Waar zijn de oorspronkelijke ‘gevleugelde wielen’ gebleven? - Postzegelblog

Waar zijn de oorspronkelijke ‘gevleugelde wielen’ gebleven?

5

Op 1 februari 1938 verschenen drie postpakketzegels in België van een nieuw model ‘gevleugeld wiel’ maar met opdrukken! Opdrukken met de nieuwe waarde? Heb ik dan de oorspronkelijke zegels gemist? Wanneer waren die dan uitgekomen? Een vraag die ik stelde aan enkele postzegelverzamelaars ‘België’ maar die wisten het ook niet. Men had daar nooit op gelet.

belgie-sp202
belgie-sp203

Twee postpakketzegels hadden de opdruk 5Fr, waarvan een op een oorspronkelijke waarde van 3.50f en de andere op 4.50f.

belgie-sp204

De derde zegel had een opdruk van 6Fr op 5.50f. De Officiële Belgische Postzegelcatalogus uitgegeven door de ‘Belgische Beroepskamer van Postzegelhandelaars’ gaf ook geen antwoord op de vraag wanneer eventueel de serie zonder opdruk is verschenen. Wel was vermeld dat de zegels bestaan zonder opdruk maar dat deze niet in omloop zijn gebracht. Dus waarschijnlijk wel bedoeld om de drie zegels in de oorspronkelijke waarden uit te brengen, maar daarvan is blijkbaar niets gekomen. Dus toch opdrukken om ze te kunnen gebruiken voor bepaalde postpakkettarieven. Verder is bij de serie vermeld dat de zegel van 6Fr gehalveerd kan voorkomen om te dienen als waarde van 3Fr voor de frankering van het ‘Pakket voor de soldaat’. Maar dan alleen als de gehalveerde zegel voorkomt op een document behorende tot het pakket voor de soldaat.

belgie-sp210

En inderdaad, in september 1939 kwam een nieuwe postpakketzegel uit, met een opdrukwaarde van 3Fr wederom op de oorspronkelijke zegel van 5.50f. Daarbij toegevoegd een grote letter M voor militair. In de catalogus is vermeld: De overdrukte zegels waren bestemd voor de verzending van pakjes aan gemobiliseerde militairen. Dus een opdruk op de ‘oorspronkelijke’ zegel van 5.50f?

belgie-sp204
belgie-sp210

Oorspronkelijk? Als men de twee zegels naast elkaar legt zijn toch verschillen te zien. De zegel van 6Fr heeft een fijn raster voor de rode kleur terwijl die voor de tweede zegel, 3Fr, veel grover is.

belgie-sp204-detail
belgie-sp210-detail

En ook de kleur drukinkt is duidelijk anders. De ene helder rood en de tweede donker rood. Dat betekent naar mijn mening, dat de zegel met de opdruk 3Fr en de letter M gedrukt is op een opnieuw aangemaakte ‘oorspronkelijke’ zegel van 5.50f. Dus in feite geen opdruk maar een tweede drukgang in blauw.

belgie-sp291
belgie-sp292

 

belgie-sp293

En die mening wordt helemaal versterkt toen in 1946 drie nieuwe postpakketzegels verschenen, wederom met ‘opdruk’ van de nieuwe waarde op 5.50f. Maar nu waren de ‘oorspronkelijke’ zegels gedrukt in geheel andere kleuren: 8F (zonder de letter r) op 5.50f bruin, 10F op 5.50f blauw en 12F op 5.50f violet. Weet u het verhaal achter de wonderlijke productie van deze Belgische postpakketzegels?

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Fer op 12 februari 2017 om 15:37

  Beste Cees,

  In de officiële Belgische Postzegelcatalogus staat dat de zegels zonder opdruk niet in omloop zijn gekomen. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.

  met vriendelijk e groeten,

  fer Tromer

 • Cees op 13 februari 2017 om 07:05

  Fer, helaas niet! De vraag is juist waarom deze niet in omloop zijn gekomen en waarom dezelfde waarde (5f50) in vijf verschillende kleuren is gedrukt ZONDER de opdruk (of tweede druk). Voor mij blijft dit een mysterie.

 • Rob op 13 februari 2017 om 07:45

  Vergelijkbaar met de nederlandse traliezegels of guilloche ‘opdrukken’.

 • Lars op 13 februari 2017 om 08:49

  Het is natuurlijk makkelijker om zegels te herdrukken met dezelfde drukplaten/cilinders en een paar keer de inkt te vervangen met een andere kleur.
  En een drukplaat/cilinder met een opdruk is zo in elkaar gezet.
  Het kost meer tijd én geld om hele nieuwe drukplaten/cilinders te maken met elke keer een andere waarde.
  Het waren tenslotte maar postpakketzegels voor de spoorwegen.

 • Pieter op 14 februari 2017 om 13:25

  Interessant, ik had het me nooit afgevraagd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)