Huiskatten met namen - Postzegelblog

Huiskatten met namen

2

Een van de oudste huisdieren van de mens is de kat. Voor de Britse Post, Royal Mail, was dit de eerste keer dat katten op postzegels werden afgebeeld, ook al was daartoe geen speciale gelegenheid. Vanwege eerder uitgiften met daarop honden was het ‘logisch’, aldus Royal Mail, om het op een na meest geliefde huisdier op postzegels te vereeuwigen.

Ontwerpster Elizabeth Blackadder uit Edinburgh, haar volledige naam is Dame Elizabeth Violet Blackadder, geboren op 24 september 1931, werkte vooral met waterverf. Ze nam voor de afbeelding van de katten voor de postzegels, katten die ze kende uit de buurt waar zij woonde. De zwarte kat had de naam ‘Sophie’. In vele landen bestaat het volksgeloof dat als een zwarte kat je pad kruist en van je wegloopt dit ongeluk brengt. Maar komt de kat naar je toe dan brengt dit juist geluk.

In Engeland brengt een zwarte kat altijd geluk en een witte kat altijd ongeluk. Vandaar de zwarte kat binnen een hoefijzer als gelukwens voor een verjaardag. Een beroemde zwarte kat is ‘Felix the Cat’, voorkomend in tekenfilms uit de tijd van de stomme film. De datum van 27 oktober wordt in Groot-Brittannië en Ierland ‘gevierd’ om het adopteren van een zwarte kat te stimuleren.

Op de postzegel van 25p zijn twee katten afgebeeld. De linker kat is een Siamees met de naam ‘Puskas’ en de rechter een Cyperse kat, in het Engels ‘tabby’ genoemd, met de naam ‘Tigger’. Een van de oudst erkende kattenrassen is de Siamees. Oorspronkelijk kwam de kat uit het Verre Oosten waaronder Thailand, het voormalige Siam. Ze zijn rond 1880 naar Europa gekomen, vooral Frankrijk en Engeland.

Siamese katten zijn erg aanhankelijk en hebben veel behoefte aan aandacht van de huisgenoten. Ze hebben ook een heel eigen karakter. De ogen zijn opvallend donkerblauw en staan wat schuin geplaatst in de kop, net als de grote oren.

Wijzelf hebben ook altijd katten gehad, tot twee maal toe een Cyperse kat. Hierboven afgebeeld onze derde kat met de eenvoudige naam ‘Poesje’ die we helaas hebben moeten laten inslapen vanwege problemen met de schildklier. Ze is 14 jaar oud geworden, terwijl onze tweede Cyperse kat 19½ jaar oud werd. De oudste kat in Nederland werd 28 jaar, wel een zeldzaamheid, omdat katten meestal tussen de 14 en 16 jaar oud worden.

Op de postzegel van 30p een ‘ginger cat’ zoals de Britten dat noemen, een gemberkleurige kat behorende tot het Cyperse kattenras. De afgebeelde kat heeft de naam ‘Chloe’, een naam afkomstig uit het Grieks voor de godin Demeter. De meeste gemberkatten zijn mannetjes.

Bekend uit de Harry Potterfilms is ‘Crookshanks’, de magische kat van Hermione Granger. Die kat werd in de ‘Magical Menagerie’ door niemand gewild. Hermione zocht een uil maar nam de kat mee. Kon die kat brieven schrijven? Dat komt niet in de film voor, maar wel dat de kat de rat van Ron Weasley probeert te vangen. Heeft u die kat ook wel eens gezien in de films van Harry Potter?

Twee katten op de postzegel van 35p. De linker kat is een zogenoemde schildpadkat met de naam ‘Kikko’ en de rechter kat een Abbesijn met de naam ‘Rosie’. De vacht van een schildpadkat heeft naast wit twee kleuren, rood en zwart. Schildpadkatten zijn bijna altijd vrouwelijk. Velen in Groot-Brittannië en Ierland geloven dat schildpadkatten geluk brengen.

Een leuke woordspeling op ‘Cat’ is de plaatsnaam Catsfield in het graafschap East Sussex vlak bij het stadje Battle. Catsfield heeft nog geen 1.000 inwoners maar statistisch gezien wel ongeveer 250 huiskatten.

Nog zo’n woordspeling is Catshill in het stempel voor de eerste dag van uitgifte, een dorpje ten noorden van het stadje Bromsgrove, vlak bij Birmingham. Hier wonen ongeveer 7.000 mensen. Opvallend is de staart van de kat in het stempel. De brede zwarte ringen op en zwarte punt aan de staart duiden meer op de wilde Europese kat. Dat zal toch niet de bedoeling zijn geweest?

Op een prentkaart uitgegeven door de ‘Abyssinian Cat Gallery’ is de Golden Cat afgebeeld geschilderd door Pamela Bassett. Zij heeft vele prentkaarten met katten ontworpen die zijn verspreid door verschillende uitgeverijen.

Als laatste de zwart-witte kat met de naam ‘Fred’. Wij hebben als eerste kat ook een zwart-witte gehad. De kat was komen aanlopen en heeft ons huis nooit meer verlaten. Een heel lief beestje dat mij in de ochtend naar de bushalte bracht om naar het werk te gaan en mij na thuiskomst bij de bushalte weer opwachtte. Hoe oud ze is geworden hebben we nooit geweten, omdat ze al volwassen was toen ze bij ons kwam. Maar ze kon net zo lui zijn als de kat afgebeeld op de postzegel.

De grootste organisatie op het gebied van bescherming van katten is de ‘Cats Protection League’. De organisatie tracht huishoudens te vinden die bereid zijn om thuisloze katten onder te brengen; het stimuleren van het onvruchtbaar maken van verwilderde huiskatten en informatie te geven hoe om te gaan met katten die zijn komen aanlopen of zijn achtergelaten. Zelf heeft men een kattenasiel, het Mabel Jenkins Shelter in Hollywood bij Birmingham.

Een mooie afbeelding van een kat in het stempel eerste dag van uitgifte van…. Catsham. Een plaatsnaam die ik beslist niet kende in de buurt van Glastonbury in het graafschap Somerset. Het blijkt een stuk landerijen te zijn behorende bij enkele boerderijen ten zuiden van het dorpje Baltonsborough. Wij hebben daar een zomervakantie doorgebracht in een B&B in Ham Street. Dus de omgeving goed verkend. Maar nooit geweten dat de naam Catsham bestond. Wel bestaat een boerderij aan de Muchelney Hill met een groen naambordje: Riverside Cottage Catsham. Geen postkantoor daar, zelfs geen brievenbus van Royal Mail. Was dat naambordje voldoende argument om een stempel te wijden aan die ‘plaats’? Zo blijf je leren met de hobby filatelie!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Thailand Thailand Katten SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Yvonne Kruse op 13 februari 2019 om 08:47

    Weer een leuk stukje Cees.In mijn verzameling staat de briefschrijvende kat bekend als’Orlando the marmalade cat’, de held uit een geïllustreerde boekenreeks (19)van de schrijfster Kathleen Hale, geschreven tussen 1938 1972.

  • Cees op 13 februari 2019 om 10:14

    Het is inderdaad Oelando the Marmalade Cat uitgegeven door Royal Mail in het Greetings postzegelboekje van 1 februari 1994. Goed gezien Yvonne!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)