Olympic Games Tokyo 2020: 125 jaar Olympische Spelen - Postzegelblog

Olympic Games Tokyo 2020: 125 jaar Olympische Spelen

0

De eerste moderne Olympische Spelen werden in 1896 gehouden in Athene. Geïnspireerd door de initiatieven bedacht door Pierre de Coubertin. In  2021 bestaan de Olympische Spelen 125 jaar. Als de Spelen niet een jaar later werden georganiseerd, was het niet mogelijk om het 125 jubileumjaar te herdenken. Immers de Spelen worden om de vier jaar gehouden, behalve tijdens de oorlogsjaren 1940 en 1944. De Spelen staan nu onder de druk, ondanks dat de toekomstige Spelen al zijn toegewezen aan Parijs (2024), Los Angeles (2028) en Brisbane (2032). Wat maakt de Spelen aantrekkelijk voor de sporters, de kijkers en de filatelisten gedurende 125 jaar? In deze blog ook een aantal uitgaven van nieuwe sporten.

Olympische Spelen Griekenland 1896

Geïnspireerd door de initiatieven bedacht Pierre de Coubertin in 1890 dat een grootschalige herrijzenis van de Olympische Spelen mogelijk was. De Coubertin was voor de bevordering van een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volkeren, overtuigd als hij was dat de sportieve krachtmeting edelmoedigheid en ridderlijkheid bij de atleet zou aankweken, alsmede respect voor de prestatie van de tegenstander. De Coubertin werkte de ideeën van Zappas en Brookes uit en besprak zijn plannen tijdens het eerste Olympisch Congres van het IOC in Parijs.

 

 

 

 

Er werd besloten tot de invoering van de moderne Olympische Spelen, waarvan de eerste editie twee jaar later in Athene plaats zouden moeten vinden. De Griekse schrijver Demetrius Vikelas werd verkozen tot de eerste voorzitter van het IOC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Olympische Zomerspelen 1896, officieel de Spelen van de Ie Olympiade, waren de eerste moderne Olympische Spelen. Het waren de eerste Olympische Spelen sinds de Romeinse keizer Theodosius I de klassieke Olympische Spelen in 393 bij edict had verboden, omdat zij door hun heidens karakter een bedreiging zouden vormen voor het christendom. De Spelen vonden plaats in Athene van 6 tot en met 15 april 1896. De Spelen werden unaniem aan Athene toegewezen op een congres dat door De Coubertin in 1894 was georganiseerd, waarbij tegelijkertijd het IOC werd opgericht. Het evenement trok 14 landen en 241 atleten aan, die meededen aan 43 onderdelen. In Griekenland verschenen 12 Olympiade zegels uit op 6 april 1896. Er zijn geen Olympiade postzegels uit andere landen.

1 L (worstelaars), 2L (worstelaars), 5L (discuswerper), 10L (discuswerper).

 

20L (vaas met afbeelding van Pallas Athene), 25L (Quadriga van Chariot), 40L (vaas met afbeelding van Pallas Athene).

 

60L (Quadriga van Chariot), 1 DR (Akropolis en stadion).

 

2 DR (Hermes), 5DR (overwinning), 10 DR (Akropolis met Parthenon).

Op 22 december 1900 verschenen nog vijf opdrukken van deze Olympiade zegels.

 

 

125 jaar Hongaars Olympisch Comité (1895 – 2020)

In 2020 vierde het Hongaars Olympisch Comité zijn 125e verjaardag van zijn oprichting, wat Magyar Posta markeerde door een blokje uit te geven. Vijftigduizend exemplaren van het genummerde vel ontworpen door de graficus Orsolya Kara werden geproduceerd door ANY Security Printing Company. Op 19 december 1895 werd het Hongaars Olympisch Comité opgericht. Het Comité is de op twee na oudste maatschappelijke organisatie van Hongarije die nog steeds functioneert. Haar belangrijkste taak is het voordragen, begeleiden en managen van Hongaarse atleten op de Olympische Spelen.

Hongarije (2020): 125 jaar Hongaars Olympisch Comité.

Cijfers die herinneren aan Hongaarse Olympische successen verschijnen in het ontwerp van de postzegel van het blokje, waarop de totalen van de medailles staan ​​vermeld die tijdens de Olympische Zomer- en Winterspelen zijn gewonnen: 177 gouden, 151 zilveren en 174 bronzen, 502 in totaal. De kleuren van de zegel verwijzen naar de eerste drie plaatsen, goud, zilver en brons. Het logo van het Hongaars Olympisch Comité staat rechtsboven. Disciplines waarin Hongarije heeft uitgeblonken, zijn weergegeven in de rand van het blokje. De eerste Hongaarse gouden medaille werd gewonnen in het zwemmen door Alfréd Hajós. Shorttrack verschijnt op het blokje ter ere van de eerste gouden medaille op de Olympische Winterspelen. Vanuit Olympisch oogpunt is schermen over het algemeen de meest succesvolle Hongaarse sport, gevolgd door zwemmen en vervolgens kanoën/kajakken op de derde plaats.

 

Olympische Spelen Tokyo 2020 / 2021

Isle of Man

Isle of Man Post Office viert de 125e verjaardag van de Olympische Zomerspelen met een set van 12 postzegels ter herdenking van de geweldige prestaties van zes op het eiland getrainde Manx-mannen en -vrouwen, evenals zes niet-Manx-deelnemers om de uitstekende prestaties van Team GB.

Isle of Man (2021): 125 years Olympic Games.

Het artwork voor alle 12 postzegels is gemaakt in opdracht van Team GB en is ontworpen door ontwerper Emma Cooke van EJC Design. Aanbevolen zijn Manx-atleten Mark Cavendish MBE, Tim Kneale, Marie Morgan (voorheen Purvis), Maurice Herriott, Peter Kennaugh MBE en Sidney Swann. Bij het kiezen van de zes extra Olympiërs om naast de op het eiland Man gebaseerde atleten te zitten, werd inspiratie gehaald uit de grootste Britse Olympiërs aller tijden van de British Olympic Association. Adam Peaty MBE, Sir Andy Murray MBE, Dame Kelly Holmes DBE, Sir Mo Farah CBE, Sir Steve Redgrave CBE DL en Rebecca Adlington OBE completeren de definitieve uitgave.

Isle of Man (2021): 125 years Olympic Games (Prestige booklet).

 

Voor de thematische verzamelaars van fietsen en wielrennen: Mark Cavendish

Voor de thematische verzamelaars van tennis: Andy Murray

 

Nieuwe sporten

Nadat golf en rugby (als rugby sevens) na jarenlange afwezigheid hun wederoptreden maakten op de Spelen van 2016 gingen er stemmen op om andere sporten te schrappen. Badminton, taekwondo en moderne vijfkamp waren het meest kwetsbaar. Echter werd voorgesteld om in 2020 worstelen te schrappen, een van de oudste olympische sporten die er al van 1896 bij was en zelfs vroeger bij de oude Olympische Spelen. Er kwam echter veel tegenstand uit een aantal landen en, mede na aanpassing van bepaalde spelregels, werd beslist om worstelen toch op het programma te houden.

 

 

 

 

 

 

Op 3 augustus 2016 maakte het IOC bekend dat honkbal (mannen), softbal (vrouwen), karate, klimsport, skateboarden en surfen nieuwe olympische sporten worden, voorlopig alleen deze keer. Het IOC begrijpt dat er gezocht moet worden naar jonger publiek, jongere sporters, dynamische sporten om ervoor te zorgen dat de Olympische Spelen nog jaren kunnen doorgaan. Duidelijk is dat het draagvlak om een dergelijk duur sporttoernooi te organiseren afneemt bij de bevolking. Weinig kandidaat landen geven zich nog op, zie de toewijzing van Brisbane 2032.

 

Honkbal, softbal, surfen

Honkbal keert voor het eerst sinds 2008 terug op het olympische programma in Tokio en wordt op de Olympische Spelen alleen door mannen gespeeld. De sport is een combinatie van team- en individuele sport en een batballspel waarbij de verdedigers een bal in het spel brengen die de aanvallers met een stick moeten raken. De focus ligt op het duel tussen de werper (werper) en de slagman (batsman) – maar je kunt alleen winnen als een team. 

Duitsland (2021); Für den Sport.

Softbal , een sport die nauw verwant is aan honkbal, wordt op de Olympische Spelen alleen door vrouwen gespeeld. Het veld is kleiner, de bal is groter en een andere werptechniek is gebruikelijk. Verder zijn de spelprincipes van honk en softbal hetzelfde.

Surfen is voor het eerst opgenomen in het wedstrijdprogramma als onderdeel van de olympische discipline ‘shortboarden’. De atleten in de zee moeten de jury overtuigen met hun spectaculaire manoeuvres op het board in constant veranderende omstandigheden. Voor de evaluatie van je prestaties op de golf spelen ‘snelheid, kracht en flow’ een bijzondere rol. De beste twee golven worden opgeteld bij het eindresultaat. In een competitieve ontmoeting, of kortweg ‘heat’, surfen twee of vier atleten. Het duurt tussen de 20 en 30 minuten.

Duitsland (2020); Für den Sport.

 

Skateboarden, klimsport, karate 

De skateboardwedstrijden worden gehouden in de straat- en parkdisciplines. De straatdiscipline wordt uitgevoerd op een parcour-model dat is gemodelleerd naar skateboarden op straat. De parkdiscipline wordt uitgevoerd in een park dat lijkt op een leeg zwembad. Door de afgeronde hoeken kunnen de chauffeurs zich ver in de lucht werpen om verschillende manoeuvres uit te voeren, de zogenaamde ‘airs’ (antennes).

Door het opnemen van sportklimmen in het Olympisch programma ontstond een nieuwe wedstrijddiscipline: de Olympic Combined, waarin de afzonderlijke disciplines snelheid, boulderen en leiden worden doorlopen. De volgorde ligt vast: het begint met snelheid, gevolgd door boulderen en lood. De Olympische aflevering van sportklimmen biedt de mogelijkheid om de sport aanzienlijk te ontwikkelen.

Karate is afgeleid van de twee woorden ‘Kara’ (leeg) en ’te’ (hand). In figuurlijke zin betekent ‘lege hand’ ook ‘ongewapend’. In de Olympische discipline Kumite staan ​​twee karateka’s tegenover elkaar op de mat (tatami) en proberen ze elkaar aan te raken op het hoofd, de buik en de rug met behulp van stoot-, duw-, trap-, blok- en voetveegtechnieken. Hit-effecten zijn – uniek in vechtsporten – ten strengste verboden en gesanctioneerd.

 

Extreme sports

Vanaf de jaren negentig begon Extreme Sports, een nieuwe vorm van adrenaline-stromende, risicovolle, maar fysiek veeleisende reeks atletische activiteiten, populair te worden onder jonge Amerikanen. Extreme sporten zijn snowboarden, inline skaten, skateboarden en BMX-fietsen. De wijdverbreide deelname aan en interesse in dit soort atletische activiteiten vindt zijn oorsprong in de organisatie en promotie van de X Games door het Entertainment and Sports Programming Network (ESPN).

Adrenaline (= C9H13NO3)

 

Extreme sporten zijn sporten waar gevaar aan is verbonden. Een voorbeeld hiervan is basejumpen: men kan zich hierbij ernstig verwonden en zelfs sterven aan complicaties die men oploopt als men valt. Mensen beoefenen dit soort sporten om er een kick van te krijgen. De bijnieren gaan het hormoon adrenaline maken, dat als een natuurlijke drug werkt. Hierdoor heeft het ook een verslavende werking. Adrenaline-junkies zijn hier verslaafd aan en willen daardoor steeds meer, hoger of sneller.

BMX

 

 

 

 

 

 

 

 

BMX of fietscross is een extreme sport en is een olympische sport sinds de Spelen van Beijing (2008). Het woord BMX staat voor Bicycle Motocross (de X staat dus voor cross). BMX ontstond eind jaren zestig aan de westkust van USA. Het ontstond uit de motorcross, waarbij men met een motorfiets over zanderige en heuvelige terreinen reed. Fietscross, zoals de sport in Ndereland genoemd wordt, is als georganiseerde sport ontstaan in het begin van de jaren tachtig. De sport heeft tot midden jaren tachtig een enorme groei doorgemaakt. Hierdoor waren er wereldwijd diverse BMX-teams actief, zoals Hutch, Redline en Mongoose. Tegenwoordig bestaat de sport uit zes disciplines met drie verschillende typen fietsen.

Eerdere blogs Tokyo 2020:

File Corona Varia: van Tokyo (1940) naar Tokyo (2020):

https://www.postzegelblog.nl/2020/06/03/fila-corona-varia-20/

Olympic Games Tokyo 2020: de coronaspelen:

https://www.postzegelblog.nl/2021/07/27/olympic-games-tokyo-2020-de-coronaspelen/

Olympic Games Tokyo 2020: de openingsceremonie:

https://www.postzegelblog.nl/2021/07/31/olympic-games-tokyo-2020-de-openingsceremonie/

 

Meer info:

Olympics: https://olympics.com/en

Tokyo 2020: https://olympics.com/tokyo-2020/en/

TeamNL: https://teamnl.org/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Frankrijk Griekenland Letland Verenigde staten Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)