Geometrie in de natuur van België - Postzegelblog

Geometrie in de natuur van België

0

Op 22 april 2024 gaf PostNL een mooi velletje ‘De vormentaal van de natuur’ uit. Is deze uitgifte origineel voor Nederland, maar de Zuiderburen, dus België waren ons voor. Bpost gaf elk jaar van 2018 tot en met 2022 een velletje uit met als thema ‘Geometrie in de natuur’. Verzamelt u België dan heeft u vast deze velletjes in uw collectie. Kijk en vergelijk met onze uitgifte.

Geometrie in de natuur (2018): de spiraalvorm

Afbeeldingen: orkaan, verzameling van spiraalvormen in de natuur, melkwegstelsel, witte aronskelk, doorsnede van de schelp van een nautilus. Achtergrond vel: detail doorsnede van de schelp van een nautilus.

 

Geometrie in de natuur (2019):  de stervorm

Afbeeldingen: ster, verzameling van stervormen in de natuur, zeester, sterfruit of carambola, bloem (adenium multiflorum). Achtergrond vel: agave.

 

Geometrie in de natuur (2020): de vijfhoek

Afbeeldingen: pyriet – the Arkenstone, verzameling van vijfhoeken in de natuur, Platycodon grandiflorus – Ballonplant, zeepschuim, doorsnede van okra. Achtergrond vel: uitvergroting van het zeepschuim.

 

Geometrie in de natuur (2021): de cirkel

Afbeeldingen: Morpho menelaus, verzameling van cirkelvormen in de natuur, menselijk oog, dwarsdoorsnede boomstam, paardenbloem in het stadium hoofdje met rijpe vruchten. Achtergrond vel: patroon van de doorsnede van een rode ui.

 

Geometrie in de natuur (2022): de zeshoek

Afbeeldingen: schil van een ananas, een verzameling van zeshoeken in de natuur, honingraat, ei van een vlinder, cactus. Achtergrond vel: uitvergroting van een honingraat.

 

De vormentaal van de natuur (2024)

Overal ter wereld en in iedere cultuur passen mensen regelmatige patronen toe om kunstvoorwerpen en andere objecten te versieren. In de natuur komen ook dergelijke patronen voor, op basis van geometrische vormen zoals rechthoeken, stervormen, cirkels, bollen en cilinders. Door combinaties van die vormen ontstaan volgens wiskundige principes allerlei complexe patronen. Op de postzegels De vormentaal van de natuur staan planten- en dierenfoto’s met dergelijke patronen. Zo zijn spiralen te zien (een kromme lijn rond een bepaald punt die dit punt steeds dichter nadert of zich er steeds verder van verwijdert) en symmetrie (waarbij de ene helft van een object het spiegelbeeld is van de andere helft). Ook fractals komen voor (waarbij een kleiner deel exact dezelfde vorm heeft als het grotere geheel) en de rij van Fibonacci (een rij waarin elk volgend element de optelsom is van de 2 voorgaande elementen).

Op het postzegelvel zijn deze 4 regelmatige patronen met elkaar verbonden door middel van de gulden snede, een bijzondere verhouding die ook in de natuur te ontdekken is. Bij de gulden snede verhoudt het grootste van 2 delen zich tot het kleinste deel zoals het geheel zich verhoudt tot het grootste deel. De bedoelde verhouding heet het gulden getal, aangeduid met de Griekse letter phi. Op de postzegels De vormentaal van de natuur zijn de volgende dieren en planten afgebeeld: panterkameleon en kerstboomworm (spiralen), romanesco en varen (fractals), paardenbloem, zonnebloem, nautilus en dahlia (rijen van Fibonacci), monarchvlinder en tijger (symmetrie).

Bron: persbericht PostNL.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)