Postzegels met afbeelding koning Edward VIII (deel 1) - Postzegelblog

Postzegels met afbeelding koning Edward VIII (deel 1)

3

Als verzamelaar van de postzegels van Groot-Brittannië heb ik me wel eens afgevraagd of tijdens de zeer korte regeerperiode van koning Edward VIII meer postzegels waren uitgegeven dan de vier voor Groot-Brittannië zelf. Met een beetje zoekwerk kwam ik er al snel achter, dat de vier postzegels alleen in Noord Afrika waren gebruikt door een aantal Britse postkantoren in Marokko.

 

Koning Edward VIII werd geboren op 23 juni 1894 in de White Lodge (de witte villa) in het park van Richmond, Londen. Hij was de oudste zoon van George, de hertog van York, de latere koning George V en Mary van Teck, die later Queen Mary werd. Toen George V koning werd, werd hij in 1910 kroonprins, David Prins van Wales. Zijn vader overleed op 20 januari 1936 en hij werd koning, waarbij hij de naam Edward VIII kreeg.

Door de plotselinge dood van George V – hij overleed om 23.55 uur in Sandringham House in Norfolk – waren nog geen aanstalten gemaakt voor nieuwe postzegels met de afbeelding van Edward VIII. Snelheid was geboden om een nieuwe serie postzegels te laten drukken met zijn afbeelding. Het zou daarom een tijdelijke serie postzegels worden waarbij geen ontwerper zou worden uitgenodigd. Wel kreeg het Hoofd van de ‘Engeneering Department van het General Post Office’ het ontwerp bureau, de heer A.S. Willmot, opdracht om enkele voorstellen te doen.

Gebruik werd gemaakt van een foto van Edward VIII vervaardigd door Hugh Cecil en een potloodtekening ingezonden door de toen 17-jarige Hubert John Brown. De foto is een kopie van het origineel. De afbeelding van de tekening komt o.a. voor op het omslag van het boek van A.J. Kirk, uitgegeven door de Great Britain Philatelic Society. Drukkerij Harrison and Sons Ltd vervaardigde enkele proeven die op 26 juni 1936 aan de koning werden voorgelegd. Uit deze proeven werd door de koning één ontwerp gekozen. Daarom duurde het tot 1 september 1936 voordat de eerste drie postzegels verschenen in de waarden van ½D, 1½D en 2½D. Op 14 september 1936 kwam de waarde van 1D uit. De letter D staat voor penny of pence. De letter S stond voor shilling. Een shilling was gelijk aan 12 pence. Een pond (£) was gelijk aan 20 shilling.

 

 

 

Wel waren al nieuwe postzegels in andere waarden voorbereid, maar niet gedrukt zoals enkele bovenstaande ontwerpen, reproducties overigens, laten zien. Voor de postzegels was nieuw papier gebruikt met watermerk E 8 R (Edward 8 Rex). De waarden van ½D, 1D en 1½D komen voor met ‘kopstaand’ watermerk.

Ook van de hogere waarden van 1S, 5S, 10S en £1 waren ontwerpen gereed met zijn portret, het jaartal 1937 en een afbeelding van het St. James’s Palace in Londen. In een prijslijst van Stanley Gibbons vond ik een zwart-wit foto van een proef van de waarde van 1 shilling. De proef was afkomstig uit het archief van de postzegeldrukkerij van Harrison and Sons Ltd.

Het bovenstaand afgebeelde ongetand paartje is afkomstig uit het archief van het National Postal Museum in London. Op de achterzijde van het zegelpaartje is een afdruk aangebracht van het handstempel ‘NPM IMPRIMATUR’. Dat betekent ‘goedgekeurd’. Een groot aantal postzegels uit het archief met de afdruk van het stempel werd door de curator van het museum verkocht via veilingen tussen april 1984 en februari 1985. De verkoop van dit overtollige materiaal vond plaats om het nieuwe gebouw voor het museum te kunnen financieren.

Naast de postzegels in vellen van 240 stuks en op rollen werden postzegelboekjes vervaardigd met als inhoud postzegels van ½D, 1D en 1½D en schutblaadjes met reclame. Bovenstaand enkel voorbeelden van blaadjes uit postzegelboekjes, zonder en met reclameteksten. De verschillende reclameteksten kwamen alleen voor op het blaadje van 1½D. De boekjes waren vanaf 26 oktober 1936 verkrijgbaar op alle postkantoren in het land.

Een postzegelboekje kostte 2 shilling en bevatte een blaadje met 6 postzegels van ½D, een blaadje met zes van 1D, een blaadje met zes postzegels van 1½D en een blaadje met vier postzegels van 1½D met twee reclamezegels. Naast het afgebeelde blaadje met de reclametekst voor dragees bestaan ook reclameteksten van een postzegelhandelaar, een verzekering en andere bedrijven en firma’s.

Er bestaan ook postzegelboekjes met daarin zes postzegels van ½D, zes van 1D en 18 van 1½D met een oranjerode omslag en verkoopprijs van 3 shilling. Tot zelfs een boekje met daarin zes postzegels van ½D, zes van 1D en 34 van ½D met een gele omslag en verkoopprijs van 5 shilling. Koning Edward VIII deed afstand van de troon op 11 december 1936 om op 3 juni 1937 te trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson. Een heel korte regeerperiode maar wel een filatelistisch gezien erg interessante periode.

In deel 2 zien we hoe de postzegels met beeltenis van Edward VIII in Marokko werden gebruikt.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Marokko KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Ed op 28 oktober 2017 om 13:28

  Leuk stukje!

 • Patrick Lava op 28 oktober 2017 om 13:37

  Wat erg interessant is aan langlopende reeksen, is het verzamelen van alle mogelijke tarieven op brief of ander poststuk.
  Bij een “kort lopende” langlopende reeks zoals die met de beeltenis van Edward VIII wordt dat een des te spannender zoektocht omdat sommige tarieven beslist rariteiten zullen zijn.
  Zegels op brief, echt een filatelistische wereld apart !

 • Patrick Lava op 30 oktober 2017 om 01:05

  Toevallig lees ik net in “Daily Telegraph and Morning Post Stamp Supplement” (uitgave October 16th 1937) een aanbieding van de volledige omnibusreeks (UK + alle kolonies) kroningszegels Edward VIII, gestempeld !!
  Er is een afbeelding bij, waardoor we van de veronderstelling zouden kunnen uitgaan dat die zegels waren voorbereid, maar ze waren op het moment van aanbieding (door postzegelhandel H. & A. Wallace) nog niet eens uitgegeven!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)