UEFA EURO 2020: Europees kampioenschap voetbal 2004 - Postzegelblog

UEFA EURO 2020: Europees kampioenschap voetbal 2004

1

Eindelijk mag Portugal het EK organiseren in 2004. Wie werd verrassend Europees kampioen en hoe presteerde onze Oranjeleeuwen? Steeds meer postadministraties geven EK zegels uit voor de thematische verzamelaars. Overigens heeft de Portugese post het maximale gehaald met de EK-uitgiften. Wat heeft onze PTT uitgegeven in 2004?

2004: Portugal

De eindronde van het EK Voetbal 2004 werd gehouden in Portugal van 12 juni tot en met 4 juli 2004. Het was voor het eerst dat Portugal het EK organiseerde. Zestien landen speelden in groepen en finales in tien stadions verdeeld over acht steden. Is dit het verhaal van het toernooi of het verhaal hoe je als Portugese post (CTT Correios de Portugal) het maximale haalt om speciale EURO 2004 zegels uit te geven?

Portugal (2004): EURO 2004 – de mascotte ‘Kinas’ als stickers.

Het toernooi werd op 12 oktober 1999 toegewezen aan Portugal. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de UEFA in Aken. De andere kandidaten waren  Spanje en de combinatie Oostenrijk en Hongarije. De aanwijzing van Portugal kwam als een verrassing. Algemeen werd verwacht dat Spanje de beste kans op de organisatie zou maken. De veertien leden van het Executive Comité oordeelden anders. Alle kandidaten hadden eerder op de dag de gelegenheid gekregen een toelichting te houden.

Portugal (2004): EURO 2004 – de mascotte ‘Kinas’ als ATM.

Voor het EK voetbal 2004 werd de hulp ingeroepen van Warner Bros. Zij zijn de bedenkers van Kinas, een jongen die symbool staat voor de energie van de Portugese jeugd. De naam Kinas is afkomstig van de benaming van de nationale vlag ‘Bandeira das Quinas.’ Net als andere mascottes draagt ook Kinas een tenue van Portugal.

Portugal (2004): EURO 2004 – de bal vanaf diverse invalshoeken.

Eusébio, de beroemdste voetballer die Portugal voortbracht, trad sinds 1997 op als ambassadeur voor de kandidatuur. Hij was euforisch na de uitslag. ‘Dit is fantastisch’, aldus de oud-aanvaller. ‘Ik ben net zo blij als toen ik met Benfica de Europa Cup won in 1962 en twee keer scoorde in de finale. Hier hebben we achttien maanden keihard voor gewerkt. We hadden sterke concurrentie, maar op de een of andere manier heb ik er altijd in geloofd.’

De Roteiro bal op EURO 2004 introduceerde een compleet nieuw ontwerp. Het had een metalen basiskleur. Blauwe strepen waren ook zichtbaar. Voor het eerst werden de panelen niet genaaid, maar gelijmd. Foto: Wikipedia.

België haalde de eindronde niet. Het eindigde op een derde plaats in de groep achter groepswinnaar Bulgarije en Kroatië. België had evenveel punten als de Kroaten maar eindigde vanwege het onderlinge resultaat op de derde plaats. Een tweede plaats had recht gegeven op een play-off, maar dat zat er dus niet in. Nederland werd ingedeeld in een kwalificatiepoule met Tsjechië, Oostenrijk, Moldavië en Wit-Rusland. Onder leiding van Dick Advocaat, die al eerder bondscoach was geweest (1992-1995), begon Nederland in de kwalificatie voor het EK 2004. Het plaatste zich via de achterdeur na een tweeluik met Schotland in de play-offs voor het EK (0-1, 6-0).

Er werd gespeeld in acht steden: Aveiro, Braga, Coimbra, Faro/Loulé, Guimarães, Leiria, Lissabon en Porto. In deze acht steden werd gespeeld in tien stadions.

Portugal (2004): EURO 2004 – de acht steden.

 

Portugal (2004): EURO 2004 – de tien stadions.

 

Portugal (2004): EURO 2004 – officiële logo.

De 16 landen die meedoen met EURO 2004 zijn: Portugal, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Zweden, Duitsland, Griekenland, Engeland, Bulgarije, Italië, Zwitserland, Kroatië, Letland, Nederland, Spanje en Rusland. De landen werden voor de loting in vier poules ingedeeld op basis van het UEFA-coëfficiënt van eind 2003.

Portugal (2004): 16 landen van EURO 2004.

Na de groepswedstrijden in de poules bleven er acht landen over voor de kwartfinales (knock-outfase): Portugal, Engeland, Zweden, Nederland, Frankrijk, Griekenland, Tsjechië, Denemarken. Voor de halve finale plaatsen de volgende landen: Portugal, Nederland, Griekenland, Tsjechië.

 

Portugal (2004): EURO 2004 – de beker.

 

De finale Portugal – Griekenland eindigde in 0 – 1. Een verrassende winnaar van het EK 2004 is Griekenland. En te bedenken dat in de groepswedstrijden Griekenland op basis van het doelgemiddelde doorging naar de kwartfinales. Hoe een klein voetballand Europees kampioen kon worden nadat de Grieken in 2004 voor de tweede keer in haar historie geplaatst was voor het EK Voetbal.

 

Griekenland (2004): Griekenland Europees kampioen voetbal 2004.

 

EK winnaars 2000 en 2004.

 

Nederland

Groepsfase

Nederland-Duitsland 1 – 1

De eerste wedstrijd van Oranje op het EK voetbal 2004 zorgde gelijk voor een bijzonder fraai affiche: Nederland-Duitsland. Na een spannende eerste helft gingen de teams de kleedkamer in met een 1-0 voorsprong voor de Duitsers op het scorebord. In de tweede helft speelt Oranje een stuk aanvallender. Die intenties worden beloond: Ruud van Nistelrooij weet dankzij een goal in de laatste 10 minuten alsnog een punt uit het vuur te slepen. Dit gaf reden tot gematigd optimisme; de campagne had absoluut slechter kunnen beginnen.

Nederland (2004): Persoonlijke postzegel EURO 2004 – Stralend.

Nederland-Tsjechië 2 – 3

In de tweede groepswedstrijd neemt Nederland het op tegen Tsjechië, uitgerekend het team waarin ze hun meerdere moesten erkennen tijdens de kwalificatiewedstrijden. Het Nederlands Elftal had sindsdien echter flink wat zelfvertrouwen kunnen tanken door de goede resultaten tegen Schotland en Duitsland en ook in deze wedstrijd tegen ‘Angstgegner’ Tsjechië tonen ze in goede vorm te verkeren. Het is nog maar halverwege de eerste helft als Nederland al met 2-0 leidt. Nederland lijkt plotsklaps boven zichzelf uit te stijgen. Hoewel de Tsjechen in de persoon van Jan Koller niet veel later nog wat terugdoen, lijkt er weinig aanleiding tot ongerustheid met een 2-1 ruststand. Na de rust slaat het noodlot echter toe.

Bondscoach Dick Advocaat besloot de rappe vleugelspeler Arjen Robben van het veld te halen. Zijn plaats werd ingenomen door de veel defensiever ingestelde Paul Bosvelt, waardoor de angel uit het Nederlandse aanvalsspel werd gehaald. Deze misslag van Advocaat ging de geschiedenis in als ‘De Wissel’, en is meerdere malen bron van kritiek en grappen geweest. Het zorgde er mede voor dat de Tsjechen steeds beter in de wedstrijd kwamen en deze dan ook uiteindelijk winnend afsloten: een 3-2 nederlaag voor Nederland.

Nederland (2004): FDC nummer 500. Persoonlijke postzegel EURO 2004 – Stralend.

Nederland-Letland 3 – 0

Met slechts één punt uit de eerste twee poulewedstrijden leek het EK voor Nederland voorbij. De enige hoop kon geput worden uit het feit dat ook de Duitsers slechts twee punten hadden. Als Nederland de laatste wedstrijd zou winnen en Duitsland hun laatste wedstrijd zou verliezen, zouden de Nederlanders alsnog de poulefase overleven. Er werden vraagtekens gezet bij de geldigheid van dit scenario. Men zag Duitsland hun laatste wedstrijd tegen het al geplaatste Tsjechië namelijk niet zo snel verliezen. Gelukkig voor Oranje gebeurde het ondenkbare toch: Nederland won met 3-0 van Letland, terwijl Duitsland met 2-1 van Tsjechië verloor. De hoop op een Europees Kampioenschap was nog springlevend.

 

 

Kwartfinale: Nederland-Zweden 0 – 0. Nederland wint na strafschoppen met 5 – 4.

Met de hakken over de sloot naar de kwartfinale omdat Duitsland verloor van Tsjechië in de laatste groepswedstrijd. In de kwartfinales werd Nederland gekoppeld aan Zweden, dat met een winstpartij en twee remises eerste was geworden in Groep C. Een geduchte tegenstander dus, die zeer moeilijk bleek te verslaan. Na 90 minuten stond het 0-0 en ook na de verlenging had geen van beide ploegen weten te scoren. Een bloedstollende penaltyserie moest zodoende uitsluitsel brengen over welke van de twee teams naar de halve finales zou doorstoten. Op Philip Cocu na verzilverden alle penaltynemers van Oranje hun strafschop. Aan Zweedse zijde miste Zlatan Ibrahimovic zijn strafschop. In de verlengde strafschoppenserie, waarin elke gemiste penalty accute uitschakeling betekent, ontpopte doelman Edwin van der Sar zich als de held door een strafschop van Olof Mellberg te stoppen, en daarmee plaatsing voor de halve finales veilig te stellen.

 

Nederland (2004): Persoonlijke zegel EURO 2004 – Stralend.

 

Halve finale: Nederland-Portugal 1 – 2

Daarin nam Oranje het op tegen gastland Portugal. De Portugezen lieten met de steun van het thuispubliek al overwinningen tegen Rusland, Spanje en Engeland optekenen. Natuurlijk waren ze er ook op gebrand in eigen land de finale van het EK te behalen. Het Portugese team speelde een sterke wedstrijd en stond na een uur spelen al met 2-0 voor. Toen de Portugese verdediger Andrade in de 63e minuut een eigen doelpunt maakte leek Nederland nog kans te hebben op de finale, maar dat bleek ijdele hoop: Portugal won deze wedstrijd met 2-1 en mocht de gedroomde finale in eigen land spelen. Hierin spatte de droom overigens ook gelijk uiteen, want ze werden verassend verslagen door Griekenland, dat daarmee voor het eerst in de geschiedenis van het land Europees Kampioen voetbal werd. Na de nederlaag nam Dick Advocaat ontslag als bondscoach. Rafael van der Vaart (nr 10) is de grote winnaar door de uitgifte van de postzegel.

 

Wordt vervolgd

 

Meer info:

UEFA EURO2020: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/

Ons Oranje (KNVB): https://www.onsoranje.nl/teams/185184/overzicht

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Griekenland Portugal Thailand Thailand VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Bob op 21 juni 2021 om 22:08

    Leuk blog. Het EK dat Griekenland kampioen werd en de schoppartij tegen Portugal. Leuk blog weer

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)