De ziekte van Alzheimer - Postzegelblog

De ziekte van Alzheimer

3

Mijn oudste broer heeft Alzheimer. Toen ik hem pasgeleden een keer opbelde, wist hij niet meer wie ik was. Best heftig als je broer je niet meer kent. Wat is Alzheimer eigenlijk precies, waar komt de naam vandaan en is er verschil met dementie, waren een aantal vragen die bij mij opkwamen.

Algemeen
De ziekte van Alzheimer, meestal kortweg Alzheimer genoemd, is een aandoening waarbij er een progressieve afname van zenuwcelstructuren of –functies plaats vindt, waaronder het afsterven van zenuwcellen, die geleidelijk begint en steeds erger wordt. Het is de oorzaak van 60 tot 70 procent van alle gevallen van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het meest herkenbare kenmerk van Alzheimer is de moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen. Uiteindelijk zonderen de patiënten zich af van hun naasten en trekken ze zich terug uit het dagelijks leven. Hoe snel iemand achteruitgaat, verschilt van patiënt tot patiënt. De gemiddelde levensverwachting na diagnose is drie tot negen jaar. België gaf in 2020 een postzegel uit over Alzheimer.

Ik vind dit een hele treffende postzegel. Een vaag beeld. Ik denk dat het de gemoedstoestand van iemand met Alzheimer in een gevorderd stadium uitbeeldt. De postzegel heeft de titel: ‘de stilte van Alzheimer.’ Dat is ook op de velrand te lezen, in het Frans: ‘le silence d’Alzheimer’

Alois Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is genoemd naar Alois Alzheimer (1864 — 1915) een Duits neuropatholoog en psychiater. In 1906 beschreef hij voor de eerste keer de ziekte. Hij begeleidde een 50-jarige vrouw, die in 1901 opgenomen was in de psychiatrische inrichting van Frankfurt am Main. Zij verbleef in deze inrichting tot aan haar dood in 1906. Alois Alzheimer was geïnteresseerd in de zaak en na haar dood deed hij een autopsie op haar hersenen en beschreef eiwitophopingen -amyloïde plaques- aan de buitenkant en rondom de hersencellen. Binnenin de hersencellen bemerkte hij de aanwezigheid van kluwen vezels, de zogenaamde neurofibrillaire kluwen. De daarop volgende vijf jaren werden elf vergelijkbare gevallen in de medische literatuur beschreven. In enkele van deze publicaties werd al gebruikgemaakt van de term ‘ziekte van Alzheimer’. In 2003 gaf Duitsland een gelegenheidsstempel uit van Alois Alzheimer.

De Duitse psychiater Emil Kraepelin wordt echter gezien als de naamgever van deze ziekte.
Hij noemde de ziekte in de achtste editie van zijn leerboek van de psychiatrie, gepubliceerd in 1910, de ziekte van Alois Alzheimer. Kraeplin was wel gecharmeerd van het onderzoek van Alzheimer. Hij nodigde hem in 1902 daarom uit om in de universiteitskliniek van Heidelberg met hem samen te werken. Een jaar later ging Alzheimer mee met Kraepelin naar de universiteitskliniek van München.
Daar leerde Alzheimer diagnosestelling en in 1904 verdedigde hij er zijn academisch proefschrift . Ook Emil Kraepelin komen we tegen in de filatelie op een Duits frankeermachinestempel.

Alzheimer Nederland
Op dit moment leven ruim 280.000 mensen in Nederland met Alzheimer. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt Alzheimer Nederland. Zij zet zich in voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd: dementie. Samen met duizenden vrijwilligers, mensen met dementie, mantelzorgers, onderzoekers, donateurs en collectanten, werken zij aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij hebben één doel voor ogen: vooruitgang! En dat is heel hard nodig want het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar naar een half miljoen. In mijn filatelistische ‘rariteiten kabinet’ kwam ik een Alzheimer-attentiezegel tegen van Alzheimer Nederland. Ik was overigens vergeten dat ik deze zegel had.

Alzheimer attentiezegel

Alzheimer verenigingen
Ook in andere landen kwam ik Alzheimer verenigingen tegen, zoals van Denemarken en Luxemburg.


Er zijn ook Postadministraties die aandacht vragen voor Alzheimer-bestrijding zoals Spanje.


Of de aandacht vestigen op Alzheimer’s awareness (bewustzijn) zoals de USA.

Alzheimerdag
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer’s Day). Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan alzheimer. Verschillende landen besteden hier filatelistische aandacht aan zoals India en Italië.

India 2006

Italië 2009

Boek en film
In 1985 verscheen in België het boek “de zaak Alzheimer” van de schrijver Jef Geeraerts. Het is een detectiveroman over een huurmoordenaar bij wie de verschijnselen van de ziekte van Alzheimer steeds duidelijker worden (klinkt spannend). In 2003 werd over dit boek een film gemaakt. De film werd een kassucces in Vlaanderen, meer dan 750.000 mensen gingen ervoor naar de bioscoop. In de Verenigde Staten werd de film in 2005 uitgebracht onder de titel The Memory of a Killer (Het geheugen van een moordenaar). De film staat in de top van best bekeken Belgische films aller tijden.

Bronnen: https://www.alzheimer-nederland.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Alzheimer
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alois_Alzheimer

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Denemarken Duitsland Frankrijk Spanje Verenigde staten Films GezondheidszorgNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)