Belasting op kranten - Postzegelblog

Belasting op kranten

2

BelastingstempelEen onderdeel in de filatelie is ´fiscale filatelie´. Een verzamelgebied dat bij slechts weinigen in de belangstelling staat. Voordrukalbums bestaan er niet van en een catalogus over belastingzegels en dergelijke weet men vaak niet te vinden. Laat staan over de belastingstempels en ingedrukte belastingzegels.

Een van de oudste kranten die in mijn verzameling voorkomen is een uitgave van de Kaiserlich-Königlich privigelierte Prager Zeitung van vrijdag 12 september 1823.

Prager Zeitung 1823Hierin is veel nieuws opgenomen over het einde van de interventie van Franse troepen om in Spanje de monarchie te herstellen.

Spanje Prager Zeitung

De Spaanse generaal Rafael de Riego voerde het bevel over het Derde Spaanse Corps om de Franse troepen te verdrijven die op 7 april 1823 waren binnengevallen. De krant kon toen nog niet vermoeden dat drie dagen later de generaal door verraad gevangen werd genomen omdat hij beschuldigd was van hoogverraad. Deze beschuldiging was, zo later bleek, volkomen onterecht. Hij werd naar Madrid overgebracht, berecht en op 7 november 1823 op het Cebadaplein (Plaza de la Cebada) in Madrid opgehangen.

Bericht 1 september 1823

Maar er staat nog veel meer politiek en militair nieuws in. Zoals het bericht dat de Hertog van Wellington (de Prins van Waterloo) op 11 september 1823 in Brussel is aangekomen en op 12 september om zes uur in de morgen naar Hal (of Halle) was vertrokken. Wat de hertog in de toenmalige Zuidelijke Nederlanden deed is niet vermeld! Had het wellicht te maken met de groeiende onvrede tussen de Belgen en Nederlanders, die zou uitmonden in de afsplitsing?

Zeitung 825

Maar uiteindelijk ging het mij om de afdruk van het belastingstempel. En de geschiedkundige feiten? Dat was mooi meegenomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk NapoleonNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 10 december 2013 om 17:27

    Leuk verzamelgebied. Moet je altijd het complete stuk (krant) alleen voor de stempel bewaren? Ik zit zelf nog met enkele A4 enveloppen met voor mij leuke frankeermachinestempels en heb al eens aan de schaar gedacht.

  • Cees op 11 december 2013 om 07:14

    Franc, de schaar is altijd het laatste ´redmiddel´ als het niet anders kan. Zelf bewaar ik het liefst complete stukken, maar bij het voorbeeld van belastingzegels en stempels voor kranten zie je heel vaak slechts een hoekje van de krant met de afdruk van het stempel of het stukje met de ingedrukte of opgeplakte belastingzegel. Afdrukken van frankeermachinestempels worden heel veel in uitgeknipte vorm bewaard, dus als strookje.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)