Thanksgiving Day (22 november 2018) - Postzegelblog

Thanksgiving Day (22 november 2018)

0

‘Thanksgiving Day’ is een belangrijke Amerikaanse nationale feestdag. Altijd op de vierde donderdag van november. In 2018 valt ‘Thanksgiving Day’ op donderdag 22 november. Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Hoe is ‘Thanksgiving Day’ ontstaan en wat is de relatie met ‘Black Friday’ en de ‘Niet-Winkeldag’ en ‘Cyber Monday’ ? En wat is de rol van de kalkoen ?

Volgens sommigen hebben de Pilgrim Fathers, toen zij in 1620 Leiden verlieten en naar Amerika gingen, het 3 oktoberfeest van Leidens Ontzet meegenomen. De Amerikaanse traditie associeert de feestdag met een feest dat door de Pilgrim Fathers zou zijn gevierd in 1621 toen zij in Plymouth in Massachusetts een nederzetting hadden gesticht. Veel van de verhalen omtrent de Amerikaanse Thanksgiving zijn mythes die zijn ontstaan aan het eind van de 19de en begin van de 20ste eeuw in een poging een algemene nationale identiteit te scheppen in de naweeën van de Amerikaanse Burgeroorlog en in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Schilderij van Jean Louis Gerome Ferris over het eerste Thanksgivingsfeest in 1621

Vooral de oorspronkelijke bevolking, de verschillende Indianenstammen, ziet deze feestdag tegenwoordig niet als een dag waarop men dankbaar moet zijn, maar beschouwt het als het begin van een tragisch proces waardoor zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd gedecimeerd. Ieder jaar op ‘Thanksgiving Day’ komen Wampanoags en andere indianen samen in Plymouth voor het herdenken van hun ‘nationale rouwdag’.

Bovenste zegel is van 1920 en geeft aan de ‘Mayflower’, het schip waar de Pilgrim Fathers in Amerika kwamen 300 jaar geleden. Ze vluchtten Engeland waar ze vervolgd werden. De onderste zegel van 1970 geeft de landing aan van de Pilgrim Fathers in de nieuwe wereld.

Kalkoen

Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op ‘Thanksgiving Day’ kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als Turkey Day (Kalkoendag).  Sinds het presidentschap van Harry Truman is het de gewoonte dat de president gratie verleent aan een levende kalkoen, de National Thanksgiving Turkey. Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie).

Vier zegels Harry Truman (33e president van de Verenigde Staten)

 

Wild Turkey uit serie Wildlife Conservation (1956)

 

We give thanks zegel uit 2001

Elk jaar vindt de grote parade plaats op Thanksgiving Day in New York City. Van links naar rechts geven de zegels aan de onderdelen van de parade:

1e zegel: publiek met grote beer ballon en verkeersbord 45th and Broadway waar de parade langs loopt.

2e zegel: muziek van drumband.

3e zegel: opnieuw drumband met grote ballon en paard.

4e zegel: cowboy man, kalkoen ballon, publiek en cameraman.

 

Jaarlijkse Thanksgiving Day parade in New York City, serie uit 2009

 

Black Friday

De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel een dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. Bij winkelcentra is het moeilijk om een plaats te vinden om te parkeren. De dag wordt in de Verenigde Staten wel Black Friday (Zwarte Vrijdag) genoemd, omdat die dag de winkeliers “in het zwart” komen te staan, en winst beginnen te maken voor het jaar (verliezen worden in rode inkt geschreven). U heeft vast wel deze hele week folders en emails gekregen van fysieke en online winkels om vooral alle aanbiedingen te kopen.

Niet-Winkeldag

Buy Nothing Day. De ‘Internationale Niet-Winkeldag’ is een jaarlijks terugkerende actiedag op de zaterdag na Thanksgiving Day. Dat is meestal de laatste zaterdag van november. De Niet-Winkeldag (ook wel genoemd: “Koop Niets Dag”) is een actiedag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van “meer-meer-meer”. Het is een internationale protestdag tegen de westerse consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van de overconsumptie. De dag heeft in de ca. vijftien landen waar hij jaarlijks wordt gehouden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

Cyber Monday

‘Cyber Monday’ is een marketingterm voor de maandag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. De term is bedacht door marketingbureaus om de internetverkopen te stimuleren. Wordt gebruikt door onlinewinkels. Net als ‘Black Friday’ in traditionele winkels, krijgt ‘Cyber Monday’ de laatste jaren ook in Nederlandse webwinkels meer bekendheid.

Kortom, behalve Thanksgiving Day hebben alle andere dagen een commerciele invalshoek.

Meer info:

https://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving

https://www.postzegelblog.nl/2009/10/05/3-oktober/

https://postalmuseumblog.si.edu/2015/11/the-thanksgiving-day-parade-a-celebration-with-stamps.html

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Verenigde staten Amerikaanse presidenten ScheepvaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)