10 jaar Koning Willem-Alexander: 2013 - Postzegelblog

10 jaar Koning Willem-Alexander: 2013

0

In 2023 is het tien jaar geleden dat Koning Willem-Alexander zijn moeder, Prinses Beatrix, opvolgde als Koning der Nederlanden. Naast zijn formele taken heeft de Koning een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol. De tien jaren zijn omgevlogen, net als een spannende film. Kent u de uitgaven van de koning in 2013?

Troonwisseling

Op 28 januari 2013 kondigde de koningin in een korte tv-toespraak haar abdicatie aan op 30 april 2013. Zij gaf aan dat zij het een goed moment vond om af te treden, aangezien zij in 2013 75 jaar zou worden en later dat jaar herdacht zou worden dat Nederland tweehonderd jaar een koninkrijk is. Daarnaast gaf zij aan, dat de verantwoordelijkheid van het land ‘in handen van een nieuwe generatie moet liggen’. Beatrix beklemtoonde dat zij niet aftrad omdat de taak haar te zwaar zou zijn geworden, de reden die haar moeder gaf toen die in 1980 haar troonsafstand aankondigde. De troonopvolger was haar oudste zoon Willem-Alexander.

Op de avond vooraf aan haar abdicatie werd via de Nederlandse televisie en radio een opgenomen afscheidstoespraak van haar uitgezonden, gericht tot het volk, waarin zij vooral inging op de staatsrechtelijke positie van het staatshoofd en aangaf dat de geschiedenis wellicht zal uitwijzen dat haar keuze voor prins Claus als echtgenoot als de beste beslissing uit haar leven beoordeeld zal worden.

 

Foutje, bedankt…

De nieuwe postzegel met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander bevat een afbeelding van een kroontje maar dit is niet de Nederlandse kroon. De afbeelding lijkt meer op de de Engelse St. Edwards Crown.

Nederland (2013): Koning Willem-Alexander met jaartal 2013.

Van verschillende kanten is PostNL donderdag benaderd over de kwestie. Het postbedrijf laat weten dat de kroon niet bedoeld is als verwijzing aan een kroon van een koningshuis. Er zou dan ook geen fout gemaakt zijn. Studio Job, de ontwerper van de zegel, zou bewust voor een andere kroon hebben gekozen. Tegenover de NOS zegt PostNL dat men koos voor een ‘iconische afbeelding van een kroon’. De kroon op de zegel dient volgens de organisatie vooral als beveiliging tegen vervalsing.

De kroon lijkt meer op de Engelse St. Edwards Crown dan op de Nederlandse rijkskroon. De Nederlandse kroon heeft acht beugels terwijl de Engelse er maar vier heeft. PostNL is niet van plan het ontwerp aan te laten passen.

PostNL past de kroon op de postzegels met koning Willem-Alexander aan in het ontwerp van de zegel van 2015. Het kroontje (linker onderhoek) wordt vervangen door een andere koninklijke kroon, zoals die in 1816 officieel door koning Willem I werd vastgesteld. De ontwerpers kozen in 2013 voor een weergave met een simpeler ‘iconische kroon’. PostNL ontving al vrij snel na de presentatie veel reacties over de ‘foute’ kroon. Heeft u alle KWA-zegels (1, 2 en 1 INT) met alle jaartallen (rechts boven), dus van 2013 tot en met 2023? Ze zijn verschenen als ‘gestanste’ zegels en (sticker)velletjes.

 

Eerste droomboek voor de koning

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft voorjaar 2013 het initiatief genomen om ter gelegenheid van de inhuldiging van de Koning een Droomboek ter inspiratie voor elkaar en de Koning te realiseren. Jong en oud werd opgeroepen om hun toekomstdroom voor Nederland in te zenden. In vier weken tijd werden ruim 6.500 dromen en wensen ingezonden, waarna door een jury een selectie is gemaakt van verrassende en inspirerende bijdragen. Deze bijdragen zijn gebundeld in het boek Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning.

Koning Willem-Alexander neemt op 5 september 2013 op Paleis Het Loo het eerste exemplaar van het droomboek in ontvangst. Behalve koningin Máxima zijn daar ook zo’n honderd inzenders van de ‘dromen voor ons land’ bij aanwezig. Het boek wordt aangeboden door Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging. Het comité riep Nederlanders in de aanloop naar de inhuldiging op om hun toekomstdromen in te sturen op Deeljouwdroom.nl. Het doel was Nederlanders te stimuleren om op een positieve manier na te denken over de toekomst van het koninkrijk.

 

‘Het Koningschap is niet statisch’

Op 30 april 2013 legde Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed af ten overstaan van de Staten-Generaal en delegaties van de Staten uit het Caribische deel van het Koninkrijk. Het was de zevende keer dat een dergelijke inhuldigingsplechtigheid plaatsvond sinds de inhuldiging van Koning Willem I als soeverein vorst op 30 maart 1814.

Nederland (2013): Inhuldigingszegels Koning Willem-Alexander.

(Waarom dit ontwerp en kleuren? De tekst verwijst naar de inhuldiging: ‘Willem-Alexander 30 IV 2013 Nederland’ met de initialen WA van Willem-Alexander. Kleur blauw: Waterbeheer van Willem-Alexander. Kleur groen: verwijst naar duurzaamheid. Kleur rood: verwijzing naar de bloedlijn (de erfopvolging). Maar logischer is de verklaring van rood-wit-blauw, de kleuren van onze vlag.)

In zijn inhuldigingstoespraak gaf de Koning zijn visie op het Koningschap: ‘Iedere Koning geeft een eigen invulling aan het ambt. Hij is een andere persoon, in een andere tijd. Het Koningschap is niet statisch. Binnen onze staatsrechtelijke regels heeft het zich steeds kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Die ruimte hebben ministers en Staten-Generaal de Koning ook geboden. Tegelijkertijd is het Koningschap een symbool van continuïteit en gezamenlijkheid. Het is een directe verbinding met ons staatkundig verleden, het tapijt van onze geschiedenis waaraan ook wij vandaag gemeenschappelijk verder weven. In de geschiedenis vinden we de verankering van de waarden die we delen. Eén van die waarden betreft de dienende rol van de Koning. De Koning bekleedt zijn ambt ten dienste van de gemeenschap.’

 

Inhuldigingsceremonie 30 april 2013

Nederland (2013): Inhuldiging Koning Willem-Alexander (Paparazzo)

Bij de troonswisseling in Nederland op 30 april 2013 vond in Amsterdam de abdicatie plaats van koningin Beatrix, gevolgd door de inhuldiging van Willem-Alexander als Koning der Nederlanden. De ceremonie vond volgens de traditie plaats in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam. De koningin hield een korte toespraak. Aansluitend las de directeur van het Kabinet der Koningin de Akte van Abdicatie voor, die de koningin vervolgens bekrachtigde met haar handtekening. Vanaf dat moment was prins Willem-Alexander Koning der Nederlanden. Na zijn moeder plaatste koning Willem-Alexander als eerste getuige zijn handtekening onder de akte. Daarna volgden Máxima en eenendertig anderen.

Solomon Islands (2013): Inhulding Koning Willem-Alexander.

De ceremonie werd behalve in Europa op tv getoond, maar ook in de Solomon Islands. Heeft u deze twee velletjes in uw collectie?

Solomon Islands (2013): Inhulding Koning Willem-Alexander.

Wilt u de gehele ceremonie nog eens op uw gemak zien (op 3DVD’s – 540 minuten) ? Koop dan deze reportage van de NOS.

DVD Inhuldiging Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk.

 

Van Martinikerkhof tot Palm-Eagle Beach

In de maanden na de inhuldiging maakten de Koning en Koningin een tour langs alle provincies van Nederland en alle eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk. Als Koning en Koningin van alle Nederlanders wilden zij graag kennismaken met zoveel mogelijk mensen en recht doen aan de diversiteit en de verbindingen binnen het Koninkrijk. De reeks kennismakingsbezoeken startte op 28 mei 2013 in Groningen en Drenthe. Daarna volgenden Gelderland en Utrecht (30 mei), Limburg en Noord-Brabant (12 juni), Fryslân en Noord-Holland (14 juni), Flevoland en Overijssel (19 juni) , Zeeland en Zuid-Holland (21 juni), Sint Maarten (13 november), Saba (14 november), Sint Eustatius (15 november), Bonaire (16 november), Curaçao (18 en 19 november) en Aruba (20 en 21 november).

Nederland (2002): Provincievlaggen en volksliederen.

De tour die op 28 mei begon op het Martinikerkhof in Groningen met een stadswandeling door het centrum, eindigde bijna een half jaar later in Palm-Eagle Beach op Aruba met het startschot van het programma ‘Kansen voor Jongeren Cariben’ van het Oranje Fonds.

Nederland (2013): Provinciebezoeken Willem-Alexander en Maxima (Paparazzo)

 

Het overlijden van prins Friso

Op 12 augustus 2013 overleed prins Friso in Paleis Huis ten Bosch, waar hij een maand eerder naar toe is gebracht. Friso werd 44 jaar oud. Vier dagen later werd hij begraven op de begraafplaats naast de Stulpkerk in Lage Vuursche. De begraafplaats ligt naast kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix woont. Tijdens de uitvaartdienst in de Stulpkerk las koning Willem-Alexander een gedeelte uit de Bijbel voor. Willem-Alexander, zijn broer Constantijn en vier vrienden droegen de kist met het lichaam van Friso naar de begraafplaats.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Kinderpostzegels KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)