Goede voornemens voor 2022 - Postzegelblog

Goede voornemens voor 2022

1

Wie heeft goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar? En hoe lang hou je het vol om ‘iets’ niet meer te doen? Begin 2022 spreken we ons uit voor een gezonde levensstijl: meer fruit en groenten, meer sporten, stoppen met roken en geen alcohol meer drinken. Een aantal van deze goede voornemens komen nu aan de orde, anderen later in het jaar.

Sauna

Finland (2017): Voorkant boekje sauna.

Als ik deze blog schrijf, zijn de fitness- en sportscholen, de sportverenigingen, de zwembaden en de sauna’s nog steeds dicht. Nederland zit midden in een gezondheidscrisis en daarbij is bewegen juist goed voor lichaam en geest. Waarom is een saunabezoek gezond voor je lichaam (en geest)?

Åland (2017): Sauna traditie.

Sauna versterkt je immuunsysteem. Wanneer je regelmatig de sauna bezoekt, train je je immuunsysteem. Zo blijf je fitter en ben je minder vatbaar voor ziektes en virussen. Sauna is veilig. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het coronavirus in activiteit afneemt bij een temperatuur tussen 40-60 graden. Bij een sauna van 80 graden is sprake van thermische desinfectie en is het virus binnen een minuut gedood.

 

 

 

 

 

 

 

Sauna werkt goed tegen stress. Deze onzekere tijd breng veel stress met zich mee. Stress is ongezond voor het lichaam en maakt je vatbaarder voor ziekte. Een dagje sauna zorgt ervoor dat je weer ontspannen en relaxed naar huis gaat.

Finland (1949): Sauna (Rode Kruis uitgifte).

Sauna prikkelt je gelukshormoon. Naast alle positieve effecten op je lichaam, is het aangetoond dat de lichaamseigen stof ‘Serotonine’ toeneemt tijdens een dagje sauna. Je wordt vrolijk en relax tegelijk. Sauna heeft positieve effecten bij chronische aandoeningen. Miljoenen Nederlanders met chronische long (COPD), huid en spieraandoeningen hebben baat bij het gebruik van warme baden en sauna’s.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Vereniging van Nederlandse Sauna- en Welnessbedrijven.

 

Stoppen met roken

Risico’s

Door roken loop je risico’s op korte, maar met name op lange termijn. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter die risico’s. Op korte termijn is bijvoorbeeld te merken dat je conditie veel slechter is als je rookt. Op lange termijn loop je bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker, hart-en vaatziekten, longziekten, ziekten in de mond, oogziekten.

 

Kanker

De bekendste zijn longkanker en kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte). Maar de kankerverwekkende stoffen uit rook komen terecht in het hele lichaam. Rokers hebben ook meer kans op het krijgen van leukemie en kanker in de maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen. Jaarlijks krijgen 19.000 Nederlanders kanker als gevolg van roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om het risico op kanker te verkleinen.

 

Hart-en vaatziekten

Rokers lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, een beroerte, een hartaanval en hartfalen. Nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is dus extra schadelijk voor de bloedvaten. Medicijnen tegen hoge bloeddruk werken minder goed bij rokers. Nicotine beschadigt de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes: er worden korstjes gemaakt. Langzaam raken de bloedvaten verstopt: het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose. De veranderingen in de bloedvaten kunnen ook tot etalagebenen leiden. Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen al na een klein stukje lopen last in hun benen. Ze moeten dan even stilstaan tot de pijn weggaat. Deze mensen lopen alsof ze etalages bekijken.

Het hart is een spier die zuurstof nodig heeft om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt, zorgt dat voor pijn op de borst. Deze pijn wordt erger door roken. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen. Koolmonoxide zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed komt. Bij een hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Dat komt doordat de bloedvaten die zuurstof naar het hart transporteren, zijn verstopt. Rokers hebben twee keer meer kans op een hartaanval. Rokers krijgen vaker een beroerte dan mensen die niet roken. Dat komt door hoge bloeddruk en veranderingen in de bloedvaten in de hersenen. Er zijn twee soorten beroertes: een hersenbloeding en een herseninfarct. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen stuk. Bij een herseninfarct zorgt een bloedprop voor een afsluiting van een bloedvat in de hersenen.

 

 

 

 

 

 

Bron: Trimbos.

 

Dry January

Elk jaar laten in januari miljoenen mensen over de hele wereld alcohol staan. Een hele maand lang drinken zij geen alcohol. Zo begint deze groep mensen het nieuwe jaar met een nuchtere, frisse start. Dry January is er voor iedereen die de uitdaging wil aangaan om een maand alcoholvrij te zijn. Iedereen kan meedoen. Of je nou één keer per jaar of regelmatig alcohol drinkt.  Check snel: https://ikpas.nl/

Nederland (2014); 150 jaar Heineken (Paparazzo).

 

Een maand alcoholvrij, wat zijn de voordelen?

Alcohol is een giftige stof die schade brengt aan je lichaam en geest. Alcohol tast organen aan en kan allerlei ziektes veroorzaken. Daarnaast levert alcohol stress op. Van veel alcoholgebruik kan je zelfs depressief worden. Reden genoeg om alcohol te laten staan. Mensen die je voorgingen in Dry January merkten binnen een maand al positieve veranderingen op. Deelnemers zeggen dat hun slaap beter werd en dat ze meer energie hadden. Er zijn nog meer voordelen als je een maand geen alcohol drinkt:

  • Je bespaart geld
  • Je valt af
  • Je huid ziet er mooier uit
  • Het meedoen geeft je een sterk gevoel van succes
  • Je bewijst aan jezelf en je omgeving dat je geen alcohol nodig hebt en alcoholvrij kunt zijn
  • Je kunt je beter concentreren
  • Je wordt gezonder

België (2012): Belgische Trappistenbieren.

 

Bron: Trimbos.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aland België Denemarken Finland Indonesië Vietnam Disney Wijn/WijnbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)