Meer André van Duin: 60 jaar vakman in de media - Postzegelblog

Meer André van Duin: 60 jaar vakman in de media

0

André van Duin wordt op 20 februari 1947 in Rotterdam geboren als Adrie (Adrianus Marinus) Kyvon. Op 24 juni 1964 komt zijn doorbraak wanneer hij op 17-jarige leeftijd met zijn eerste optreden op televisie de talentenjacht Nieuwe Oogst wint, onder de artiestennaam André van Duin. Daarna gaat het snel. Vandaag staat André van Duin 60 jaar als grootste Nederlandse artiest in het filatelistisch middelpunt. In het verleden zijn nog meer postzegels van André van Duin verschenen. En wat heeft PostNL nu weer uitgepakt met de verschillende uitgiften!

André van Duin (1947)

Algemeen

Adrianus Marinus Kyvon (geboren Adrianus Marinus Kloot, 1947), bekend onder de artiestennaam André van Duin, is een Nederlandse komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. In 1964 nog treedt hij met zijn bandparodie-act op in de populaire tv-show van Willy en Willeke Alberti en staat hij in het voorprogramma van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen. In 1968 sluit André zich aan bij de Snip en Snap Revue en in 1969 krijgt hij zijn eigen grote show, Lach In De Ruimte, als koppel met conferencier Frans van Dusschoten. In de jaren die volgen, groeit Van Duin uit tot een van de grootste entertainers die Nederland ooit heeft gekend, als imitator, komiek, filmster, zanger, tekstschrijver, programmamaker en presentator. Hij ontvangt vele prijzen, waaronder de Johan Kaartprijs 1985, de Gouden Driehoek 1992, de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010, de Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst en Comedy in 2012, een Ere Zilveren Nipkowschijf in 2018, de Televizier-Ster in de categorie Beste presentator in 2021 en in hetzelfde jaar wordt hij Omroepman van het Jaar. Sinds 2016 is hij presentator van het tv-programma Heel Holland Bakt. Samen met Janny van der Heijden presenteerde André van Duin de programma’s Denkend aan Holland en Denkend aan Zwitserland.

André van Duin (2018). Foto: DWDD / Wikipedia.

 

Biografie

André van Duin werd in 1947 geboren in de Watergeusstraat in Rotterdam-West als Adrianus Marinus Kloot. Zijn vader werkte als magazijnbediende bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Van Duin zag daar als kleine jongen op personeelsfeesten optredens van onder anderen Johnny Kraaykamp en Rita Corita. Hierop bekwaamde hij zich in het imiteren van bekende Nederlanders. Op de lagere school viel Van Duin niet alleen op vanwege zijn rode haar, maar ook door deze imitaties en zijn gevoel voor humor. Hij werd al snel de ster van elk klassenfeest.

Na de lagere school ging Van Duin naar de ambachtsschool voor een opleiding als machinebankwerker. Zijn grote interesse bleef echter het parodiëren van artiesten, al waren zijn leerkrachten vaak niet blij met de momenten die Van Duin koos voor zijn imitaties.

 

Televisie

Vanaf 1967 was Van Duin regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. In 1969 maakte Van Duin onder regie van Guus Verstraete jr. vijf televisieshows voor de AVRO met de titel Een avondje teevee met André. In 1972 vertolkte hij de rol van Toon Bulthuis in de televisieserie Het meisje met de blauwe hoed naar het boek van Johan Fabricius. In 1973 ontstond het radioprogramma de Dik voor Mekaar Show, dat in de jaren 70 en 80 erg populair was. Van 1977 tot 1979 ontstond daaruit een televisiereeks van de Dik Voormekaar Show.

Nederland (2012): 60 jaar TV – Het 30e vel toont André van Duin als Mijnheer Wijdbeens in Van Duin op zijn best.

In 1978 en 1979 presenteerde hij het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht. Hij beperkte zich niet tot presenteren, maar gedroeg zich tijdens het programma ook als komiek. Tijdens een muzikaal intermezzo van Luv’ ging hij bijvoorbeeld tussen de meiden staan en als typetje meedansen en -zingen. Verder maakte hij zich onsterfelijk als commentator. René Stokvis had namelijk het idee dat ze, behalve Van Duin, eigenlijk nog een tweede presentator moesten hebben die de voice-over deed. De TROS zette een leeg hokje op het terrein en in dat hokje zat ene meneer Vreugdevol, die zogenaamd commentaar gaf in gezelschap van tuinman Pol in de Grond, eveneens een typetje van Van Duin (“M’n gras, me gras!” als er een auto in de berm belandde). Op geheel eigen wijze begeleidde Van Duin de deelnemers met komisch commentaar. In de aftitelingen van 1979 stond dit typetje vermeld met ‘commentaar: de heer Vreugdevol’.

André van Duin’s Favoriete Typetjes (31 pagina’s tellend boekje over de favoriete typetjes van André van Duin en vel van 10 postzegels, zie hieronder). Uitgave TNT Post.

Per 1988 presenteerde Van Duin voor de TROS het programma Animal Crackers, dat in 1989 Wegtrekkers & Animal Crackers ging heten. Hierin werden filmpjes van dierentuindieren door hem van grappige voice-overs voorzien. Als Jaap Aap deed hij hetzelfde met beelden uit de actualiteit. Het bekendst hieruit was De minuut van Ruud, waarin hij de stem insprak van Ruud Lubbers. Hij sloot altijd af met de uitspraak: “Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud.” Vanaf 1990 gaat Wegtrekkers & Animal Crackers over naar RTL 4, met in eerste instantie de titel Jaap Aap’s Mediamangel. Van 1990 tot 2000 speelde Van Duin samen met Ron Brandsteder de door Caroline Tensen gepresenteerde RTL 4-quiz Wie ben ik?

De Dik Voormekaar Show, in 2009 geschreven en gepresenteerd door André van Duin en Ferry de Groot, keerde dat jaar in twaalf afleveringen terug op televisie bij de TROS. Bij Nederland 1 op de zaterdagavond verving Van Duin een jaar later Paul de Leeuw, die in deze zendtijd X de Leeuw had gepresenteerd door Van Duin op z’n best. Dit was een compilatieprogramma met oud en nieuw materiaal van de komiek Van Duin. In 2013 startte een nieuwe serie Animal Crackers. In 2014 maakte Van Duin, samen met de TROS, zestien afleveringen van 50 jaar Van Duin. Hierin bezocht het typetje Jan Wijdbeens (André van Duin) een speciale gast met wie hij (als zichzelf in een dubbelrol of met een bekende Nederlander) leuke of dierbare herinneringen deelt. Samen kijken ze terug naar de leukste scènes uit Van Duins artiestenoeuvre en een breed scala aan optredens. Het weekblad Donald Duck wijdde een speciale editie aan de komiek, vanwege zijn vijftigjarig artiestenjubileum. Dit vierde Van Duin in het Beatrix Theater te Utrecht met een speciaal gala, dat AVROTROS een paar weken later op televisie uitzond.

Nederland (2018): De postset Heel Holland Bakt bestaat uit 5 maxikaarten en een vel met 5 verschillende persoonlijke postzegels met de waarde Nederland 1.

In 2016 nam Van Duin de presentatie van het programma Heel Holland Bakt over van Martine Bijl, na haar hersenbloeding in 2015. Dit zou aanvankelijk tijdelijk zijn, maar Bijl overleed waardoor Van Duin haar definitief had opgevolgd. Ook presenteerde hij het programma Smaakt naar meer. Samen met Janny van der Heijden, met wie Van Duin al samenwerkte in het televisieprogramma Heel Holland Bakt, verkent hij, vooral vanaf het water, delen van Nederland. De eerste uitzending van Denkend aan Holland, bij Omroep MAX op NPO 1, was op 5 augustus 2019. Dit programma was in de zomers van 2020 en 2021 eveneens op televisie te zien. De Elfstedentocht legden zij samen al varend in vijf afleveringen in januari 2022 af. Daarna volgde nog Denkend aan Zwitserland.

In 2017 en 2019 speelde Van Duin in de dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen van Omroep MAX. In deze dramaserie, gebaseerd op het boek Pogingen iets van het leven te maken van de Nederlandse schrijver Hendrik Groen speelde hij met onder anderen Kees Hulst en Olga Zuiderhoek een hoofdrol.

 

Muziek

Het Algemeen Dagblad noemde hem in 2017 ‘ruim een halve eeuw Nederlands grootste volkskomiek’. Al vanaf het begin van zijn carrière nam Van Duin diverse singles op. Tot zijn grootste hits behoren Willempie (1976), ‘k Heb hele grote bloemkoole (1979), Er staat een paard in de gang (1981), Als de zon schijnt (1983), Pizza lied (1993) en De balletjes van de koningin (2009).

Willempie was een groot succes. Het nummer stond drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse top 40. Willempie ging over een verstandelijk minder begaafd iemand. Sommigen vatten het op als de spot drijven met verstandelijk gehandicapten. Ouders en verzorgers van verstandelijk gehandicapten spanden een kort geding aan, omdat Willempie volgens hen een karikatuur van de verstandelijk gehandicapte medemens zou zijn, waarbij deze in zijn menselijke waardigheid zou worden aangetast. AVRO’s Toppop, dat de Nationale hitparade volgde, toonde het nummer daarom enige tijd niet. Van Duin voorkwam de rechtszaak door in Toppop zijn excuses aan te bieden voor het onopzettelijk kwetsen van de betrokkenen.

Nederland (2024): FDC André van Duin, 60 jaar publiekslieveling.

 

Meer info:

Weblog André van Duin: https://andrevanduin.wordpress.com/

Webshop met collectors-items: https://www.lachmeemetandre.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)