De eerste kerstzegels van Groot-Brittannië - Postzegelblog

De eerste kerstzegels van Groot-Brittannië

0

De Britse postdienst gaf op 1 december 1966 de eerste kerstzegels uit voor Groot-Brittannië. De twee zegels hadden kindertekeningen als afbeelding. De twee tekeningen werden gekozen uit meer dan vijfduizend inzendingen die het resultaat waren van een uitzending van ‘Blue Peter’ op televisie. De toenmalige Directeur-generaal van de Britse Post, Tony Ben, maakte in mei 1966 de winnaars bekend.

De zesjarige Tasveer Shemza was een van de winnaars van de tekenwedstrijd. Ze had het tekenen in het bloed, want haar ouders waren werkzaam als leraar aan scholen met het vak kunst. Daardoor kon ze beschikken over een veelheid aan tekenmaterialen. De ouders lieten Tasveer haar gang gaan en hielpen niet mee om de tekening te vervaardigen. Haar ‘model’ voor de tekening was haar vader Anwar Jalal Shemza, maar de verbeelding was de Goede Koning Wenceslas uit het gelijknamige kerstlied. De tekening werd door de jury gekenmerkt met de letter A. Tasveer Shemza deed zelf veel later mee als jurylid bij de keuze van de kindertekeningen voor de kerstzegels van 2013, samen met de Prins van Wales.

De postzegel werd gedrukt in een twee oplagen, een op gewoon papier en een met opgedrukte fosforbalk. In totaal werden daarvan 153.318.160 stuks verkocht op gewoon papier en 20.774.000 op zegels met opgedrukte fosforbalk.

De tweede winnaar was James Berry, ook zes jaar oud. Hij ging naar school in Beckenham, graafschap Kent. Hij interesseerde zich vooral voor de avonturen van Batman, maar was ook kunstzinnig aangelegd en maakte vele tekeningen. Hij bezocht ook graag musea waarin oorlogsmateriaal te zien was, zoals het Imperial War Museum. Zelf had hij een verzameling wapens die echter ongevaarlijk waren.

Een tekening van een sneeuwpop was het resultaat van het werk van James Berry. De tekening kreeg van de jury de letter B als op een na beste ontwerp, geschikt voor een postzegel. De oplage was 8.756.960 stuks gedrukt op gewoon papier in vellen van 80 stuks. De oplage van de zegel met opgedrukte fosforbalk was 2.109.280 stuks. Nieuw was dat voor het eerst voor beide zegels het hoofd van koningin Elizabeth II in reliëfdruk in goud werd aangebracht.

Als vignet voor de officiële eerstedag envelop werd de tekening van een Kerstman gekozen gemaakt door de negenjarige Ann Belshaw. Deze tekening, gekenmerkt met de letter C, is als proefzegel op 15 juli 1966 wel vervaardigd maar niet aangenomen. Het was een van de dertien ontwerpen die in juni 1966 door de jury waren gekozen uit de meer dan 5.000 tekeningen. Het vierde ontwerp, met de letter D als keuze, was ook een tekening van een sneeuwpop. Dit ontwerp werd ook als postzegelproef uitgevoerd maar afgewezen.

 

De plaat- of cilindernummers worden veel verzameld. In bovenstaand voorbeeld cilinder 1A. voor cyaan, 4B voor zwart, 1C. voor groen, 1D. voor geel en 1E. voor magenta. De punt achter het cilindernummer geeft aan dat deze zijn gebruikt voor de postzegels zonder fosforstreep. De punt na 4B op het vel zonder fosfor is wellicht vergeten, maar ik heb deze vellen ook gezien met cilindernummer 3B, eveneens zonder punt. Voor de reliëfdruk en goud is geen cilindernummer aangebracht. Voor de waarde van 1/6d zijn vier drukcilinders gebruikt.

Op de velranden komen de kleuren ook voor in de vorm van zogenoemde ‘traffic lights’. Daarbij zijn ook verschillen te zien in de opmaak van de vellen. Deze blokken met ‘traffic lights’ worden veel verzameld.

 

Een bekende fout is het ontbreken van de letter T. voor de naam van de ontwerpster Shemza. Deze fout komt voor op de 42ste zegel in het vel van 80 stuks zowel bij de zegels zonder als met fosforbalk.

 

Verder komen vele kleurverschuivingen voor. Links de goed aansluitende kleuren en rechts de verschoven kleuren geel en groen.

 

De reliëfdruk met goud komt ook voor met verschuivingen, zowel bij de waarde van 3d als die van 1/6d. Zelfs verschuivingen zijn te vinden waarbij het hoofd van de koningin over twee zegels heen is gedrukt, helemaal tegen de rechter rand van de zegel aan.

Naast de officiële eerstedag envelop van het General Post Office was het mogelijk in de meeste grote postkantoren in het Verenigd Koninkrijk enveloppen aan te bieden van eigen makelij of van een private uitgever, beplakt met de twee kerstzegels. Daarbij was het stempel van Bethlehem, een dorp met slechts één straat en enkele huizen aan de rand van het Brecon Beacons National Park in Zuid Wales, favoriet. In 2018 worden daar ongeveer 30.000 enveloppen en kaarten verwacht, beplakt met de kerstzegels, die door de postmedewerkster worden gestempeld met het eerstedag stempel. Stuurt u wel eens een kaart of envelop naar een ander postkantoor met het verzoek om een stempelafdruk?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)