Herdenking eeuwfeest onafhankelijkheid België in 1930 - Postzegelblog

Herdenking eeuwfeest onafhankelijkheid België in 1930

2

De weerstand tegen Koning Willem I der Nederlanden leidde op 4 oktober 1830 tot de onafhankelijkheid van België. Het voorlopige bewind van de Zuidelijke Nederlanden, ontstaan op 24 september 1830, nam het gezag over. De omwenteling, zoals het ook wel werd genoemd, was een feit geworden.

 

 

belgie-1-proef-1849-zwart

De eerste Koning der Belgen was Leopold I. Hij was op 3 februari 1831 als Lodewijk van Orleans, Hertog van Nemours en zoon van Koning Louis-Phillipe van Frankrijk als toekomstige vorst verkozen door het Nationaal Congres. Op 21 juli 1831 legde hij op het Koningsplein in Brussel de eed af. Zoals zoveel andere landen introduceerde het Koninkrijk België de postzegel als frankeermiddel. Na een aantal proeven, bovenstaande proef werd afgekeurd, werden twee postzegels uitgegeven op 1 juli 1849 in de waarden van 10 en 20 centiemen.

belgie-1
belgie-5

 

Later aangevuld met een waarde van 40 centiemen. Helaas zijn mooie gestempelde exemplaren moeilijk te vinden vanwege de zeer zware afdrukken van de zogenoemde lijnenstempels met daarin de kantoornummers. Overigens wel een enorme opgave om alle nummers te verzamelen.

belgie-74
belgie-78

Koning Leopold I overleed op 10 december 1865 en hij werd opgevolgd door zijn zoon, Leopold II. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België werd op 1 mei 1905 een serie van zeven postzegels uitgegeven. Ze zijn niet herkenbaar als jubileumuitgifte en ook de oplage verraad niet dat het om een bijzondere uitgifte ging. De oplage van de 10 centiemen was 365 miljoen stuks! Die van de 50 centiemen meer dan 3 miljoen stuks.

belgie-79
belgie-80

De afbeelding van Koning Leopold II was ontleend aan een schilderij van Omer Alphonse Dierick of Dierickx. Deze kunstschilder en beeldhouwer was geboren in 1862. De afbeelding op de postzegels van Koning Leopold II wordt door verzamelaars ‘Grove baard’ genoemd in tegenstelling tot de postzegels uitgegeven vanaf 1893 waarbij hij met ‘Fijne baard’ is afgebeeld.

belgie-112
belgie-114

Na het overlijden van Koning Leopold II op 17 december 1909 verscheen in 1912 een serie postzegels met afbeelding van de nieuwe vorst, Koning Albert I.

belgie-117

De serie bestond in totaal uit 15 waarden van 10 centiemen tot en met 5 frank. Het ontwerp van het portret was van Eduard Pellens, een grafisch kunstenaar geboren op 14 oktober 1872 te Antwerpen.

belgie-233

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Belgische postzegel werd een serie van 13 postzegels uitgegeven met de afbeelding van de eerste vorst, Koning Leopold I, samen met Koning Albert I.

belgie-302

Ter herdenking van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid van België werd op 1 juli een serie van drie postzegels uitgegeven met afbeeldingen van de drie vorsten die het land hadden geregeerd. Als eerste Koning Leopold I. De afbeelding is ontleend aan een schilderij vervaardigd door de kunstschilder Liéven de Winne. Hij was geboren op 24 januari 1821 te Gent.

leopold-i-de-winne

Na zijn opleiding legde hij zich vooral toe op het portretteren van belangrijke personen, zoals het Belgische koningshuis. Hierboven is een portret afgebeeld van Koning Leopold I van zijn hand. Liéven de Winne overleed op 13 mei 1880 te Brussel.

belgie-303
belgie-304

De twee andere postzegels laten Koning Leopold II zien alsmede de regerende vorst Albert I. Beide afbeeldingen zijn ontleend aan schilderijen vervaardigd door Joseph Leempoels. De kunstschilder was geboren op 15 mei 1867 te Brussel en was net als Liéven de Winne een portretschilder. De drie postzegels vertolkten duidelijk het eeuwfeest door de toegevoegde jaartallen 1830 en 1930.

belgie-305
belgie-306

Maar toen verscheen op 6 oktober 1930 een voor mij onbegrijpelijke uitgifte. De drie postzegels voor het eeuwfeest werden herdrukt en voorzien van een opdruk B.I.T. OCT. 1930. Een serie van drie zegels ter herdenking van de 50ste zitting van de Raad van Beheer van de Internationale Arbeidsorganisatie in Brussel.

belgie-307

De herdruk van de zegels was duidelijk, omdat onder de omranding van de afbeelding de namen van de schilders waren toegevoegd alsmede de initialen van de graveur, Jean de Bast.

belgie-305-detail

 

belgie-307-detail

Het is me nog altijd een raadsel waarom niet gekozen is voor nieuwe ontwerpen voor de herdenking de Internationale Arbeidsorganisatie (Bureau Internationale du Travail, in 1926 verhuisd naar het Centre William Rappard in Genève), opgericht in 1919 tijdens de Vredesconferentie van Versailles. Voor mij doet de opdruk afbreuk aan de prachtige afbeeldingen van de schilderijen van de Belgische koningen. Of weet u wellicht de reden waarom deze postzegels zijn gebruikt voor de opdrukken?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk Schilderkunst VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 20 februari 2017 om 11:21

  @ Cees Janssen
  Beetje in de war met de koninklijke genealogie? De huidige koning Filip zal niet blij zijn dat je hem doet afstammen van Louis d’Orléans, duc de Némours. Die was op 3 februari 1831 door het Nationaal Congres inderdaad verkozen tot Koning der Belgen, maar onder grote diplomatieke druk van vooral Groot-Brittannië, vroeg zijn vader, koning Louis-Philippe van Frankrijk, aan zijn zoon de benoeming te weigeren. Dat is dan ook gebeurd.
  Op 4 juni 1831 verkoos het Congres de protestant Leopold von Sachsen-Coburg Gotha tot Koning der Belgen, en dat is natuurlijk de Leopold I die op de eerste postzegeluitgifte staat, en de voorvader van de huidige koning Filip.
  Pour la petite histoire: de favoriet van de Europese mogendheden om Koning der Belgen te worden, was Prins Willem-Frederik van Oranje … inderdaad, de latere koning Willem II. Het heeft niet mogen wezen …

 • Cees op 20 februari 2017 om 15:13

  @Patrick, dank voor de terechtwijzing! Inderdaad een behoorlijke ‘slip of the pen!!’. Met excuses. Maar je uitleg maakt het weer duidelijk!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)