Hoe ver gaan verzamelaars? - Postzegelblog

Hoe ver gaan verzamelaars?

4

Sommige verzamelaars zijn gek op ´randgebieden´. Velrandbijzonderheden, zoals drukkerstekens, kniptekens e.d. Daarvan bestaat zelfs een aparte vereniging die deze zaken bestudeert. Maar verpakkingsmateriaal dat door de post zelf is gebruikt?


Verzamelaars van automaatboekjes zijn vooral geïnteresseerd in de inhoud van zo´n boekje. Zoals versnijdingen, misdrukken en vroeger, de telblokjes. De postzegelboekjes werden na de druk in pakjes van 50 stuks verdeeld en voorzien van een banderol met een sticker waarop het aantal postzegelboekjes was vermeld, het nummer van het boekje en de inhoud.


Bij het vullen van de automaten voor postzegelboekjes werden de banderollen verwijderd en meestal weggegooid. Maar er waren verzamelaars die de banderollen bij de boekjes wilden bewaren! Dan vroegen ze aan de postmedewerker of ze de banderollen mochten hebben. En dat gebeurde dan ook wel. Ook waren de boekjes verkrijgbaar via de loketten en ook daar bewaarde men op verzoek van verzamelaars de banderollen.


Andere postproducten, zoals briefkaarten en adreswijzigingskaarten werden  ook door de drukker verpakt. Daarom zijn ook hiervan banderollen bekend. Verzamelaars van postwaardestukken bewaren ook deze banderollen.

Op 18 mei 1979 werd een bijzondere briefkaart uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van het toenmalige Nederlandse Postmuseum. Deze briefkaarten waren eveneens gebundeld met een banderol.
Wat vindt u van deze verpakkingsmaterialen? Behoren ze ook bij een verzameling postzegelboekjes of postwaardestukken? Of gaat dit te ver?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 22 juli 2013 om 11:34

  Zolang je er plezier aan beleeft is alles prima toch!!

 • Lars op 22 juli 2013 om 11:38

  Persoonlijk zou ik dit weggooien, behalve als de bundel nog compleet zou zijn met de boekjes.
  Dat veel verzamelaars dit bewaren begrijp ik wel, maar als er verzamelaars zijn die hier geld voor gaan betalen dan gaat dat wel ver.

  Ik heb nog stapels verpakingsmateriaal liggen die op de nominatie staan om bij het oudpapier terecht te komen. Lege provincievelmapjes en PTT-mapjes bijvoorbeeld en soortgelijke mapjes uit binnen- en buitenland.

  PS: Moet iedereen zich tegenwoordig kunnen inloggen via WordPress om te reageren? Tegen die spammers zeker? Keerzijde is dat ook veel echte bezoekers niet meer zullen reageren. De laatste reactie voor mij is van drie dagen geleden.
  Dat WordPress schiet ook niet echt op. Ik krijg op elke pagina daarvan, zoals mijn profielpagina, een virusmelding!

 • Postzegelblog op 22 juli 2013 om 13:22

  @Lars: Inloggen blijkt noodzakelijk te zijn aangezien er dagelijks enorm veel automatisch gegenereerde berichten worden geprobeerd te plaatsen door SPAM-bots. Dit is google ook niet ontgaan wat resulteerde in een classificatie als SPAM site waardoor afgelopen vrijdag de website opende met allerlei waarschuwingen.
  Dit was gelukkig snel weer opgelost maar dit deed ons beseffen dat de beveiliging van de reacties een tandje hoger moet.

 • Franc Rossi op 22 juli 2013 om 16:08

  Leuke bijkomstigheid is wel dat nu zichtbaar is het aantal malen dat een rubriek bezocht is.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)