Vlag van Nederland in 1943 - Postzegelblog

Vlag van Nederland in 1943

4

Gedurende de bezettingsjaren in de Tweede Wereldoorlog bleef de Nederlandse vlag met toestemming van de Duitse overheid de nationale vlag, maar werd het gebruik ervan zeer sterk beperkt. De meeste mensen bewaarden de vlag tot betere tijden. Maar in 1943 wapperde de Nederlandse vlag fier op een postzegel van de Verenigde Staten.

1

De postdienst van de Verenigde Staten besloot in 1943 een serie van dertien postzegels te wijden aan landen die toen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren bezet door Duitse, Italiaanse en Japanse troepen. De zegels werden niet in één serie uitgegeven doch afzonderlijk in de tweede helft van 1943.

De volgorde van uitgifte van de vlaggenzegels was als volgt:
Polen, 22 juni 1943;
Tsjecho-Slowakije, 12 juli 1943;
Noorwegen, 27 juli 1943;
Luxemburg, 10 augustus 1943;
Nederland, 24 augustus 1943;
België, 14 september 1943;
Frankrijk, 28 september 1943;
Griekenland, 12 oktober 1943;
Joegoslavië, 26 oktober 1943;
Albanië, 9 november 1943;
Oostenrijk, 23 november 1943;
Denemarken, 7 december 1943.
Pas een jaar later, op 2 november 1944, verscheen een postzegel met de vlag van Korea.

De postzegels werden volop gebruikt op zogenoemde eerstedagenveloppen. Als stempelafdruk werd een algemeen machinestempel gebruikt te Washington met de tekst tussen horizontale lijnen: First Day of Issue.

Het was de eerste maal sinds 1894 dat het Amerikaanse Bureau of Engraving and Printing de druk van postzegels voor de Verenigde Staten uitbesteedde aan een particuliere onderneming, de American Bank Note Company. Deze drukker ontwierp de omranding die in rotatiediepdruk werd vervaardigd waarna de vlag en de landsnaam in offset werd toegevoegd.

Op de postzegel staan twee symbolen. Links de feniks die uit de as wordt herboren en rechts een knielende figuur die de ketting van de overheersing gebroken heeft. Rechtsboven is op elk drukvel op de velrand de landsnaam van de betreffende vlag gedrukt.

Omdat elke postzegel een frankeerwaarde had van 5 dollarcent was het gebruik daarvan naar het buitenland wat gecompliceerder. Het tarief en luchtpostrecht van de USA naar Suriname bijvoorbeeld, bedroeg 30 cent. Op bovenstaande envelop zijn dan ook zes vlaggenpostzegels geplakt. Rechtsboven de zegel met de Nederlandse vlag.

Een andere mogelijkheid was om het luchtrecht te voldoen met een luchtpostzegel van 25 cent en als frankeerzegel een vlaggenzegel van 5 cent. De postzegel met de afbeelding van de Oostenrijkse vlag heeft me altijd een beetje verbaasd. Oostenrijk had zich in maart 1938 toch zonder een schot te lossen aangesloten bij Duitsland? Oostenrijk werd toen een provincie van Duitsland. Er bestaan niet zoveel buitenlandse postzegels, behalve in de voormalige koloniën en overzeese gebiedsdelen, met een afbeelding van de Nederlandse vlag. Kent u voorbeelden?

Wij hebben op freestampcatalogue een overzicht van Nederland op buitenlandse postzegels. Klik hier

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Joegoslavië Noorwegen Nederland Oostenrijk Polen Verenigde staten Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 15 juli 2015 om 07:24

  Helaas bevat de eerst getoonde postzegel niet de vlag van Nederland, maar die van Luxemburg.

 • Cees op 15 juli 2015 om 08:37

  Stampertje, de eerste vlag (de kop van het artikel) is wel degelijk de Nederlandse vlag. Als tweede de Luxemburgse. Verderop nog een vlag van Albanië. Ik had ze natuurlijk alle twaalf kunnen laten zien, maar vond de geplakte zegels op de enveloppen voldoende.

 • Franc Rossi op 15 juli 2015 om 17:56

  Vlaggen op buitenlandse postzegels??
  Ja ze zijn er (volop?) Bijvoorbeeld in het kader van wedstrijden zoals voetbalkampioenschappen. Er is ook iets leuks te vinden in het blokje van Paraguay ter gelegenheid van de Nobelprijzen. B297.
  Onder onze vlag staat daar “Francia”

 • Franc Rossi op 15 juli 2015 om 19:39

  Nederlandse vlaggen op buitenlandse postzegels. Op de Belgische zegel (OBP 1500) ter viering van 25 jaar BeNeLux staat onze of de Luxemburgse 2x afgebeeld. Wie het weet mag het zeggen maar ik zie geen verschil in het blauw. Toch een leuk thema.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)