Internationale Vrouwen Dag op 8 maart 2018 en Rosie the Riveter - Postzegelblog

Internationale Vrouwen Dag op 8 maart 2018 en Rosie the Riveter

2

Ik was afgelopen zondag in Dordrecht en zag onderstaande poster op een raam van een galerie. Ik herkende het ontwerp en ben thuis gaan zoeken naar het oorspronkelijk ontwerp en vroeg me af of er postzegels zijn verschenen. En wat is de relatie met Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 ?
En wie was Rosie the Riveter, de vrouw van het oorspronkelijke ontwerp ?

Dordrecht

Dordrecht viert Internationale Vrouwendag met een onthulling van de straatnaam ‘Wijnie Jabaaijlaan’. Wijnie Jabaaij (1939-1995) zette zich in voor de rechten van vrouwen in Dordrecht.

Zie:  http://www.dordrecht.net/nieuws/2018-03-02-21878-donderdag-8-maart-onthulling-wijnie-jabaaijlaan-op-vrouwendag-in-dordrecht.html

Internationale Vrouwen Dag

Jaarlijks op 8 maart is het Internationale Vrouwendag: de actiedag van de vrouwenbeweging.
Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.
Internationale Vrouwendag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend. Vaak wordt het ontwerp van ‘Rosie the Riveter’ gebruikt om 8 maart te promoten.

Rosie the Riveter

Op 20 januari 2018 is Naomi Parker-Fraley op 96-jarige leeftijd overleden. Naomi stond zonder te weten als model voor de poster. Waarom heet de poster ‘The Riveter’?
Op 7 december 1941 werd Pearl Harbour aangevallen door de Japanners. Hierdoor werd de Verenigde Staten betrokken bij de Tweede Wereldoorlog en verklaarde Japan de oorlog.

Doordat de fabriekswerkers in de Verenigde Staten werden opgeroepen om actief deel te nemen aan het front, ontstond er een tekort aan personeel in de fabrieken. Vrouwen werden gevraagd om de arbeidstekorten aan te vullen. Rosie en haar zus Ada werkten al op een militair vliegveld. Een fotograaf legde Naomi op de gevoelige plaat vast. Naomi, die op de foto druk aan het werk is, draagt een rood/witte polkadot bandana en een lange overall. Vervolgens werd de foto in kranten door het hele land gepubliceerd.

De poster van Rosie the Riveter (ontworpen door J. Howard Miller) werd voor het eerst gepubliceerd in 1942. Het beeld van de vrolijke en sterke vrouw moest alle Amerikaanse vrouwen inspireren om de handen uit de mouwen te steken en aan de bak te gaan in grote fabrieken. Niet typisch vrouwenwerk in die tijd.
Letterlijk vertaald betekent Riveter ‘klinknagelschietster’, op dat moment het belangrijkste beroep bij het maken van vliegtuigen. Voor het maken van één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels.

Links uitgave 1992 tbv 50 jaar herdenking Tweede Wereldoorlog. Rechts uitgave 1999 tbv vijf jaar Verenigde Staten tijdens oorlogshandelingen.

Relatie Vrouwendag met Rosie

Vrouwen werden tijdens de oorlog ingezet voor diverse zware ‘mannen’ beroepen, kregen een goed salaris en kregen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. Op deze wijze werd de poster van ‘Rosie’ met de slogan ‘We can do it’ een feministisch icoon. Dus veelal gebruikt om 8 maart aan te prijzen.

Voorkant en achterkant zegel uitgave 1999.

Bronnen

www.huffingtonpost.com/entry/naomi-parker-fraley-dead-obituary_us_5a6673bde4b002283005dda0?ncid=inblnkushpmg00000009

www.pophistorydig.com/topics/tag/rosie-the-riveter-postage-stamp/

www.bevrijdingsmuseum.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=76&Lit=VIEW&QUERY=NBMU_nieuws.Id=%27226%27

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde staten Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)