Sprookjesstad ‘Lilliput’ (deel 1) - Postzegelblog

Sprookjesstad ‘Lilliput’ (deel 1)

4

Eerst over de Sprookjesstad zelf. Het was een van de allergrootste kijkspektakels uit de geschiedenis van de kermissen: het ‘Liliputaner Circus’. Het was niet alleen een circus, maar een complete stad, met huisjes, winkels, een café en zelfs een klein raadhuis en een postkantoor. Men kende de Sprookjesstad al in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Maar de stad kwam ook naar Nederland. Een van de ondernemingen was die van Carl Schäfer. Deze was in 1933 onder andere te zien op de voorjaarskermis in de Haagse Dierentuin.Cees 2

De Nederlandse tournee van Schaefer werd destijds verzorgd door het theaterbureau E. Saks uit Amsterdam. Deze organisatie, die reisde onder de naam ‘Schaefers Märchenstadt Liliput’, had een oppervlakte nodig zo tussen de twee- en drieduizend vierkante meter. Schaefer had maar liefst vijfentwintig man technisch personeel in dienst en veertig artiesten, veelal lilliputters van verschillende nationaliteiten.

Het was in die jaren gebruikelijk rond te trekken langs bijvoorbeeld kermissen met mensen die een opmerkelijke fysieke afwijking hadden, zoals vrouwen met baarden, reuzen en dus ook, zoals in dit geval, kleine mensen. In de kranten van die tijd werd op een nogal denigrerende manier gesproken over de uiterlijke kenmerken van de lilliputters, maar over hun optredens las men niets dan lof.
Voor de Nederlandse tournee werd 180 ton bagage meegevoerd, waar uiteraard ook een behoorlijk groot wagenpark voor nodig was. Ook Schäfer deed in 1933 diverse grote steden aan zoals Den Haag, Arnhem, Nijmegen en Haarlem. In Den Haag werd van zaterdag 13 mei tot en met zondag 28 mei 1933 een bijzonder poststempel werd gebruikt. Maar in Den Haag vond niet het eerste optreden van Sprookjesstad plaats.

Het was tijdens de Beurs Dames Kroniek waar de eerste stad werd opgebouwd. Het bijzondere stempel werd gebruikt van vrijdag 3 maart 1933 tot en met maandag 13 maart 1933.

In Musis Sacrum te Arnhem vond het optreden plaats van zaterdag 15 april tot en met zondag 23 april 1933.
Den Haag werd bezocht van zaterdag 13 mei tot en met zondag 28 mei 1933.
In Nijmegen van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei 1933.
Dan Utrecht van zaterdag 3 juni tot en met zondag 11 juni 1933.
Te Haarlem van zaterdag 17 juni tot en met zondag 25 juni 1933.

In Alkmaar van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 1933.
Te Amsterdam van zaterdag 8 juli tot en met zondag 23 juli 1933.
In Enschede van zaterdag 29 juli tot en met zondag 6 augustus 1933.

Heerlen was aan de beurt van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 3 september 1933.
Te Maastricht van zaterdag 12 augustus tot en met zondag 20 augustus 1933.

Te Groningen van zaterdag 9 september tot en met zondag 17 september 1933.
En als laatste in 1933 tijdens de Beurs Dameskroniek in Rotterdam van vrijdag 29 september tot en met zondag 8 oktober 1933. De meeste afdrukken van de stempels zijn op verzoek van verzamelaars aangebracht. In totaal 13 verschillende stempels voor één evenement. Een lucratieve zaak voor indertijd de Posterijen van Nederland. In 1937 werd het gehele circus wederom in bijzondere stempels weergegeven, met een bijzonder vreemd gevormd stempel. Daarover de volgende keer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Nederland Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 24 maart 2015 om 15:38

  Interessant artikel weer. Ik heb zo’n vreemde-vorm stempel van 4 juni 1937 van Leiden.
  Ik zal een scan naar je toesturen.

 • Stampertje op 24 maart 2015 om 23:19

  Leuk artikel inderdaad. Lijkt zo overigens wel te suggereren dat deze stempels alleen op duifjes werden gezet. Maar ik ben ze ook op andere zegels wel eens tegengekomen, in elk geval op nvph 252-255.

  Die vreemde vorm versie ken ik helemaal niet, dus ik ben heel benieuwd.

 • toon op 25 maart 2015 om 11:27

  Weer een mooi historisch overzicht met de toegepaste stempels. Super!

 • Henricus op 4 april 2015 om 12:21

  Zijn deze stempels officieel door de post uitgegeven, of zijn dit privé stempels?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)