FIFA World Cup 2022 Qatar: de troostfinale tussen Kroatië en Marokko - Postzegelblog

FIFA World Cup 2022 Qatar: de troostfinale tussen Kroatië en Marokko

0

Zaterdag 17 december 2022 om 16:00 uur spelen Marokko en Kroatië de troostfinale om de 3e en 4e plek van het WK Voetbal van 2022 in Qatar. Beiden speelden ook in de groepsfase tegen elkaar in groep F. De uitslag van hun eerste wedstrijd was 0 – 0. Marokko is de verrassing van het WK van 2022. Als eerste Arabische en Afrikaanse land bereikte Marokko de laatste vier van de wereld en de halve finale. Het wordt een spannende wedstrijd morgen.

Marokko

Het Marokkaans voetbalelftal, ook wel de ‘Leeuwen van de Atlas’ genoemd, is een team van voetballers dat Marokko vertegenwoordigt in internationale wedstrijden zoals de (kwalificatie)wedstrijden voor het WK en de Afrika Cup. De FRMF werd in 1955 opgericht en is aangesloten bij de CAF en de FIFA sinds 1960.

 

 

 

 

 

 

 

De ploeg speelt zijn thuiswedstrijden doorgaans in Casablanca, Rabat, Marrakesh, Agadir of Tanger, en behaalde in april 1998 met de 10e plaats zijn hoogste positie op de FIFA-wereldranglijst. Daarmee is Marokko na Nigeria in 1994, het tweede Afrikaanse land dat in de top tien zat. Marokko kwalificeerde zich in totaal zes keer voor het Wereldkampioenschap voetbal en bereikte op het WK van 1986 de achtste finale. Marokko kwalificeerde zich ook al achttien keer voor de Afrika Cup en won de beker in 1976. Op de editie van 2004 verloor het de finale van gastland Tunesië. Tijdens de WK van 2022 in Qatar hebben ze geschiedenis geschreven. Als eerste Arabische en Afrikaanse land bereikte Marokko de laatste vier van de wereld. Ze verloren van Frankrijk met 2 -0 in de halve finale en spelen nu tegen Kroatië voor de 3e/4e plaats. Eerder werden sterke Europese landen België, Spanje en Portugal verslagen tijdens het toernooi.

 

Leeuwen van de Atlas

De berberleeuw, atlasleeuw of Barbarijse leeuw (Panthera leo leo), in het Berbers/Tamazight: Bouharou, is een Afrikaanse ondersoort van de leeuw, die in het wild uitgestorven is. Deze leeuw leefde in heel noordelijk Afrika, van Marokko tot Egypte. In de Oudheid kwam deze ondersoort nog algemeen voor. Tot in de 19e eeuw waren er nog verspreide populaties en loofde de Franse overheid in Algerije premies uit voor het afschieten van leeuwen. Rond 1880 werden in Algerije zo nog meer dan 100 leeuwen gedood in een jaar. Maar tegen het einde van de eeuw was de leeuw al zeldzaam geworden. De berberleeuw stierf in 1920 in het wild uit, toen het laatste exemplaar in Marokko werd doodgeschoten. Veel in gevangenschap gehouden leeuwen stammen af van berberleeuwen, hoewel het in de meeste gevallen onduidelijk is hoe of in welke mate.

De berberleeuw kon een lengte van drie meter bereiken. De berberleeuw is een imposante leeuw met lange, meestal zwarte manen die zich uitstrekken van de kop, over de schouders en buik tot aan de liezen. Hij heeft een hoog achterhoofd, korte poten en een diepe borstkas. De uitgestorven Kaapse leeuw vertoonde een grote gelijkenis met de berberleeuw.

De berberleeuw wordt gebruikt als de personificatie van het koninkrijk Marokko. Het Marokkaans voetbalelftal is vernoemd naar deze leeuw, en draagt de bijnaam ‘Les Lions de l’Atlas’. De vooruitgang van het DNA-onderzoek leerde immers dat er geen duidelijk genetisch onderscheid bestaat tussen verscheidene ondersoorten van leeuwen. Die verschillen wel qua uiterlijk en gedrag, maar dat zit niet noodzakelijk ingebakken in hun DNA. Zo hebben Atlasleeuwen dikkere en zwartere manen, die verder doorlopen op de rug en de buik dan bij leeuwen uit zuidelijk Afrika. Dat zou echter kunnen liggen aan het leven in een kouder klimaat, want in gevangenschap ontwikkelen die zuidelijke leeuwen dikwijls ook een imposantere kraag.

USA (2017): Disney Villains (Disney schurken).

Dat Atlasleeuwen niet in grote groepen leefden, kan dan weer komen doordat voedsel schaarser was in hun gebied. Op basis van die kenmerken valt wel te zeggen dat de ‘goede’ leeuwen in de film The Lion King zuidelijk-Afrikaans zijn. Alleen Scar is met zijn zwarte manen en zijn solitaire gedrag duidelijk een Atlasleeuw. De slechterik dus, wat Marokkanen wel een goede reden geeft om een hekel te hebben aan Disney. Tenzij hun ‘Leeuwen van de Atlas’ op het WK voetbal bewijzen dat zij toch de besten zijn.

 

Kroatië

Het Kroatisch voetbalelftal is een team van voetballers dat Kroatië vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. Het team, dat wordt beheerd door de Kroatische voetbalbond, bestaat sinds 1990 en werd in de zomer van 1992 door de FIFA en de UEFA erkend, een jaar nadat de onafhankelijkheid van toenmalig Joegoslavië was uitgeroepen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond er een Kroatisch voetbalelftal.

Qatar (2022): Groep E en Groep F (België, Canada, Marokko, Kroatië)

Het team speelde zijn eerste competitiewedstrijden tijdens de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal 1996 in Engeland. Kroatië kwalificeerde zich, en kwam dus voor het eerst uit op een groot internationaal toernooi. Sindsdien hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het internationale voetbal, met onder meer een derde plaats op het wereldkampioenschap voetbal 1998 onder leiding van topschutter Davor Šuker en een tweede plaats op het wereldkampioenschap voetbal 2018 onder leiding van Luka Modri?. Kroatië kwalificeerde zich in totaal zes keer voor het Wereldkampioenschap voetbal. Na de groepsfase won Kroatië van Japan (wns), Brazilië (wns) en verloor de halve finale van Argentinië met 3 – 0.

 

In 2018 behaalde het Kroatisch voetbalelftal een 2e plaats door het verlies met 4 – 2 van wereldkampioen Frankrijk.

Kroatië (2018): WK Voetbal Rusland 2018.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Kroatië Marokko Disney VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)