Ode aan Olivia Newton-John - Postzegelblog

Ode aan Olivia Newton-John

1

Op 8 augustus 2022 overleed Olivia Newton-John aan de gevolgen van borstkanker; ze werd 73 jaar oud. Veel babyboomers en Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970) zijn opgegroeid met de film Grease. Olivia Newton-John was voor Grease al een succesvol zangeres en werd daarna actrice. Wat is het verhaal van haar leven met haar grootste hit, de film Grease? Daarna heeft ze ingezet in de strijd tegen kanker.

Biografie

Ze werd geboren in de Britse stad Cambridge, maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was. Haar ouders waren Brinley Newton-John en Irene Born. In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar het Verenigd Koninkrijk. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow, afgeleid van haar tweede film Toomorrow. Hoewel deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen. Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met Bob Dylans compositie If not for you. Ze had een relatie met Bruce Welch, gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard.

Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival in Brighton en eindigde met 14 punten op de vierde plaats. De single haalde de elfde plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk. In 1974 won ABBA met ‘Waterloo’. Op de derde plaats eindigde Mouth & MacNeal met ‘I see a star’. Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy Awards met onder anderen de hits: ‘If Not for You’, ‘Banks of the Ohio’, ‘Take Me Home, Country Roads’ en ‘Sam’.

Grease (musical)

Grease (1972) is een musical van Jim Jacobs en Warren Casey . De musical is vernoemd naar de arbeiderssubcultuur van de arbeidersklasse in de Verenigde Staten uit de jaren vijftig , bekend als smeerders, en speelt zich af in 1959 op de fictieve Rydell High School en volgt tien tieners uit de arbeidersklasse terwijl ze navigeren door de complexiteit van groepsdruk, politiek, persoonlijke kernwaarden en liefde. De partituur leent zwaar van de klanken van vroege rock and roll. In de oorspronkelijke productie in Chicago was Grease een ordinaire, rauwe, agressieve, vulgaire show. Latere producties ontsmet de meer gewaagde inhoud. De show vermeldt sociale kwesties zoals tienerzwangerschappen , groepsdruk en bendegeweld; de thema’s zijn liefde, vriendschap, rebellie van tieners, seksuele verkenning tijdens de adolescentie en, tot op zekere hoogte, klassenbewustzijn en klassenconflicten. Jacobs beschreef de basisplot van de show als een ondermijning van de gebruikelijke stijlfiguren van de jaren vijftig-cinema, aangezien de vrouwelijke hoofdrol, die in veel films uit de jaren vijftig het alfamannetje transformeerde in een gevoeliger en sympathieker personage, in plaats daarvan wordt aangetrokken door de invloed van de man en transformeert in zijn wilde fantasie. Uit historisch onderzoek blijkt dat de elementen van deze musical gebaseerd zijn op Romeo en Julia (1853) en West Side Story (1957).

 

Grease (filmmusical)

Grease is een Amerikaanse romantische filmmusical uit 1978 onder regie van Randal Kleiser. De productie is een verfilming van de gelijknamige musical Grease, over de jaren 1950. De film werd genomineerd voor de Oscar voor beste oorspronkelijke lied (Hopelessly Devoted to You van John Farrar) en de Golden Globes voor beste musical- of komediefilm, beste hoofdrolspeler in een musical- of komediefilm (John Travolta), beste actrice in een musical- of komediefilm (Olivia Newton-John), beste oorspronkelijke lied (Grease van Barry Gibb) en nogmaals voor beste oorspronkelijke lied (Hopelessly Devoted to You).

 

Sandy (Olivia Newton-John) en Danny (John Travolta) ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden verliefd en aan het eind van de vakantie kunnen ze moeilijk afscheid nemen. Later verhuist Sandy naar de plek waar Danny woont en gaat vervolgens ook naar dezelfde school, Rydell High School. Wanneer de school begint komen Sandy en Danny elkaar plotseling weer tegen. Sandy kent Danny als een romantische en lieve jongen, maar op school staat hij bekend als een stoere vrouwenverslinder. Wanneer ze elkaar weer ontmoeten, botsen hun imago’s.

Niemand verwacht dat Danny op het brave meisje Sandy zal vallen. Sandy is nog steeds hopeloos verliefd op haar vakantieliefde, maar door Danny’s stoere gedrag wordt dit al snel minder. Ze begint met andere jongens aan te pappen, waardoor Danny jaloers wordt. Hij meldt zich bij sportcoach Calhoun om Sandy voor zich te winnen met sportieve prestaties. Tijdens een grote danswedstrijd van de school komen de twee weer nader tot elkaar, totdat Danny aan het eind van de avond met een ander meisje de sterren van de hemel danst en zonder Sandy de wedstrijd wint.

Israël (2015): Grease.

Er volgt een verzoeningspoging van Danny’s kant, maar hij verpest dit omdat hij Sandy het bed in probeert te krijgen, iets waar de nog maagdelijke Sandy niet aan toe is. Wanneer Danny een autowedstrijd wint tegen een vijandige racer, realiseert Sandy zich dat ze Danny niet uit haar hoofd kan zetten. Ze besluit te veranderen om in zijn kliek te passen, niet alleen voor hem, maar ook voor zichzelf. Van braaf meisje, verandert Sandy in een hippe meid, terwijl Danny het tegenovergestelde probeert en zich plotseling als netjes en sportief presenteert.

 

Waardering

Na Grease scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu; de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde. Ook de langspeelplaat van de soundtrack haalde de eerste plaats.

Olivia Newton-John is tussen 1984 en 1995 getrouwd geweest met Matt Lattanzi. De actrice Chloe Rose Lattanzi (1986) is een dochter uit dit huwelijk. Van 1996-2004 had Olivia Newton-John een relatie met cameraman Patrick McDermott, die in 2005 verdween tijdens een vistrip. Sinds 2008 was ze getrouwd met zakenman John Easterling. In 1992 kreeg Olivia Newton-John borstkanker, waarvan ze in eerste instantie genas, maar in 2013 kwam de ziekte terug en wederom genas zij. In 2017 kwam de ziekte voor de derde keer terug met uitzaaiingen naar de lage rug.

Australië (2012): Olivia Newton-John Cancer & Wellness Centre Appeal (sheetlet).

In de strijd tegen kanker stichtte Olivia Newton-John het Cancer Wellness & Research Centre in Melbourne (Australië), waar ze een deel van haar jeugd opgroeide. In het centrum worden niet alleen de kanker behandeld en nieuwe therapieën uitgeprobeerd, maar is er ook oog voor het welzijn van de patiënten met een welnessprogramma. In 2019 werd Olivia Newton-John door koningin Elizabeth geridderd, onder meer voor haar bijdrage aan kankeronderzoek. Sindsdien mocht ze zich Dame noemen. In 2022 overleed ze aan de gevolgen van borstkanker; ze werd 73 jaar oud.

Australië (2013): Australian Legends of Music (5 artists and 5 albums).

In 2013 bracht Australia Post een serie uit van 10 zegels ‘Australian Legends of Music’. De serie bestaat uit vijf artiesten en vijf legendarische albums. Olivia Newton-John kreeg ook een zegel. Elke zegel uit deze serie verscheen ook apart in een booklet.

 

Hoewel ze oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk kwam en het grootste deel van haar volwassen leven in de Verenigde Staten woonde, beschouwde ze zichzelf als een Australische. De Australische staat Victoria heeft aangeboden om een ??staatsbegrafenis te houden voor Olivia Newton-John, wat haar familie heeft geaccepteerd, hoewel ze van plan zijn haar lichaam te laten begraven op haar ranch in Californië.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Israël ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,79 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Willemijn Vendrig op 5 september 2022 om 16:39

    Mooi stukje. Heb naar haar overlijden toevallig aanbeland op tv op de film.
    Zag de film voor het eerst. Maar het leek wel of hij was ingekort zei mijn moeder.
    Mooi stuk over haar biografie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)