Olympic Games Tokyo 2020: openingsceremonie - Postzegelblog

Olympic Games Tokyo 2020: openingsceremonie

0

Heeft u op vrijdag 23 juli 2021 van 13:00 tot en met 17:00 uur de openingsceremonie live gezien op tv? Was u onder de indruk van de ingetogenheid van de ceremonie? Op diverse momenten werd teruggeblikt op de coronapandemie. Ook werd terug gekeken naar de Spelen van Tokyo (1964) en nog ouder naar de ‘Edo’ periode. Tradities en high-tech werden gepresenteerd door elkaar tijdens de show. We analyseren de belangrijkste zaken uit de openingsceremonie en de coronavlucht van TeamNL.

Coronavlucht Schiphol

TeamNL sporters werden in 17 vluchten van Schiphol naar Narita Airport gevlogen, een reis van circa 13 uur (exclusief in-en uitchecken airport). Op vlucht KL 861 (Boeing 777-200) zou het volgens een analyse van de inzittenden (ook journalisten) wellicht mis met de coronaveiligheid van de sporters.

Angola (1998): Boeing 777-200.

Op deze vlucht werden zeven sporters besmet met corona. Niets is bewezen, want de besmettingen kunnen ook opgelopen zijn op andere momenten bijvoorbeeld bij inchecken Schiphol, bij aankomst op Narita Airport, in het Olympisch dorp.  Lees de uitgebreide analyse van Parool van 26 juli 2021:

https://www.parool.nl/sport/olympische-bubbel-was-al-lek-voordat-coronavlucht-kl861-opsteeg~b0fc82ec/

Nederland (2016): 100 jaar Schiphol.

In de regio van Tokio is de noodtoestand nog van kracht vanwege de coronapandemie. Alles wordt gemonitord in de sport. Nederland scoort hoog op de ranglijst ‘Besmettingen’. Het aantal coronabesmettingen van sporters/begeleiders: 7 (28 juli 2021). Ik kan me voorstellen dat sporters die elke dag worden getest, last hebben van coronastress. Deze zaken werken zeker door op hun prestaties, die sporters nog moeten leveren tijdens het toernooi.

Peter Koelewijn – KL 204 (Als ik God was) (1977).

Video Peter Koelewijn – KL 204 (Als ik God was) (1977):

https://www.youtube.com/watch?v=uIpnA_lh_Ug

KL204 (Als ik God was) is een lied geschreven door Peter Koelewijn in 1977. Het liefdesliedje vertelt van een verliefd stel (de jongen zou Peter zijn) op weg naar Schiphol, de vrouw/vriendin vertrekt straks met vlucht KL 204. Hij mist haar vrijwel direct, maar staat machteloos. Maar als hij God was kon hij het vliegtuig direct laten omkeren, zodat het zijn geliefde meteen weer terug kon brengen. Het leven zonder haar is troosteloos, aldus Koelewijn in ‘Er zijn een stuk of drie clubs in Hilversum, en daar ga ik dan maar heen’. Koelewijn zei over het lied, dat het autobiografische elementen bevat, zonder dat hij het heeft (zou hebben) meegemaakt.

Bosnië en Herzegovina (Republika Srpska)) (2020): Sport in het tijdperk van COVID-19. Advies: twee meter afstand.

Op 27 juli jl. werd bekendgemaakt dat het coronaprotocol voor de hele Nederlandse ploeg in het olympisch dorp is aangescherpt wegens de positieve tests. Atleten moeten meer op hun kamer blijven en mogen minder contact hebben met andere mensen. ‘De lounge op de tweede verdieping, die we hadden geopend om het wat aangenamer te maken voor de sporters, hebben we uit voorzorg gesloten’, aldus Van den Hoogenband. ‘Atleten mogen daar alleen nog komen om koffie en thee op te halen en mee te nemen.’ Twee andere ruimtes, die teams bijvoorbeeld gebruiken voor besprekingen, zijn alleen nog op afspraak beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de sportschool onder de flat. Voor de roeiers staat er buiten een tent met roeimachines en fietsen. In Tokyo en Okinawa geldt de noodtoestand, waardoor nog striktere maatregelen gelden voor het sociale leven. Deze maatregelen komen bovenop de normale regels die de Japanse bevolking gevraagd wordt in acht te nemen, zoals : Voldoende afstand houden (minstens twee meter).

Republiek de Guinee (2021): Impact van COVID-19 op Tokyo 2020 met restricties.

 

Aankomst Japan

Hoe zijn de voorbereidingen van sporters, die naar Tokyo een topprestatie willen leveren? Eerst van te voren vaccineren, dan uitgebreid testen en dan nog uren wachten voor het inchecken, douane controle en instapprocedure. Van Schiphol naar Tokyo zal de vlucht circa 13 uur duren. Sporters, coaches, begeleiders komen van de hele wereld aan op Narita Airport in Tokyo. Dan wordt je door de Japanners opnieuw getest en zal je weer moeten wachten (circa vijf uur) op de uitslag. Als alles negatief is mag je naar het Olympisch dorp om je koffer uit te pakken, te trainen en ervoor zorgen dat je niet in contact komt met Japanse burgers. Het aantal besmettingen neemt toe in Tokyo. Tokyo als toerist bezoeken doe je maar een andere keer.

 

 

 

 

 

In totaal verwacht Tokyo 80.000 sporters, officials, coaches, begeleiders en journalisten tijdens dit mega event. Er zullen 18.000 sporters, coaches en begeleiders wonen in het olympisch dorp in in de 21 appartementencomplexen in Tokio, die zijn gebouwd langs het water in het Harumi-district. De Nederlandse sporters wonen in gebouw nummer 7. De kamers van de sporters zijn klein (9 vierkante meter voor een éénpersoonskamer, 12 vierkante meter in een tweepersoons) en eenvoudig ingericht. De bedden zijn gemaakt van recyclebaar, stevig karton. Volgens de Japanners zijn die ook stevig genoeg voor gespierde gewichtheffers en lange basketballers om op te liggen. Op de blauw-witte dekbedden staat de tekst ‘Tokyo 2020‘. De kamers worden na de Spelen omgebouwd tot luxe appartementen, die bewoond gaan worden door Japanners (900 kopers). Overigens zijn Japanners gewend om klein te wonen gelet op de schaarste van woningen in Tokyo (14 miljoen inwoners).

 

Logo Tokyo 2020

Japan (2019): Olympic Games en Paralympic Games Tokyo 2020 logo’s en mascottes.

Geruite patronen zijn door de geschiedenis heen populair geweest in landen over de hele wereld. In Japan stond het geruite patroon bekend als ‘ichimatsu moyo’ in de Edo-periode (1603-1867), en dit geruite ontwerp in de traditionele Japanse kleur van indigoblauw drukt een verfijnde elegantie en verfijning uit die een voorbeeld is van Japan. Het ontwerp bestaat uit drie soorten rechthoekige vormen en vertegenwoordigt verschillende landen, culturen en denkwijzen. De rechthoekige vormen hebben verschillende afmetingen, maar ze sluiten allemaal perfect aan om een ​​volledige cirkel te vormen. Het bevat de boodschap van ‘Eenheid in verscheidenheid’. Het drukt ook uit dat de Olympische en Paralympische Spelen diversiteit willen promoten als een platform om de wereld te verbinden.

 

Openingsceremonie Tokyo 2020

Olympisch Stadion

In het Nieuw Olympisch Stadion met een capaciteit van 80.000 stoelen was het stil. Alleen journalisten, een kleine groep sporters die mee wilden lopen tijdens de landenparade, de bobo’s van het IOC, de voorzitter van het IOC (Thomas Bach) en de Keizer van Japan (Naruhito) waren aanwezig tijdens de serene ceremonie van de 32e Olympiade. De situatie is te vergelijken alsof je staat op de lege Dam op 4 mei 2020/2021, maar dan 1000 keer groter.

Japan (2021): Tokyo 2020 Olympisch Stadion.

Selectie

In eerste instantie zou Japan de steden Hiroshima en Nagasaki als gezamenlijke kandidaat-stad aanmelden. Beide steden werden in 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog met een kernwapen platgebombardeerd en ze wilden met hun kandidaatstelling ijveren voor een wereld zonder kernwapens.

USA (1995): Niet uitgegeven zegel 50 jaar Tweede Wereldoorlog (1945 – 1995).

Omdat het volgens de regels van het IOC niet mogelijk is dat Olympische Spelen tegelijk in meerdere steden worden gehouden, weigerde het Japanse NOC de gezamenlijke kandidaatstelling. Hierop trok Nagasaki zich terug. Vervolgens werd geopperd dat Tokyo zich kandidaat zou stellen, waarbij dan enkele onderdelen in die beide andere steden gehouden zouden kunnen worden. Nadat in maart 2011 een grote zeebeving Sendai en als gevolg daarvan een tsunami en kernramp (Fukushima) het land trof, besloot Tokyo zich voor 2020 kandidaat te stellen om de Spelen te organiseren als een symbool voor het herstel (Recovery Games).

Japan (2019): Olympic Games en Paralympic Games Tokyo 2020.

Er is afgezien van het houden van onderdelen in Hiroshima en Nagasaki. Alle sporten worden in (groot) Tokyo gehouden. Op 7 september 2013 koos het IOC Tokio tot gaststad tijdens het 125e IOC-congres, 7 tot en met 10 september 2013 in Buenos Aires (Argentinië). Istanboel, Madrid en Rome waren de concurrenten voor de 32e Olympiade.

 

Let the show begin

Het Japans Olympisch Comité (JOC) laat een ingetogen show zien nadat veel problemen zijn overwonnen over hooggeplaatste personen in het JOC en de organisatie van de show zelf. Alsof het gastland niet genoeg gestraft is met de vertraging en de oplopende besmettingen in Tokyo.

Montenegro (2021): 32e Olympic Games Tokyo 2020 (met onderdelen van het logo Tokyo).

Met een videocompilatie laat het JOC zien hoe ze in 2013 de grootste prijs binnenhaalden. Japan mocht na 56 jaar opnieuw de Olympische Spelen organiseren. Niet wetende dat er in 2020 wereldwijd sprake is van een grote pandemie en de Spelen met een jaar vertraging pas door konden gaan. Vreemd dat het JOC en het IOC besloten om de Spelen in de zomerperiode 2021 met de hoogste temperaturen te kiezen en niet kozen voor de lagere temperaturen in het najaar 2021. De 18e Olympische Spelen Tokyo werd gehouden van 10 tot en met 24 oktober 1964. Nu worden in alle werelddelen veel sporttoernooien georganiseerd het hele jaar met veel commerciële belangen waardoor de enige periode om zo’n dergelijk mega toernooi te organiseren alleen mogelijk is tijdens de zomer/vakantieperiode.

België (2020): Team Belgium – Sneller, hoger, sterker met blik op 2021!

Op het grote witte middenterrein in de vorm van een driehoek begint een hardloper op een loopband te rennen, een roeister trekt aan haar ergometer in de andere hoek en in de derde hoek zie je een fietser die trapt op een hometrainer. Zo traint elke sporter in de coronaperiode solitair met zijn of haar eigen trainingsschema.

 

 

 

Nadat de voorzitter van het IOC, Thomas Bach en Keizer Naruhito bovenin de arena van het Olympisch Stadion zitting hebben genomen, begint het officiële gedeelte. De Japanse vlag wordt binnengedragen door oud-kampioenen en door een zorgmedewerker. Zangeres Misia zingt het Japanse volkslied ‘Kimigayo’ (= Moge uw heerschappij duizend jaar/eeuwig duren). De tekst van ‘Kimigayo’ is waarschijnlijk de oudste van ’s werelds volksliederen, en met een lengte van 32 tekens zijn ze ook ’s werelds kortste: https://www.youtube.com/watch?v=kgseD9nY4Ow

 

Edo – Tokyo

Tijdens de show wordt stilgestaan bij het oude Japan met als voorbeeld Edo, de oude hoofdstad tot 1868. Tokyo heette aanvankelijk Edo. Dit vissersdorpje groeide uit tot de feitelijke hoofdstad van Japan. Tokyo is sinds 1868 de facto de hoofdstad van Japan. De stad wordt als hoofdstad beschouwd omdat de regering er zetelt en omdat het keizerlijk paleis er staat en de Japanse keizerlijke familie er domicilie houdt.

De postcard met de naam Harmony of Tradition and Modernity, wordt door de Japanse post als volgt beschreven: De ouderwetse straten van Japan zijn versierd met de emblemen van de Tokyo 2020 Games, die een levendige sfeer uitbeelden waarin mensen vrolijk in beweging zijn. Moderne items zoals drones en smartphones zijn ook verborgen in het ontwerp en drukken de ‘harmonie tussen traditie en geavanceerde technologie’ uit die een van de kenmerken is van Japan en Tokyo. Op de achtergrond: Mount Fuji. De kaart, met een posttarief van 70¥ (wereldwijd tarief) wordt verkocht voor 100¥. Op de achterkant van de kaart staat het logo van de Olympische Spelen Tokyo 2020 in de linkerbenedenhoek. Oplage: 100.000 stuks te koop in 282 postkantoren in Japan.

 

Tokyo 1964 – 2020

De sporters van 1964 brachten zaadjes mee naar Tokyo, die door de olympiërs werden geplant. Inmiddels zijn de zaadjes gegroeid tot bomen. Uit het hout van de bomen zijn de vijf olympische ringen vervaardigd. Deze ringen (vier meter hoog) werden tijdens de ceremonie in het stadion binnen gedragen. Aan symboliek geen gebrek waarbij aansluiting gezocht is tussen verleden en heden.

Japan (1964): Olympische vlam en vier belangrijke stadions Tokyo met logo Tokyo.

 

John Lennon Imagine (1971)

USA (2018): John Lennon – Forever stamps in vier verschillende kleuren.

Er stijgen 1824 drones op boven het stadion in de vorm van het logo van Tokyo 2020 die wordt omgevormd tot onze aarde. Spectaculair:

https://www.youtube.com/watch?v=zXoW2iHfVYA

Daarna volgde Imagine van John Lennon gezongen door John Legend, Keith Urban, Angélique Kidjo. Imagine dateert uit 1971, dus een hit met een boodschap van 50 jaar geleden.  Imagine werd geschreven door John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono, die in Japan is geboren.

John Lennon – Imagine (1971) UK picture sleeve.

Video John Lennon – Imagine (Official Music Video 1971):

https://www.youtube.com/watch?v=EJ72bYyEtBg

 

USA (2018): John Lennon – Forever stamps in sheet of 16 stamps.

 

Landenparade

Aan de landenparade deden 205 landen mee. Noord-Korea was beoogd deelnemer. Het land besloot echter op 25 maart 2021 af te zien van deelname om de atleten te willen beschermen tegen de ‘mondiale gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19’. Er waren speciale ‘landen’:

  • Refugee Olympic Team (ROT) bestande uit 29 veelbelovende sporters (vluchtelingen) uit 13 landen.
  • Russisch Olympisch Comité (ROC) met 350 Russische atleten. Deze atleten hebben geen ‘doping’ geschiedenis en doen individueel mee. Als ze goud winnen wordt de Russische vlag niet gehesen en wordt niet het Russische volkslied gespeeld.

Luxemburg (2021): Team Lëtzebuerg.

 

Olympische vlam

Het olympisch vuur werd tijdens de Spelen van Tokyo 1964 aangestoken door Yoshinori Sakaï, de nationale universitaire kampioen op de 400 meter. Hij werd op 6 augustus 1945 geboren in Hiroshima op de dag dat daar de eerste atoombom ontplofte.

Griekenland (1964): Olympische vlam ceremonie tijdens Tokyo 1964.

De laatste loopster was tennisster Naomi Osaka, die de olympisch vlam in een kunstwerk ‘Mount Fuji’ ontsteekt.

Japan (2020): Torch relay Olympic Games and Paralympic Games Tokyo 2020.

Let the Games begin…..

 

Eerdere blogs Tokyo 2020:

File Corona Varia: van Tokyo (1940) naar Tokyo (2020):

https://www.postzegelblog.nl/2020/06/03/fila-corona-varia-20/

Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen:

https://www.postzegelblog.nl/2021/07/27/olympic-games-tokyo-2020-de-coronaspelen/

 

Meer info:

Olympics: https://olympics.com/en

Tokyo 2020: https://olympics.com/tokyo-2020/en/

TeamNL: https://teamnl.org/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Angola België Comoren Griekenland Japan Verenigde staten Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)