De Wereldpostvereniging - Postzegelblog

De Wereldpostvereniging

2

upu logoHeinrich von Stephan (1831-1897), die al in 1868 de Noordduitse Confederatie had opgericht, omvatte de postale administratie van enkele Duitse staten (Bergedorf, Bremen, Brunswijk, Hamburg, Hannover, Lubeck, Mecklenburg-Schwerin en Mecklenburg-Strelitz, Oldenburg en Pruissen, Sleeswijk-Holstein, Thurn & Taxis en Saksen). In 1871 werd deze Confederatie overbodig door de vorming van de Duitse Rijkspost. Von Stephan richtte zich op een nieuwe uitdaging, de vorming van een Wereldpostunie.

von-stephan-933.jpg von-stephan-931.jpg
von-stephan-919.jpg heinrich-von-stephan-foto.jpg

Op 15 september 1874 werd op initiatief van Heinrich von Stephan een internationale conferentie gehouden te Bern in Zwitserland. De conferentie werd bijgewoond door 22 landen. Als resultaat werd een verdrag samengesteld en door de meeste deelnemende landen geratificeerd als Verdrag van Bern. Hierin werd de oprichting geregeld van de Algemene Post Unie, zoals die toen werd genoemd. Op 9 oktober 1874 werd de Unie een feit. Later werd de naam gewijzigd in Wereld Postvereniging (Union Postale Universelle, UPU). Nederland tekende de overeenkomst op 1 juli 1875. Vele landen hebben Heinrich von Stephan geëerd met een postzegel.

Op 4 oktober 1909 werd, ter herinnering aan de oprichting van de Wereldpostvereniging, een monument onthuld vervaardigd van brons en graniet. Het monument was ontworpen door de Franse beeldhouwer René de Saint-Marceaux, die lid was van de Parijse Academie voor Schone Kunsten. Hij was de winnaar van een internationale competitie die door de Zwitserse regering was uitgeschreven.
monument-upu-924.jpg upu-monument-bern.jpg

Het thema was: Rond de Wereld. De kunstenaar heeft vijf boodschappers rond de wereldbol gegroepeerd die elkaar brieven doorgeven. De vijf personen vertegenwoordigen de vijf continenten.
monument-upu-929.jpg monument-upu-926.jpg

Het silhouet van het monument werd verder uitgewerkt als logo voor de UPU en voor het eerst in 1951 gepresenteerd op het magazine van de UPU, Union Postale. Het logo werd in 1967 door alle leden van de UPU aanvaard.
monument-upu-923.jpg monument-upu-922.jpg
De landen van het eerste uur waren België, Denemarken, Duitsland, Egypte, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Spanje, Turkije, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

monument-upu-927.jpg upu-logo.gif
Zij werden lid op 1 juli 1875. Frankrijk werd lid op 1 januari 1876. In 1947 werd de Wereldpostvereniging een onderdeel van de Verenigde Naties. Op dit moment telt de Wereldpostvereniging 191 deelnemende landen. Het laatste land dat toetrad was de Republiek Montenegro op 26 juli 2006. Wie volgt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (2) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)