Aanslagen 9/11 alweer 20 jaar geleden - Postzegelblog

Aanslagen 9/11 alweer 20 jaar geleden

1

Weet U nog waar U dinsdagmiddag 11 september 2001 was? Ik vermoed van wel. Ik was in Alphen aan den Rijn, voor een vergadering. Halverwege werd deze echter onderbroken voor ‘breaking-news’ uit New York. Er was een vliegtuig (waarschijnlijk opzettelijk) in één van de torens van de Twin Towers gevlogen. Wat was er in vredesnaam aan de hand?

11 september 2001
De aanslagen op 11 september 2001 (9/11) omvatten een viertal terroristische aanslagen die door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De beelden die we ons het meest herinneren zijn die van de 2 vliegtuigen die zich in de Twin Towers van het World Trade Center boorden. Een ander vliegtuig vloog in het Pentagon bij Washington D.C. en een vierde vliegtuig stortte neer in Pennsylvania. Deze terroristische aanslagen worden beschouwd als de grootste uit de geschiedenis. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen, afkomstig uit meer dan 90 landen, om het leven. Op deze Spaanse zegel zien we het 2e vliegtuig op de toren afgaan.

De vallende Man
Wat mij ook is bijgebleven: Vanwege de zeer dikke rook was het onmogelijk om te proberen met behulp van reddingshelikopters mensen van de daken van de torens te redden. Om aan de verbrandingsdood te ontsnappen lieten ten minste 200 mensen zich vanuit de torens naar beneden vallen. Van deze vallende mensen zijn foto- en video-opnames gemaakt waarvan er één bekend is geworden onder de naam ‘The Falling Man’. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Falling_Man
De dikke rook is goed te zien op deze postzegel van Albanië.

Daders
De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten afkomstige leden van Al Qaida. Deze terreurgroep werd in 1988 opgericht door de Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden. Hij werd voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden. Er werd een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd om hem te vinden. “Usama Bin Laden is wanted”.

Nadat jarenlang tevergeefs naar Bin Laden was gezocht, werd hij op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad door Amerikaanse elitetroepen van Navy SEALs gedood. Hij kreeg diezelfde dag een zeemansgraf. Volgens de Amerikaanse regering was hiertoe besloten om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsplaats zou worden. Op een postzegelblok van Afghanistan uit 1999 trof ik een opdruk aan, waar het feit dat Bin Laden op 2 mei 2011 is doodgeschoten, wordt gememoreerd.

Puinhopen
De hulpdiensten van New York waren maandenlang in touw om de puinhopen op te ruimen, waarna de VS besloot om deze hulpverleners tot helden uit te roepen, zoals we kunnen zien op onderstaande postzegel Heroes USA 2001.

Op de fdc hiervan staat ook de tekst die president Bush uitsprak kort na de aanslagen: ‘Terroristische aanvallen kunnen de fundering van gebouwen laten schudden, maar niet de fundering van Amerika’.
Ook zien we de ravage die deze aanslag teweeg heeft gebracht.

Hulp uit Nederland
Nederland heeft ook hulp geboden bij deze aanslag. Op de tabstroken van dezepostzegels staat: “Vlak na de aanslagen van 9/11 zochten Guiness (links) en Moxie (rechts) in het puin van het WTC in New York City naar overlevenden. De portretten tonen de honden 10 jaar later in 2011.

Veel landen hebben in 2011 één of meerdere herdenkingszegels uitgegeven over deze terroristische aanslag. PostNL heeft dat niet gedaan. Iemand in Nederland maakte in 2011 wel een persoonlijke postzegel over 9/11 maar vergistte zich op welke datum 9/11 in Nederland valt. Er kwam dus een tweede druk met 11-9-2001.

United we stand
Al snel na de aanslag kwam de slogan ‘United we Stand’ naar voren. Dit is een uitdrukking die in veel verschillende soorten motto’s wordt gebruikt, meestal om eenheid en samenwerking te inspireren.
Amerika gaf daar een postzegelover uit, en meerdere landen sloten zich daarbij aan zoals Australië en de Marshall Eilanden.


Economische gevolgen
De totale schade van 9/11 is moeilijk te berekenen. Inclusief alle indirecte kosten lopen de schattingen op tot 2 biljoen dollar. In de stad New York gingen in de drie maanden na de aanslagen ruim 400.000 banen verloren. Beurskoersen zakten onmiddellijk na de aanslag fors in. De opening van de beurs van New York (NYSE) werd uitgesteld na de eerste vliegtuiginslag en na de tweede geannuleerd; de beurs werd pas op 17 september 2001 heropend. De beurzen deed er enkele maanden over om in de buurt van de oude niveaus te komen. Hieronder een postzegel van de NYSE beurs uit 1992, toen zij 200 jaar bestond.

Complottheorieën
Er zijn in de loop der tijd veel complottheorieën ontstaan over de oorzaak van de ramp van 9/11.
Sommigen beweren dat de overheid van de Verenigde Staten, of preciezer nog president George W. Bush, zelf de aanslagen heeft georganiseerd. Andere aanhangers van de complottheorie geloven in een mildere vorm, dat de Amerikaanse overheid welbewust heeft nagelaten de aanslagen te voorkomen. Onderstaande envelop is uitgegeven over deze ‘9/11 conspiracy theories’.

Memorial station
In 2011 werd er een herdenkingsmonument opgericht, het 9/11 Memorial in New York, op Ground Zero, voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in 2001. Het monument werd op 11 september 2011 geopend voor het publiek. Het is opgericht onder het motto: We will never forget.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Algerije Verenigde staten HondenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)