China op goudfolie. Op de postzegel staan ​​twee pingpongbatjes en de twee robijnen als pingpongbal.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Groot Brittannië Japan Monaco Nederland Taiwan Verenigde Naties Astrologie Disney Napoleon Stripverhalen Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)