Fila Corona Varia (9) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (9)

1

De meeste ondernemers, flexwerkers en zzp’ers hebben het moeilijk tijdens deze coronacrisis. De 1,5 meter samenleving heeft grote gevolgen voor de periode na corona. Wie zijn de winnaars en wie zijn de verliezers nu en wat zijn de gevolgen voor deze ondernemers als de intelligente ‘lockdown’ (gedeeltelijk) wordt opgeheven? Een vooruitblik over ons toekomstig consumentengedrag. In deze 9e blog staan de ondernemers centraal.

Ondernemers

TPG Post heeft op 22 maart 2005 een zakelijke postzegel op de markt gebracht. Met deze postzegel (39 cent) wil TPG Post ondernemers van het midden- en kleinbedrijf extra in het zonnetje zetten. Het concept van deze postzegel is gebaseerd op de wereldwijde dynamiek binnen het midden- en kleinbedrijf en komt in deze ondernemerszegel tot uiting door het gebruik van elementen zoals tijd, geld, communicatie, transport en export. Elk symbool op de Ondernemerszegel heeft iets te maken met ondernemen.

Nederland (2005): Ondernemerszegel.

Nederland (2005): FDC Ondernemerszegel.

Het is duidelijk dat veel ondernemers hun export kanalen zagen verdampen, doordat de vraag volledig ontbreekt. Orders worden gecanceld. De ondernemer zit met de producten o.a. bloemen, groenten, fruit. De export via rail, via het water, door de lucht en via de weg vallen grotendeels weg, zoals afgebeeld op de exportzegels van 1981.

Nederland (1981): Exportzegels.

Het kabinet doet er alles aan banen en inkomens van zoveel mogelijk mensen veilig te stellen, en de vitaliteit van onze economie te onder-steunen. Daartoe zijn er verschillende financiële noodregelingen in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen. Het gaat om belastingmaatregelen, tegemoetkoming voor vaste lasten, kredietverstrekking, garantiestelling, subsidie voor loonkosten en inkomensonder-steuning.

Lees uitgebreid de regelingen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen

Ondernemers (winnaars en verliezers)

Winnaars

Supermarkten, drogisterijen, bouwmarkten, tuincentra, streamingdiensten (o.a. Netflix), pakketbezorgers (o.a. PostNL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verliezers

Horeca, kunst en cultuurbranche, reisbranche, vliegtuigmaatschappijen, kappers, kledingwinkels, sportclubs.

Nederland (2010): diverse jubilea vrije tijd sector.

Toekomst periode na corona

Wat kunnen we verwachten als de ‘lockdown’ gedeeltelijk wordt opgeheven? Iedereen weet dat het leven voor de coronaperiode niet meer terug zal komen. Ik denk zelf dat de consumptiemaatschappij anders zal reageren als alles ‘open’ is. Daarbij opgeteld dat er veel werkenden hun baan zullen verliezen, zal het koopgedrag veranderen.

China en Macau (2008): lokale gerechten.

Ik verwacht dat er veel restaurants zullen sluiten. Voor corona brachten 30% van alle burgers een bezoek aan de horeca (restaurant, eethuis, snackbar, cafe etc). In de afgelopen periode weten de huishoudens hoeveel ze bespaard hebben door het eten te kopen in de supermarkten. Uit eten wordt dan als luxe ervaren. Verder zullen veel restaurants niet meer rendabel kunnen draaien in de 1,5 meter samenleving. Concreet betekent het minder tafels maar wel dezelfde vaste lasten. Overigens is er in grote steden ook teveel horeca beschikbaar.

Gibraltar (2008): Cruise Ships IV.

In de reisbranche zullen vele reisorganisaties omvallen. Er zullen nauwelijks verre reizen worden geboekt door de forse prijzen en doordat niet ieder land ‘open’ zal zijn. Ieder land zal op een ander tijdstip toeristen toelaten. En hoe zit het met de quarantaine regels? Teruggekeerde toeristen die met een ‘lockdown’ te maken hebben, hebben al extra kosten moeten maken en zullen door het reistrauma voorlopig geen verre reizen meer boeken. Hetzelfde geldt ook voor reizen met cruiseschepen. Deze worden nu als ‘drijvende gevangenissen’ beschouwd waar je wekenlang vast kan zitten.

Nederland (2020): Typisch Nederland – Tompouce.

En dan de ‘case’ Hema. Hema is keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. De warenhuisketen zag de omzet in zijn Nederlandse filialen de afgelopen weken met ongeveer een derde krimpen. De vestigingen (meer dan 200) in het buitenland zijn nu al gesloten. Hema vraagt daarom offers van zakenpartners en personeel om te kunnen overleven. Hema wil over de maanden april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur zal betalen. Hema bespaart zo miljoenen euro’s. De huurlasten van Hema bedragen zo’n € 13 mln per maand.  Afwachten of we nog tot eind 2020 de tompouces kunnen bestellen.

Grenada (2002): Klederdrachten Nederland (Amphilex 2002 uitgifte).

Kledingwinkels (incl. schoenenwinkels) hebben het ook moeilijk, zelfs van voor de coronaperiode. Ik verwacht ook dat veel kledingwinkels zullen sluiten, want burgers zullen minder kleding kopen. De afgelopen periode hebben de meeste burgers ook geen kleding gekocht waardoor een besparing voor het gezin wordt gerealiseerd. Er zijn nu ook teveel kledingwinkels in de grote steden met veel personeel en hoge huren.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Klederdracht Scheepvaart Voedsel VoedselNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Yvonne Kruse op 22 april 2020 om 09:32

    Het gaat met de HEMA al jaren niet goed en de schulden zijn aanzienlijk. Daar komt de Corona-crisis nu bovenop. Dat is dus een heel ander verhaal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)