Fila Corona Varia (11) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (11)

3

Het aantal coronabesmettingen en het aantal coronadoden is gigantisch in de Verenigde Staten. New York City is coronahoofdstad van de hele wereld. In deze 11e blog komt Amerika (oa. Grote depressie jaren 30, Edward Hopper) uitgebreid aan de orde. Zelfs een Donald Trump’s postwaardestuk mag niet ontbreken in de nieuwe COVID-19 verzameling.

Donald Trump’s postwaardestuk

Deze coronavirus COVID-19-mailing van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is verzonden naar 130 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten. Postdatum: 16 maart 2020. Op de ene kant van de kaart staat de naam van president Trump prominent en op de andere kant staan ​​richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. De Trump-administratie ligt onder vuur door een nationale postkaartmailing over coronavirus COVID-19 van de CDC met een prominente naam van de president. Dr. Michael Carome, directeur van de gezondheidsonderzoeksgroep bij Public Citizen in Washington, D.C., viel de mailing aan met de logo’s van het Witte Huis en de CDC.

‘Dit is een ander schandalig voorbeeld van Trump die de hefbomen van de uitvoerende macht gebruikt om zichzelf en zijn eigen belangen te promoten, in plaats van te handelen in het belang van de volksgezondheid’, vertelde Carome in een email aan de media. ‘Door zijn naam prominent aan deze CDC-flyer te hechten, zullen veel Amerikanen het belangrijke en gedegen advies dat wordt gegeven waarschijnlijk negeren,’ zei hij.

Niger (2016): Donald Trump (45e President USA)

De andere kant van de kaart biedt richtlijnen voor het vertragen van de verspreiding van het coronavirus, waaronder het beoefenen van goede hygiëne en waar mogelijk thuiswerken. ‘Het is van cruciaal belang dat u uw bijdrage levert aan het vertragen van de verspreiding van het coronavirus’, zegt de kaart. Voor meer CDC-info: https://www.coronavirus.gov/

Corona in Amerika

Op 19 april 2020 bedraagt het aantal coronabesmettingen in Amerika en doden resp. 740.000 en 40.000. New York is het epicentrum van de coronacrisis en heeft het trieste record van 240.000 besmettingen en 18.000 doden. ‘Deze pandemie legt feilloos alle gebreken bloot van het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem’, zegt David Blumenthal. ‘Paniek is op veel plekken eigenlijk de meest logische reactie.’ Blumenthal is directeur van The Commonwealth Fund, een denktank voor gezondheidszorg in Boston. Hij kent als geen ander de zwaktes van de gezondheidszorg in de VS. Het systeem wordt wel omschreven als het duurste, het meest inefficiënte en het meest oneerlijke gezondheidszorgsysteem ter wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Op een situatie als deze zijn we heel slecht voorbereid’, zegt Blumenthal. ‘We hebben gedecentraliseerde en zeer complexe gefragmen-teerde gezondheidszorg.’ ‘De structuur voor een landelijke uniforme aanpak waarbij je systematisch in kaart brengt hoe een epidemie als deze zich ontwikkelt is er niet.’ Veel Amerikanen hebben geen eerstelijnsgezondheidszorg zoals een huisarts, vertelt Blumenthal. Als er iets aan de hand is gaan mensen naar eerste hulpposten of andere plekken waar ze nu juist niet moeten verzamelen terwijl ze misschien nog niet ziek zijn. ‘Aan de andere kant hebben we 40 miljoen mensen met helemaal geen verzekering en ook geen geld. Die zullen zich dus juist nergens melden terwijl ze misschien al wel ziek zijn.’ De ziektekostenverzekering is gekoppeld met je werk. Ben je ontslagen, dan heb je ook geen ziektekostenverzekering meer.

Grote depressie van de jaren 30

In vier weken tijd zijn er 22 miljoen werklozen in Amerika door de coronacrisis. Met deze stijging is nu circa 15 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos. Ook is duidelijk dat de Amerikaanse economie nog altijd flinke klappen oploopt. In vier weken tijd zijn bijna alle banen die er sinds de financiële crisis van 2008 zijn bijgekomen weer allemaal verdwenen.

 

(‘Migrantenmoeder’ (foto: Dorothea Lange, 1936), een toonbeeld van de Amerikaanse Grote Depressie. Het onderschrift luidt ‘Berooide erwtenplukkers in Californië. Moeder van zeven kinderen. Leeftijd: 32 jaar. Nipomo, Californië.’ De vrouw op de foto is Florence Owens Thompson. Foto: Wikipedia).

De crisis van de jaren 30 was de grootste economische depressie van de twintigste eeuw. Ze ontstond als gevolg van de beurskrach van 1929, waarbij de aandelenkoersen op Wall Street (New York) ongekend snel kelderden. De krach werd gevolgd door een bankencrisis en een internationale schuldencrisis, waarvan de directe gevolgen vrijwel het gehele decennium voelbaar bleven.

USA (1998): Celebrate The Century Sheet, 1930s (15x 32 Cent zegels).

Door de Beurskrach van New York gingen honderden Amerikaanse banken failliet en nam de werkloosheid explosief toe. Van 1929 en 1933 liep de Amerikaanse werkloosheid op van 4 tot 13 miljoen mensen. In 1933 lag het percentage werklozen in de Verenigde Staten op 25 procent, was de industriële productie met de helft teruggelopen ten opzichte van de situatie vóór de beurskrach en waren de hoeveelheid geld en het prijsniveau vergeleken met 1929 gezakt met ruim 30 procent. De toenmalige president Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) zette vanaf 1933 een herstelpolitiek op om The Great Depression aan te pakken: de New Deal. Dit politiek program was bedoeld om de Amerikaanse economie en werkgelegenheid weer vlot te trekken. Leidend werd de idee dat de overheid diende in te grijpen in de economie en het geld moest rondpompen via budgetten. In de praktijk kwam er toezicht op banken en de beurs, werd de agrarische sector hervormd en zette de overheid werkloze mensen in voor werk aan openbare gebouwen en projecten.

USA (1945-1946): In memory of President Franklin D. Roosevelt.

Geïnspireerd door de econoom John Maynard Keynes (1883-1946) koos Roosevelt er in 1938 voor om vijf miljard dollar in de Amerikaanse economie te laten stromen, om zo de koopkracht een push te geven. Deze politiek had effect en de economie krabbelde (iets) op. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog kon er van echt herstel gesproken worden.

Edward Hopper

Edward Hopper (1882 – 1967) was een Amerikaans kunstschilder die schilderijen maakte met typisch Amerikaanse thema’s. Zijn schilderijen behoren tot het realisme en de American scène. Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. In veel van zijn schilde-rijen heerst een psychologische spanning. De mensen op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van ‘samen maar toch alleen’ op.

Edward Hopper: Nighthawks (1942). Foto: Art Institute of Chicago.

Speciale Corona ‘Hopper’ versie en wat zoekt die man?:

https://twitter.com/inthemoodfortw/status/1247114591521439744

https://twitter.com/Chilljellybean/status/1247122385339285505

Als men het gehele oeuvre van Hopper overziet kan men concluderen dat in het overgrote deel van zijn schilderijen de isolatie van het individu centraal staat. In zijn schilderijen wordt zelden contact met een ander persoon gelegd, zelfs al zijn er meerdere personen in het beeld aanwezig. Voorbeelden zijn de werken waar enkele personen in een theater wachten tot de voorstelling begint. Geen van hen is in contact met een ander.

Edward Hopper: Sheridan Theatre (1937). Foto: prive collectie.

De figuren in de werken van Hopper zijn vaak voor of achter een raam geplaatst wat het isolement compleet maakt, er is wel een buitenwereld, maar daar maakt de persoon geen deel van uit. Een thema van Hopper is het huis in een landschap. Hoewel het huis vrijwel altijd een voordeur heeft, loopt er geen pad naar deze deur. Het lijkt of het huis niet in het landschap thuishoort. Dit laat weer het isolement van één enkel gebouw in het landschap zien. Veel van Hopper’s werk drukt nostalgie uit naar een verleden Amerika, evenals het conflict tussen de natuur en de moderne wereld. Zijn personages zijn meestal eenzaam en melancholisch.

Edward Hopper: Morning Sun (1952). Foto: Columbus Museum of Art.

Het zijn gesloten interieurs en personages opgesloten in hun reflectie en hun eenzaamheid. Edward Hopper schilderde ‘Morning Sun’ in 1952, een vrouw zittend op haar bed, kijkend naar de daken door haar open raam, kijkend naar de rijzende zon, waarvan de eerste straal opvalt tegen de muur. Bekend om deze stiltes en introspecties, had Edward Hopper vaak de opmerking:  ‘als je het in woorden zou kunnen zeggen, zou er geen reden zijn om te schilderen’.  Kortom: Edward Hopper’s kunst (eenzaamheid) past in uw COVID-19 verzameling.

 

 

 

 

 

In 2020 werd een speciale zegel uitgegeven t.b.v. het 200 jaar van de staat Maine (zegel rechts):

https://www.postzegelblog.nl/2020/01/16/50-jaar-vakantiebeurs-waar-ga-jij-heen/

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Frankrijk Verenigde staten Schilderkunst Tweede wereldoorlog VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,88 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 28 april 2020 om 10:45

  Staat er op die presidentiële kaart ook dat je Glorix moet injecteren? Of bleekmiddel moet drinken?

 • aadb op 28 april 2020 om 13:06

  Tsja pakketje aantekenen naar usa prijs 39,60 lekker zegeltjes wegplakken maar dan sta je met een winkelmandje in de rij en wat geeft de weegschaal van het pakket weet 49,70 gewoon een tientje meer z.g corona toeslag
  Had ik iets van gelezen maar postnl en aanverwante hebben dit niet in folders of via directe mail kenbaar gemaakt hoe groot de aanslag zou worden .En nog steeds heb ik de info niet gekregen van de postagent alleen de mededeling dat het zo is Kortom waar blijft de verdere informatie over de corona toeslag

 • Randy Koo op 28 april 2020 om 14:43

  @AADB: u heeft een eerdere blog gemist op 17 april over de PostNL toeslag:
  https://www.postzegelblog.nl/2020/04/17/coronatoeslag-pakketten-postnl/

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)