Dunkirk - Postzegelblog

Dunkirk

0

In diverse media is veel promotie gemaakt voor de film Dunkirk, die deels opgenomen is in Urk. Het is een mega Hollywood productie van de bekende film regisseur Christopher Nolan (oa Inception, Interstellar en Batman films). Maar wat gebeurde tijdens de Slag om Duinkerken ? Was het bijzonder dat er een film (thriller) geproduceerd is ? En wat waren de gevolgen van deze slag tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Engelsen, Fransen, Belgen, Nederlanders en Duitsers ?

Slag om Duinkerke

 

Het Verenigd Koninkrijk stuurde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ca 320.000 militairen naar Frankrijk om de aanval van Duitsland af te slaan. Op dat moment waren ook al Franse en Belgische militairen in Duinkerken. In totaal waren er maar dan 400.000 soldaten op het strand van Duinkerken De Duitsers veroverden in de mei maand snel grote delen van Frankrijk en rukten op richting Duinkerken. De geallieerde soldaten zaten op het strand van Duinkerken tussen de Duitse landmacht en de Luftwaffe (Wehrmacht).

 

Hitler wilde niet de aanval doorzetten maar gaf bevel om te stoppen vlak voor Duinkerken. Hermann Göring gaf aan dat de Luftwaffe de soldaten op het strand zou tegenhouden. De eigen pantserdivisies waren door vermoeidheid, uitval en tekorten aan brandstof en ammunitie zeer kwetsbaar. Reorganiseren van het eigen leger was het advies. Dat werd de redding voor de geallieerde soldaten.

Operatie Dynamo

Winston Churchill koos voor de strategie om alle soldaten te evacueren op het strand tussen 27 mei en 4 juni 1940. Omdat voor het strand sprake was van ondiep water werden er kleine visserschepen en jachten van particulieren gemobiliseerd voor de evacuatie. In totaal werden ca 338.226 Engelse, Franse en Belgische soldaten geëvacueerd van de haven, de pieren en het strand.

De strijd kostte in totaal aan geallieerden: 68.000 doden en gewonden waarvan 34.000 gevangen genomen, zes torpedobootjagers, ca 200 kleine gevechtsboten en 177 vliegtuigen. Aan Duitse kant waren de verliezen 20.000 doden en gewonden, ca 100 tanks en 132 vliegtuigen.
Na deze operatie konden de Britten hun leger reorganiseren en opmaken voor de Slag van Engeland (Battle of Britain). Dit was een luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Air Force (RAF) en duurde van 10 juli tot en met 31 oktober 1940.

Duinkerken (stad)

Duinkerken kwam in april 2017 helaas slecht in het wereldnieuws vanwege rellen in een vluchtelingenkamp met een grote brand. De stad vlakbij de Belgische grens probeert met gerichte campagnes nu toeristen te trekken ook vanwege het succes van de film. Het bezoeken van het Musée Dunkerque 1940 is zeker de moeite waard met een volledige weergave van deze evacuatie.


Meer info:
http://www.duinkerke-toerisme.com/
http://www.dynamo-dunkerque.com/
https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/04/dit-weten-we-over-de-vluchtelingenrel-in-duinkerke

Dunkirk the movie

De film Dunkirk (106 minuten) is te zien vanaf 20 juli 2017 en draait in 127 zalen. De recensies variëren van ** tot **** film. Bekijk de film op een zo groot mogelijk doek met het beste geluid, het is vooral een fysieke beleving. Het beste formaat is de 70mm-versie die vanaf 16 augustus te zien is, alleen in Filmmuseum Eye. Harry Styles (One Direction) debuteert als acteur in de film.
Het is voor het eerst dat Nolan een historisch verhaal heeft verfilmd.

Meer info:
https://www.youtube.com/watch?v=F-eMt3SrfFU
http://www.dunkirkmovie.com/
http://www.imdb.com/name/nm0634240/

Dunkirk in Urk

Cameraman Hoyte van Hoytema kwam met de suggestie bij regisseur Nolan om de opnamen in Urk op te nemen. Doordat Urk geen eb en vloed heeft, is het mogelijk om alle stunts uit te voeren. Op de Noordzee was het te gevaarlijk met het onvoorspelbare weer. Menig Urk bewoner fungeerde als figurant in de film tussen de Hollywood sterren. Behalve van Hoytema speelt ook acteur Jochum ten Haaf een prominente rol in de film.


Meer info:
https://www.youtube.com/watch?v=ICaFGBKyPmc
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/27/voor-de-film-ligt-duinkerken-bij-urk-3402774-a1513523

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Tweede wereldoorlog Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)