Inauguratie president Joe Biden op 20 januari 2021 - Postzegelblog

Inauguratie president Joe Biden op 20 januari 2021

2

Op 20 januari 2021 vindt de inauguratie van de president van de Verenigde Staten, die het begin inluidt van een nieuwe vierjarige ambtstermijn van de president van de Verenigde Staten. De ceremonie vindt plaats bij iedere nieuwe termijn, ook bij herverkiezing voor een tweede ambtstermijn. Sinds 1937 vindt de ceremonie plaats op 20 januari om 12:00 uur (EST) in Washington D.C., het Capitool. Joe Biden wordt de 46e president van de Verenigde Staten. Wat gebeurde er in het verleden tijdens de inauguraties?

1789, George Washington: Eerste inauguratie

De eerste inauguratie van George Washington als eerste president van de Verenigde Staten vond plaats op het balkon van de Federal Hall in New York op donderdag 30 april 1789. Volgens de verhalen moest Washington geld lenen voor zijn reis van zijn woning ‘Mount Vernon’ naar New York. De inauguratie duidde op het begin van de eerste vierjarige ambtstermijn van George Washington als president.

 

 

 

De eedaflegging door George Washington. Foto: Wikipedia.

 

1829, Andrew Jackson: Gepeupel verpest het feestje

Andrew Jackson was een man van het volk en de eerste gekozen president van de Verenigde Staten. Om als een echte vader des vaderlands voor de dag te kunnen komen, nodigde hij het volk daarom na de inauguratie uit in het Witte Huis om zijn overwinning te vieren. Sinds president Andrew Jackson vindt de inauguratie traditiegetrouw plaats voor het Capitool in Washington D.C.

 

 

 

 

 

Die dag werd de presidentiële woning door duizenden burgers uit de lagere klassen van de samenleving overspoeld. Meubels gingen omver en het porselein viel aan diggelen, en als Jackson niet op tijd in veiligheid was gebracht, zou hij waarschijnlijk onder de voet zijn gelopen.

Andrew Jackson wilde de president van het volk zijn, maar bij zijn inauguratie liep het volk hem bijna onder de voet. Foto: Wikipedia.

 

1841, William Henry Harrison: Langste toespraak en sprak zichzelf dood

President William Henry Harrison speechte toen na zijn inauguratie bijna twee uur en 8460 woorden in de vrieskou. Volgens insiders een doodsaaie toespraak. De kersverse president (in weer en wind, zonder jas of hoed), liep daarbij een verkoudheid op die zich ontwikkelde tot een longontsteking. Deze werd de president op 4 april 1841 fataal, precies dertig dagen na zijn eedaflegging.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harrisons kleinzoon, Benjamin Harrison uit Indiana, was de 23e president, van 1889 tot 1893, waardoor ze het enige paar grootouder-kleinkind-paar presidenten waren. Hij maakte wel de vier jaren vol als president. Het unieke van zijn periode als president is dat zijn voorganger Grover Cleveland (22e) is en dat zijn opvolger opnieuw Grover Cleveland (24e) werd.

 

 

 

 

1865, Abraham Lincoln: Dronken vicepresident

 

 

 

 

 

 

Bij de inauguratie van president Abraham Lincoln houdt de vicepresident meestal ook een toespraakje, maar in 1865 greep Andrew Johnson de gelegenheid aan om zichzelf eens flink op de borst te kloppen en hij was niet van het spreekgestoelte te timmeren. Johnson bleek vlak voor de grote dag getroffen te zijn door tyfus, en het medicijn dat artsen destijds voorschreven, heet whisky. Of Johnson hem nu om had of last had van een kater, is niet helemaal duidelijk, maar Lincoln keek naar verluidt met argusogen naar zijn vicepresident.

 

1873, Ulysses S. Grant: 100 vogels vroren dood

President Ulysses S. Grant had een geweldig inauguratiefeest in gedachten. En wat is feestelijker dan ruim 100 bonte kanaries, die in de lucht één groot vuurwerk zouden vormen? Helaas liep het slecht af, want op de inauguratiedag was het zeer koud voor de tijd van het jaar, en door de snijdende wind was de gevoelstemperatuur -30 graden. Dat trokken de vogels niet, dus wat een feestelijk tintje had moeten geven, draaide uit op een massamoord op vogels. De kanaries vroren dood.

 

 

 

1961, John F. Kennedy: Bekende slogans van zijn inaugurele rede 

John F. Kennedy wilde een korte inaugurele rede die gericht zou zijn op de buitenlandse politiek op 20 januari 1961. Hij wilde dat er een toon uit zou klinken die kenmerkend was voor de nieuwe tijd die zou aanbreken. Iets waarin hij zeker geslaagd is, gezien het krachtige effect tot op de dag van vandaag. Wie kent niet die woorden: ‘Vraag daarom niet, mede-Amerikanen, wat uw land voor u kan doen: vraag wat u voor uw land kunt doen.’ Origineel: ‘…ask not what your country can do for you–ask what you can do for your country..‘.  Een klassiek gebruik van de antimetabool. Een antimetabool is een stijlfiguur waarbij woorden worden herhaald, maar dan in de omgekeerde volgorde. Voorbeeld: We zullen eten, eten zullen we.

De voornaamste schrijver van de speech, Ted Sorensen, schreef in zijn biografie over Kennedy dat deze oproep speciaal bedoeld was voor de jonge Amerikanen. Vervolgens breidde Kennedy de oproep uit naar alle anderen die wereldwijde de toespraken zouden zien, horen of lezen: ‘Medeburgers van de wereld, vraag niet wat Amerika voor u zal doen, maar wat wij samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens’.

Een tweede antimetabool in dezelfde speech: ‘Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate‘. Vertaling: ‘Laten we nooit onderhandelen uit angst. Maar laten we nooit bang zijn om te onderhandelen’.

Een derde slogan uit dezelfde speech: ‘…. and the glow from that fire can truly light the world…’. Kort na de moord op president Kennedy in Dallas (Texas) op 22 november 1963, besloot de Amerikaanse Post een postzegel uit te geven voor zijn volgende verjaardag.  Het ontwerpbureau Loewy / Snaith werd gevraagd voor het ontwerp. Raymond Loewy (1893 – 1986) accepteerde het postzegelontwerpproject meer voor de reputatie van het bedrijf dan voor geld; het bedrijf verdiende slechts $ 500 voor dit project, een zeer klein en symbolisch bedrag gezien de hoeveelheid arbeid die ermee gemoeid is. De volgende drie maanden werkten de ontwerpers van Loewy aan het project. Om geheimhouding te bewaren, sloot Loewy de papieren en projecten elke dag in zijn kluis en legde er de vingerafdruk van zijn duim op. Loewy is verantwoordelijk voor tal van spoorwegontwerpen, waaronder de Pennsylvania Railroad GG1, S1 en T1 locomotieven.  Zijn carrière omvatte zeven decennia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was een uitdagende deadline, waarbij de postzegel moest worden ontworpen, goedgekeurd door de weduwe van de president, Jacqueline Kennedy, en binnen enkele maanden in grote hoeveelheden moest worden gedrukt.

De 5 cent-postzegel is de herdenkingszegel voor president John F. Kennedy (1917-1963). Het werd uitgegeven op 29 mei 1964 op wat zijn 47e verjaardag zou zijn geweest, met een eerste dag van uitgifte in zijn geboorteplaats Boston, Massachusetts. Zijn inaugurele rede op 20 januari 1961 ‘… en de gloed van dat vuur kan de wereld werkelijk verlichten‘. Samen met Kennedy’s volledige naam en de jaren van zijn geboorte en dood. De eeuwige vlam en het portret van John F. Kennedy (1958, foto).

Inaugurele rede John F. Kennedy 20 januari 1961. Foto: Wikimedia.

In 1961 wist John F. Kennedy een natie in te inspireren met zijn memorabele inaugurele rede. Meer dan vijftig jaar later zijn over heel de wereld nog steeds mensen geïnspireerd door ‘Jack’ Kennedy. Over de inauguratiespeech van de vijfendertigste president van de Verenigde Staten zei naaste medewerker Ted Sorensen later dat ze betekenis heeft voor alle mensen van alle tijden. Zijn vrouw Jacqueline Kennedy zei later over haar man: ‘Hij geloofde dat één mens iets kan veranderen in de wereld, en dat ieder mens dat hoorde te proberen.’ JFK wordt sinds zijn tragische dood in 1963 niet alleen herinnerd om wat hij bereikt heeft, maar ook om wat hij begon. De toespraak op die koude dag in januari zal voor altijd een monument blijven in de moderne retorica die zijn gloed tot op de dag van vandaag toont.

 

1963, Lyndon B. Johnson: Inauguratie in de Air Force One

Ook de eerste inauguratie van Lyndon B. Johnson vond niet bij het Capitool plaats. Op de dag van de moord op John F. Kennedy werd deze vice-president snel geïnaugureerd aan boord van het presidentiële vliegtuig, de Air Force One. Dit in bijzijn van Jackie Kennedy, de weduwe van de vermoorde president. De bloedspetters zaten nog op haar kleding.

Foto: Wikipedia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973, Richard Nixon: Gifmoord op stadsduiven

Op de inauguratie van Richard Nixon speelden vogels weer een centrale rol. President Nixon was zo bang dat de duiven in zijn open limousine zouden poepen, dat hij de hele route van zijn intocht met gif liet besproeien. Dat leidde ertoe dat de hele route vol lag niet met de gevreesde klodders poep, maar met dode duiven.

 

2021, Joe Biden: Capitool is een vesting

De presidentiële eed

De inhoud van de presidentiële eed, die meestal wordt afgenomen door de opperrechter van de Verenigde Staten, is vastgelegd in de grondwet en luidt als volgt:

‘I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.’

 

 

 

 

 

Vertaling: ‘Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de Grondwet van de Verenigde staten zal bewaren, beschermen en verdedigen.’

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak besluit de nieuwe president deze zinnen nog met een ‘so help me God. De kersverse president houdt vervolgens een toespraak waarin hij zijn plannen voor het land uit de doeken doet. De lengte van deze speeches varieert enorm. De kortste telde slechts 135 woorden (George Washington) en de langste (die van de ongelukkige William Henry Harrison) telde maar liefst 8460 woorden.

Na de toespraak wordt doorgaans nog een stuk uit de Bijbel gelezen. Daarna wordt de officiële ceremonie afgesloten met het Amerikaanse volkslied, tegenwoordig vaak gezongen door een prominent. Het officiële gedeelte van de inauguratie zit er dan op, maar dat betekent niet dat de president geen plichtplegingen meer heeft. Hij wordt namelijk verwacht op allerlei galafeesten en vaak is er een parade, van het Capitool via Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis. Dit laatste onderdeel is een nachtmerrie voor de geheime diensten omdat de president zich dan open en bloot aan het volk toont wat de kans op een aanslag groter maakt.

In 2021 zal het feestelijke onderdeel van Inauguration Day vanwege de coronacrisis zeer sober zijn. Wie komen er allemaal van de oud presidenten? Welke artiest zal het nationaal volkslied zingen? En welke andere Amerikaanse artiesten zijn verantwoordelijk voor de avond show? Lees het programma:

https://www.hln.be/buitenland/donald-trump-niet-maar-zij-komen-wel-naar-de-inauguratie-van-joe-biden~a08e7061/

Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied ‘The Star-Spangled Banner’:

https://www.youtube.com/watch?v=FUDSk-jW38g

De postzegel was uitgegeven op 28 januari 2014 om de 200e verjaardag van de ‘Star-Spangled Banner‘ te herdenken. De foto van de vlag werd genomen tegen een achtergrond van vuurwerk tijdens een jaarlijkse viering van ‘Defenders Day’, een feestdag in de staat Maryland ter herdenking van de succesvolle verdediging van de stad Baltimore op 12 september 1814 door een binnenvallende Britse strijdmacht tijdens de oorlog van 1812.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jennifer Lopez zingt een medley van ‘This Land is Your Land’ en ‘America the Beautiful’:

https://www.youtube.com/watch?v=9QEGv7REuXw

Garth Brooks zingt ‘Amazing Grace’:

https://www.youtube.com/watch?v=yQlrRb3Az10

Op 20 januari 2021 is de inauguratie van de president van de Verenigde Staten, Joe Biden te zien op NPO1 vanaf 17:00 uur. Amerika (nu land of verwarring (land of confusion)) heeft weer de komende vier jaar nieuwe kansen. De speech van Joe Biden heeft als thema ‘America United‘. In zijn twintig minuten speech benadrukte Biden vele keren ‘unity and together‘.

Rondom het Capitool lopen op dit moment meer Amerikaanse soldaten rond dan in Irak en Afghanistan bij elkaar. Woensdag, als Biden ingezworen wordt, zijn zo’n 26.000 soldaten in de stad. Bij het stoplicht kun je zomaar naast een legervoertuig staan. Maar er is een groot verschil, tussen de zwaarbeveiligde Groene Zone van Washington DC en die van Bagdad: hier spreken die soldaten je eigen taal, vallen ze geen huizen binnen en komen ze zelfs nonchalant pizza bestellen. De inauguratieweek was normaal gesproken de klapper van het jaar geweest. De eerste inauguratie van Barack Obama trok naar schatting 1,8 miljoen belangstellenden, voor Trump kwamen zo’n 600.000 mensen naar de ceremonie. Nu zijn er slechts soldaten die ook willen eten en drinken. Of zoals een verloren toerist zei achter de hekken: ‘Of the people, By the people, Without the people’.

 

Land of Confusion

Video Land of Confusion – Genesis:

https://www.youtube.com/watch?v=TlBIa8z_Mts

Land of Confusion is een nummer van de Britse rockband Genesis uit 1986. Het is de derde single van hun dertiende studioalbum Invisible Touch. Het nummer gaat over de Koude Oorlog en de dreiging van kernwapens. Land of Confusion staat vooral bekend om haar videoclip met poppen van de Britse satirische animatieserie Spitting Image, die allerlei bekende personen persifleren. De clip opent met poppen van Ronald Reagan, Nancy Reagan en een chimpansee, die om 16:30 naar bed gaan. Ronald Reagan, die een teddybeer vasthoudt, valt in slaap en krijgt een nachtmerrie, wat het uitgangspunt is voor de hele videoclip. Daarna zien we poppenversies van de bandleden van Genesis, tijdens een concert. Van Phil Collins zijn er twee poppen, één die zingt en één die drumt.

 

Eerdere Amerikaanse blogs

Historisch Amerika: Bestorming Capitool (extra lange blog):

https://www.postzegelblog.nl/2021/01/11/historisch-amerika-bestorming-capitool/

Amerika kiest een nieuw president:

https://www.postzegelblog.nl/2020/11/03/amerika-kiest-een-nieuw-president/

Corona pandemie in Amerika:

https://www.postzegelblog.nl/2020/04/28/fila-corona-varia-11/

Thanksgiving Day 22 november 2018:

https://www.postzegelblog.nl/2018/11/22/thanksgiving-day-22-november-2018/

John Adams, John Quincy Adams, The White House:

https://www.postzegelblog.nl/2018/03/31/heropening-amerikaanse-ambassade-john-adams/

Internationale Vrouwen Dag 8 maart 2018 en Rosie the Riveter:

https://www.postzegelblog.nl/2018/03/08/internationale-vrouwen-dag-op-8-maart-2018-en-rosie-the-riveter/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten Religie Spoorwegen Politici VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)