Europazegels 2023 met nieuw vredessymbool - Postzegelblog

Europazegels 2023 met nieuw vredessymbool

2

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al jaren aaneen postzegels uit met een gemeenschappelijk thema / motief. Europa Stamp Best Design Competition schrijft al vanaf 2002 een ontwerpwedstrijd uit.
PostEurop schreef in 2022 een competitie uit voor het ontwerpmotief voor het thema ’Peace the highest value of humanity’. De winnende inzending van Post Luxembourg werd genaakt door Linda Bos en Runa Egilsdottir van A Designers Collective.

PostEurop 2023 Vrede – uitgiftedatum9 mei 2023

Europazegels 2023 - Vrede

Postzegeluitgifte informatie

De eerste dag van uitgifte van deze emissie is 9 mei 2023. Winnaars van de PostEurop-ontwerpwedstrijd zijn Linda Bos & Runa Egilsdottir . Bart de Haas heeft voor Nederland de emissie bewerkt en ontworpen. De oplage bedraagt 60.000 postzegelvellen, die door Joh. Enschedé BV in Haarlem gedrukt zijn.

Europazegels 2023

Het gemeenschappelijk verplichte ontwerpmotief voor het thema “Peace – the highest value of humanity’. Grafisch ontwerper Bart de Haas uit Den Haag heeft voor de Nederlandse postzegelemissie er een eigen draai aan gegeven met onder meer de typografie en de invulling van de velrand.

Grafisch ontwerper Bart de Haas: “De vervlechting van de kleurrijk oneindige knoop is zo gedaan dat er twee harten met elkaar vervlochten zijn. Het duidt op verbinding, harmonie en mededogen. De veelkleurigheid van de primaire kleuren rood, geel en blauw met de complementaire kleuren oranje, groen en paars verwijzen naar de diversiteit en de samenwerking tussen alle volkeren in de wereld. De open en gestileerde handen, die met elkaar zijn vervlochten, vormen het bekende vredesgebaar: vrede sluiten.”

Diagonale lijnen op velrand

De Haas heeft op de velrand afgeleiden van de oneindige knopen als dunne lijnen laten terugkeren op onder- en bovenkant van de velrand.
Samenvallend met de perforatie zijn vier verticale stroken met verlopende kleurbanen geplaatst (blauw, oranje, groen & blauw). In de banen aan de onderkant van de velrand lopen diagonale lijnen, die overgaan in cirkelvormen overeenkomend met de helft van een concentrische cirkel). De lijnstructuren links en rechts staan tegengesteld en gekanteld naast elkaar. In het boven-velrand-gedeelte zijn fragmenten van de onderkant aanwezig.

Ontwerp in breder perspectief

Twee haaks en diagonaal op elkaar staande S-letters vormen samen een aaneengesloten en doorlopend lijnenspel (met vier vierkanten als toegift), dat meteen doet denken aan de onontwarbare gordiaanse knoop uit de Griekse mythologie of de eindeloze Keltische knoop. Het overeenkomstige van deze knoopmotieven bestaat eruit dat ze geen begin en einde bezitten.


Vlechtwerk: de rechte lijnstukken van beide S-letters zijn onder of boven elkaar wisselend gevlochten. Aldus ontstaat een driedimensionaal / ruimtelijk gevlochten netwerk.

Door het gevarieerde kleurgebruik, dat als camouflerend functioneert, is de ingenieuze samensmelting van de twee harten op de postzegel in de wirwar van kleuren en lijnen moeilijk en ingewikkeld te ontdekken.
Volens het juryrapport van PostEurop is het motief een visueel vergelijkende metafoor voor een vreedzame maatschappij, waarin samenwerking met respect voor elkaars cultuur centraal staat.

NVPH 542 - Jubileumzegel wereldpostverenigingNVPH 930

De bekende graficus Maurits C. Escher (1898 – 1972; nvph 542/43), die zich in zijn tekeningen meermalen met wiskundige principes en de oneindigheid bezig houdt, voert naar beneden stromend water van een lithografische tekening ‘Waterval’ via een goten-stelsel weer naar de waterval en laat het water weer naar beneden vallen (perpetuum mobile = voortdurend bewegend)!
De Benelux-postzegel (nvph 930) van ontwerper Treumann bezit ook een eindeloze afbeelding met daarop afbeeldingen van de drie vlaggen.

Klik hier om de lithografie ‘Waterval’ van M.C. Escher te bekijken.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland Europa CEPT VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jacqueline van der Pas op 10 mei 2023 om 14:19

    Dit artikel is natuurlijk van Bate. Per abuis op mijn naam beland. Excuses!

  • Gerald Boersma op 27 juni 2023 om 14:18

    prestige boekje vrede , eerste druk is door postnl niet meer verkocht in de webshop, deze wsa niet meer beschikbaar op de uitgiftedatum,
    2e druk is nu beschikbaar , deze wijkt af van de eerste druk allereerst de belijning op de kaft is veel duidelijker, bij de eerste druk ontbreekt deze of is bijn niet zichtbaar Tevens wijkt de kleur van de
    de bladzijden in het boekje iets af qua helderheid , ook het dikte van het lettertype verschilt tov van de eerste druk

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)