Transport van informatie op postzegels - Postzegelblog

Transport van informatie op postzegels

2

NVPH 735 - Kinderzegel 1959 De start met een veer als eeuwenoude ‘handschrift’ schrijfmethode is in de loop der tijd geëvolueerd in een ‘computer-bestuurd-schrift’, In het infovervoer en -verspreiding heeft zich een gelijksoortige verandering afgespeeld. Ondanks immense veranderingen blijft het individueel-persoonlijke karakter van de brief-wissel-communicatie tussen afzender en geadresseerde met formeel-zakelijke hulp en bijstand van PostNL ongewijzigd tot stand.

Tien voor uw brieven

NVPH V1571-1572 - Tien voor uw brieven

Eind 1992 ontving de in Spanje geboren en in Nijmegen wonende Montse Hernández i Sala van PostNL de opdracht een postzegelvel met tien vrolijk kleurige wenspostzegels van 70 cent te ontwerpen voor het gebruik op drukwerk en kaarten ter verhoging van de attentiewaarde van het poststuk. De opdracht luidde: “Plezierig het schrijven en versturen van brieven en kaarten visualiseren.”
Hierbij is alle aandacht van de ontwerpster op het specifieke van haar ontwerp van beide postzegels gericht en niet zoals gebruikelijk in veel artikels uitgebreid op het postzegelonderwerp. Hartelijk dank voor uw medewerking.

1) Tien voor uw brieven-postzegels én verhaal achter deze postzegels!

NVPH 1571 en 1572 - Tien voor uw brieven

 • “Door twee kleurige potloden en een ouderwetse, zwart-wit geblokte kroontjespen (zwart schrift op wit papier) met een groen touwtje aan elkaar te verbinden, verbeeld ik op symbolische wijze de verbinding tussen verschillende schrijvers, verscheidenheid in schrijfstijlen / -methoden én het schrijven zelf.
 • Met deze drie schrijfmiddelen tracht ik het handmatige van het brief-schrijven te karakteriseren. Met computerletters kan het effect moeilijk bereikt worden.”
 • In de speels samengestelde, kleurige enveloppe (elk hoekpunt is genummerd) is een geel briefje nog net zichtbaar aanwezig.

1a) Achtergrondgedachte ‘Tien voor uw brieven’

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 • De tekstflarden op postzegels en velranden stellen een regen van berichten, ideeën en gedachten voor, die uit de pen en potloden van de afzender voortvloeien. De gedachten worden in een enveloppe gestopt, zodat de geadresseerde naderhand alles kan lezen.
 • Het laatste deel van deze conclusie is ontleend aan het idee van grafisch ontwerper Haico Beukers (overeenkomstige achtergrondgedachte), die in 1997 de Zakenpostzegels “Honderd voor uw zaken’ heeft ontworpen, waarover u verderop wordt geïnformeerd.

1b) Zeer persoonlijk accent!

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Vermeldenswaardig is het feit geweest dat de ontwerpster in verwachting was haar eerste kind: “We wisten toen nog niet of het een jongen of een meisje zou worden. In de woorden op beide postzegels en de vier velranden heb ik mogelijke namen van een jongen of een meisje verwerkt. Ik plaatste ze zo dat ze niet een, twee, drie meteen te lezen waren. Gaandeweg bij het gereedmaken van het ontwerp ter optimalisering van de leesbaarheid heb ik de teksten gesimplificeerd door letters weg te halen.

Toen onze dochter geboren was, realiseerde ik me pas dat de letters voor de naam van de jongen weggevallen waren, terwijl die voor de meisjesnaam Alba (zoals onze dochter inmiddels al 30 jaar heet) toevallig (met ‘op-de-kop-staande-letters-en-woorden’) in het ontwerp is blijven staan: “Het is alsof het voorbestemd is geweest!”

2) Zakenpostzegels ‘Honderd voor uw zaken’

NVPH 1707 - Honderd voor uw zaken NVPH 1708 - Honderd voor uw zaken

Het insteken van een brief in een enveloppe (nvph 1707) heeft grafisch ontwerper Haico Beukers in beeld gebracht door de 80 cent frankeerwaarde voor een deel in de enveloppe te laten verdwijnen.
Eenzelfde soort handeling heeft hij met 160 cent zakenpostzegel (nvph 1708) uitgevoerd om het dichtplakken van een enveloppe te verbeelden door de frankeerwaarde voor een deel met de omgeslagen en dicht geplakte klep van de enveloppe te bedekken.

2a) Zakenpostzegel – Wenspostzegel: afbeelding – verbeelding

Het inschuiven van een brief in de enveloppe wordt op de Zakenpostzegel letterlijk afgebeeld, terwijl op de Wenspostzegel de geschreven berichten, ideeën of gedachten in figuurlijk-overdrachtelijke zin in de enveloppe worden geschoven.

2b) Extra info Zakenpostzegel

 • De zwarte frankeerwaarde 80 cent is voorzien van een roze en violetblauw lijnenspel op een zilverkleurige achtergrond. Het zwarte cijfer 160 wordt door een lichtblauw en lichtgroen lineair stelsel vergezeld op een goudkleurige achtergrond. De zilver- en goudkleuren verwijzen naar de metalen, waarvan munten zijn gemaakt.
 • De postzegel bezit de uitstraling van waardepapier gelijk een bankbiljet door de Zakenpostzegel een lineair gekleurde structuur (in vier verschillende richtingen) met wisselende lijndikte te geven.
 • De tweezijdig getande en gestanste Zakenzegel (normale perforatie onder, drie trio’s ‘bollingen’ als perforatie boven) zijn als ‘postzegels-op-rol’ in een dispenseer-doosje verkrijgbaar. Bij het trekken van de strook vetvrijpapier uit het doosje komt een postzegel vrij van de rol. Handig, vlug en efficiënt een stapel brieven te frankeren.

3) 10 & 50 voor uw brieven

NVPH 1837 - Voor uw brieven

 • De aanduiding van het frankeerbedrag ‘80’ van de semi-permanente frankeerzegel / cijferzegel (nvph 1837) is voor een gestileerd computerscherm geplaatst, dat uit dunne horizontaal geel- en oranjekleurige beeldschermlijntjes bestaat. Deze lineaire kleurwisseling simuleert een optisch trillende beweging, een karakteristieke eigenschap van een beeldscherm.
 • De rood- en blauwkleurige blokjes op het beeldscherm (rechts) ‘vechten’ door de optische trilling om de aandacht van de computergebruiker.
 • De dunne blauwe streepjes (links) ‘illustreren’ de ongewild vibrerende tril-effecten aan de randen van het beeldscherm.
 • Grafisch ontwerper René Knip weet met het verschil tussen het robuuste cijfer 80 en de vlot en vaardig handgeschreven teksten ‘Nederland’ en ‘cent’ de tegenstelling tussen het formeel-zakelijke karakter en het individueel-persoonlijke karakter treffend te verbeelden. Een tegenstelling waar afzender en geadresseerde mee in aanraking komen tijdens de ‘brief-wissel-communicatie’.

NVPH 3845 -Europazegel - oude postroutes NVPH 3055 - Europazegel postauto's

NVPH 3722 - 220 jaar Postbedrijf

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Bate Hylkema op 25 januari 2023 om 12:16

  Vanaf donderdag 25 januari zijn vier postzegelvellen met 20 verschillende vrouwen in klederdracht verkrijgbaar. PostNL en Jimmy Nelson Studio (ontwerper) mogen om privacy redenen de namen niet publiceren. Lokale kranten hebben op inventieve wijze toch contact weten te leggen met een aantal van deze vrouwen en erover gepubliceerd. Graag ontvang ik (batehijlkema@ziggo.nl) deze teksten met naamsvermelding van de krant en datum, zodat ik in het artikel ‘’Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’ u er over kan informeren. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

 • Guido (Breda) op 26 januari 2023 om 17:21

  Oehh, deze klederdrachtpostzegels zien er angstaanjagend uit!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)