Amerika kiest een nieuwe president - Postzegelblog

Amerika kiest een nieuwe president

2

Op 3 november 2020 kiezen de Amerikanen de nieuwe president voor de komende vier jaar. Of het wordt de zittende president Donald Trump of de nieuwe Democratische president Joe Biden. Hoewel Biden voor staat tijdens de peilingen is het niet zeker dat hij wint. Denk maar aan vier jaar geleden toen Hillary Clinton ook voor stond tijdens de ‘polls’. Het zal zeker nog enkele dagen duren voordat de definitieve uitslag bekend wordt gemaakt. Reden: de stemmen van de Amerikaanse post moeten nog geteld worden. De belangrijkste actoren komen aan de orde in deze blog.

Donald Trump

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 waren de 58e presidentsverkiezingen van Amerika en vonden plaats op 8 november 2016. Het US Elections Project schat dat 131,7 miljoen Amerikanen stemden van de 231 miljoen die daartoe gerechtigd waren (opkomst van 56,9 %). Gekozen werden de 45e president en de 48e vicepresident van Amerika. Uiteindelijk kreeg Donald Trump de steun van 304 kiesmannen en Hillary Clinton van 227.

Trump is drie keer getrouwd. Met zijn laatste vrouw de Sloveense Melania Knauss heeft hij een zoon Barron William Trump (2006). Trump heeft vijf kinderen en negen kleinkinderen. Zijn huidige gezin staat op onderstaande vel afgebeeld.

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 worden de 59e presidentsverkiezingen van Amerika en staan gepland voor 3 november 2020. Zittend president Donald Trump (74) heeft zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. De belangrijkste tegenkandidaat is Joe Biden (77). De inauguratie van de president is gepland op 20 januari 2021.

Swing States

Een swing state of kantelstaat is een staat van Amerika waar geen van de presidentskandidaten een duidelijke meerderheid heeft. Het Amerikaanse kiesstelsel is in de meeste staten zo georganiseerd dat de presidentskandidaten de staten afzonderlijk moeten winnen; de kandidaat die de meeste stemmen verwerft, krijgt alle kiesmannen, het ‘winners takes all system‘. Vervolgens mag die staat naar weging van het aantal inwoners dan het aantal kiesmannen afvaardigen naar het kiescollege dat bij eenvoudige meerderheid van stemmen de president kiest. Zo heeft Californië met 39,5 miljoen inwoners 55 kiesmannen en heeft Oregon er met 3,8 miljoen inwoners 7; in deze beide gevallen gaan ze allen naar de winnaar.

 

 

 

 

 

Het maakt dus niet uit of een staat met groot of klein verschil gewonnen wordt (de uitzonderingen op deze regel zijn Nebraska en Maine), waar evenredige vertegenwoordiging – de kiesmannen worden verdeeld naar rato van het aantal stemmen – geldt. De Swing States van 2020 zijn: Pennsylvania (20 kiesmannen), Michigan (16), Wisconsin (10), Florida (29), North Carolina (15), Arizona (11), Georgia (16).

 

 

 

 

 

USPS (United States Postal Service)

USPS is een agentschap van de Amerikaanse overheid dat zich bezighoudt met de bezorging van post zowel brieven als pakketten. Bij het agentschap werkten zo’n 503.000 mensen in 2017. Veruit de belangrijkste kostenpost voor het bedrijf zijn de personeelskosten, inclusief de pensioenen en gezondheidskosten voor huidige en voormalige medewerkers. De inkomsten zijn onvoldoende om al deze uitgaven de dekken en het bedrijf lijdt al jaren verlies. In 2017 was dit US$ 2,8 miljard, een verbetering ten opzichte van de US$ 5 miljard verlies in zowel 2016 en 2015. In 2017 lagen al deze schulden zo’n US$ 60 miljard boven het eigen vermogen. De overheid staat financieel garant voor de schulden. Bekende zegels van USPS zijn de ‘Forever‘ stamps.

De staten zijn in Amerika verantwoordelijk voor het organiseren van verkiezingen. In tien staten krijgen alle kiezers een stembiljet toegestuurd. In veertien andere staten krijgen kiezers een aanvraagformulier voor een stembiljet. In de overige staten moeten kiezers zelf achter zo’n aanvraagformulier aan. Kiezers kunnen hun stembiljet via de post versturen of deponeren in speciale bussen ‘dropboxes’. Kiezers kunnen hun stembiljet veelal ’tracken’ als een pakketje. Volgens president Trump is stemmen per post fraudegevoelig en leidt tot vervalste verkiezingen (‘rigged election’). Verwacht wordt vanwege de coronapandemie en het risico van lang wachten in het stembureau dat veel Amerikanen per post zullen stemmen. Ter illustratie: In 2016 stemden circa 138 miljoen Amerikanen per post of circa 61,4 % van de kiesgerechtigden. Verwacht wordt dat dit jaar het percentage fors hoger wordt en dat de einduitslag vele dagen en weken zal vergen door de vele tellingen en vooral hertellingen.

Een Amerikaanse designer (anti Trump) heeft deze ‘fake’ zegels ontworpen.

The White House

The White House (het Witte Huis) is het werkterrein en de ambtswoning van de zittende president van Amerika. Het gebouw is als centrum van de speciaal als hoofdstad ontworpen stad Washington gebouwd. Het adres van het Witte Huis is 1600 Pennsylvania Avenue NW, 20500 Washington D.C. President Donald Trump, zijn vrouw Melanie Trump en jongste zoon zijn de huidige bewoners van het Witte Huis.

Het Witte Huis staat afgebeeld op het biljet van 20 dollar.

Het Witte Huis werd gebouwd na de creatie van het District of Columbia in 1790. De toenmalige president George Washington wees samen met planoloog Pierre L’Enfant de locatie van het nog te bouwen Witte Huis aan.

 

 

 

 

 

De Ier James Hoban kreeg na een competitie tussen negen personen de opdracht om het Witte Huis te gaan bouwen. Model bij de bouw stond het Leinster House in Dublin, waar vandaag de dag het Ierse parlement is gehuisvest. John en Abigail Adams werden de eerste bewoners van het Witte Huis (Washington, D.C.).

Ierland (1949): Leinster House

De bouw van het Witte Huis was op 1 november 1800 afgerond na een periode van 8 jaar bouwen. De kosten bedroegen $ 232.371,83. gelijk aan 2,4 miljoen dollar in 2005. De aanvankelijke naam van het Witte Huis was het Executive Mansion. In 1798 werd het huis voor het eerst wit geschilderd, ter bescherming.

 

 

 

 

 

Tijdens de oorlog van 1812 lukte het de Engelsen om de gloednieuwe stad Washington in te nemen. Uit wraak staken de Engelse troepen onder leiding van David Milne de gebouwen in Washington in brand. Dit gebeurde in de nacht van 24 op 25 augustus 1814.

 

 

 

 

 

 

De legende is dat het pand overleefde en opnieuw geverfd moest worden om de brandplekken te verbergen. Gekozen zou zijn voor de kleur wit, waarna het pand zijn nieuwe naam kreeg. Aangezien het eerste bewijs voor de term ‘Het Witte Huis’ reeds stamt uit 1811, is het onwaarschijnlijk dat dit pas de eerste keer was dat het huis wit geschilderd werd. Pas in 1901 werd de naam Witte Huis officieel.

Official White House Logo

Donald Trump’s postwaardestuk

foto: R. Koo

Deze coronavirus COVID-19-mailing van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is verzonden naar 130 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten. Postdatum: 16 maart 2020. Op de ene kant van de kaart staat de naam van president Trump prominent en op de andere kant staan ​​richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. De Trump-administratie ligt onder vuur door een nationale postkaartmailing over coronavirus COVID-19 van de CDC met een prominente naam van de president. Dr. Michael Carome, directeur van de gezondheidsonderzoeksgroep bij Public Citizen in Washington, D.C., viel de mailing aan met de logo’s van het Witte Huis en de CDC.

foto: R. Koo

‘Dit is een ander schandalig voorbeeld van Trump die de hefbomen van de uitvoerende macht gebruikt om zichzelf en zijn eigen belangen te promoten, in plaats van te handelen in het belang van de volksgezondheid’, vertelde Carome in een email aan de media. ‘Door zijn naam prominent aan deze CDC-flyer te hechten, zullen veel Amerikanen het belangrijke en gedegen advies dat wordt gegeven waarschijnlijk negeren,’ zei hij.

Niger (2016): Donald Trump (45e President USA)

De andere kant van de kaart biedt richtlijnen voor het vertragen van de verspreiding van het coronavirus, waaronder het beoefenen van goede hygiëne en waar mogelijk thuiswerken. ‘Het is van cruciaal belang dat u uw bijdrage levert aan het vertragen van de verspreiding van het coronavirus’, zegt de kaart. Voor meer CDC-info: https://www.coronavirus.gov/

Wie wordt de (nieuwe) bewoner van het Witte Huis?

Het coronavirus domineert de verkiezingen. Meer dan 8,6 miljoen Amerikanen zijn besmet en ruim 225.000 mensen zijn er aan overleden. Daarnaast is sprake van rassenrellen, een economische recessie en sterke toename van de werkloosheid. Voor de Amerikanen zijn dit historische verkiezingen.

 

Meer info

USA Coronablog: https://www.postzegelblog.nl/2020/04/28/fila-corona-varia-11/

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Moderne Amerikaanse kunst met veel Trump en Biden t/m 3 januari 2021 te zien in Amersfoort:

https://www.kunsthalkade.nl/nl/tentoonstellingen/this-is-america-art-usa-today

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten Amerikaanse presidentenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 3 november 2020 om 21:43

  Het verhaal van het Witte Huis kende ik niet. Leuk
  Persoonlijk zou ik in een blog minder afbeeldingen opnemen van bananenrepublieken.
  Ik hoop toch een beetje dat de meeste Amerikanen deze keer niet gaan stemmen op een narcist.
  Morgen weten we het (misschien)

 • Lars op 4 november 2020 om 08:40

  Het velletje met de naam van Tsjaad erop is zelfs nep.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)