Fila Corona Varia (25) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (25)

5

U leest de 25e editie van Fila Corona Varia. Zoals bekend is er een wereldwijde coronapandemie en dat leidt tot een groot aantal onderwerpen binnen de nieuwe COVID-19 thema verzameling. Bent u al bezig met de opbouw van uw COVID-19 verzameling via uw wereldwijde contacten? Ik ben benieuwd naar uw ervaringen. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 10 miljoen besmettingen en circa 500.000 doden. In deze 25e blog aandacht voor China: de oorsprong van het coronavirus met Wuhan 2019, de beruchte vismarkt, dokter Li Wenliang en Jaar van de Rat. Aan het einde van de blog nog een aantal schadelijke uitgiften.

Wuhan 2019

Wuhan is de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei. Wuhan bestaat uit drie stadsdelen: Wuchang, Hanyang en Hankou. Het ligt bij de samenvloeiing van de Jangtsekiang en de Hanrivier en in het oosten van de Jianghan Vlakte. De naam ‘Wuhan’ is een portmanteau van twee grote steden die op de noordelijke en zuidelijke oevers van de Jangtsekiang liggen: ‘Wu’ heeft betrekking op Wuchang op de zuidelijke en ‘Han’ op Hankou op de noordelijke oever. Wuhan heeft ruim 11 miljoen inwoners (2019).

Guyana (2019): oud en nieuw in Wuhan (Wuhan 2019).

Wuhan heeft de status van verkeersknooppunt dat zowel Noord- en Zuid-China als Oost- en West-China via spoorwegen, snelwegen en de Jangtsekiang met elkaar verbindt.

 

Op 10 januari 2019 werden het embleem en de mascotte van de Wereldtentoonstelling China 2019 onthuld in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, die een uitnodiging naar de wereld stuurde. Het embleem bestaat uit een origamiduif en de Yellow Crane Tower. De W-vormige duif staat voor twee woorden, namelijk wereld en Wuhan. De mascotte, genaamd ‘Bin Bin’ (斌斌), bevat ‘cultuur’ (文) en ‘militair’ (武), verwijzend naar respectievelijk de World Stamp Exhibition en de 7th CISM Military World Games. De China 2019 World Stamp Exhibition werd gehouden van 11-17 juni 2019 in het Wuhan International Expo Center, met een totaal aantal van 3500 exposities en vele postadministraties en handelaren.

 

 

 

 

 

 

Antigua & Barbuda (2019): Cherry Blossom Park (Wuhan 2019).

East Lake Cherry Blossom Park, ook wel Wuhan Moshan Cherry Blossom Park genoemd, is een park in het East Lake-gebied van Wuchang District, Wuhan City. De Japanse kersenbomen werden in dit gebied nabij Wuhan University geplant tijdens de bezetting van Wuhan door het Japanse leger en werden na de Tweede Wereldoorlog voortgezet. East Lake is het grootste meer binnen een stad in China.

Guyana (2019): Huanghelou (Wuhan 2019).

Huanghelou (‘Gele Kraanvogel Toren’) geldt als het symbool van Wuhan. Deze toren, gebouwd in traditionele Chinese bouwstijl en versierd met beelden van kraanvogels, staat op Snake Hill, langs de Yangtze aan de oever van het Wuchang District. De oorspronkelijke Huanghelou werd in 223 gebouwd als militaire uitkijktoren. De toren is door de eeuwen heen meerdere keren verwoest en herbouwd. De huidige toren stamt uit 1981.

Noord-Korea (2019): Wuhan 2019.

Andere toeristische attracties: 

Hubei Provincial Museum, het provinciale museum van Hubei, beroemd om de replica’s van oude traditionele Chinese instrumenten die er worden bewaard en een van de bekendste musea in China. Regelmatig worden er optredens uitgevoerd met de muziekinstrumenten van het museum.

China (2002): Chinese muziekinstrumenten.

Rock and Bonsai Museum is gewijd aan bonsaibomen en rotsen/stenen. De rotsen/stenen zijn uniek, zoals een kristal met de grootte van een auto. Ook is er een prachtige tuin die in de Penjingstijl (de Chinese bonsaistijl) is ingericht.

China (1981): Bonsai boompjes.

Jiqing Street, een straat beroemd om zijn vele restaurants en straatartiesten, ook de plaats waar live verhalen van de hand van de schrijver Chi Li over gebeurtenissen in de straat worden voorgedragen.

In goede tijden is Wuhan en regio een mooie plek om te bezoeken!

Wuhan vismarkt

De Huanan Seafood Market was een markt voor levende dieren en zeevruchten in Wuhan. De markt kreeg media aandacht nadat werd geïdentificeerd als een mogelijk oorsprongspunt van de COVID-19-pandemie. De markt besloeg meer dan 50.000 m2  en had meer dan 1000 huurders. Het is naar verluidt de grootste groothandelsmarkt voor zeevruchten in Centraal-China geweest, waarbij ook wilde dieren werden verkocht.

China (1994): Steuren.

Time (2020) meldde echter dat het onhygiënische omstandigheden had. Het had nauwe steegjes en kraampjes in de buurt, waar vee naast dode dieren werd gehouden. Volgens Business Insider was het gebruikelijk om dieren openlijk te slachten en karkassen op de markt werden achtergelaten. The New York Times meldde dat sanitaire voorzieningen slecht waren met slechte ventilatie en afval dat op natte vloeren was gestapeld.

Macao (1995): Pangolins (WWF).

Met lokale vraag naar de consumptie van exotische dieren, bood de markt ook exotisch wild en andere wilde dieren te koop aan, een functie die ongebruikelijk is in de meeste Chinese ‘wet markets’. Een prijslijst die door een leverancier op de populaire Chinese beoordelingssite Dazhong Dianping werd geplaatst, bevatte 112 items, waaronder een aantal wilde dieren. De South China Morning Post meldde op 29 januari 2020 dat de markt een sectie had met ongeveer 120 dieren in het wild in 75 soorten.

HongKong (1982): Wilde dieren

De ziekte wordt verondersteld een zoönotische oorsprong te hebben. De uitbraak was op de Huanan-markt in Wuhan waar levende en dode dieren op de markt worden verhandeld voor consumptie en voor de geneeskunde. Verondersteld wordt door wetenschappers dat de besmetting opnieuw begint bij de vleermuis. De vleermuis besmet de schubdieren (pangolins). Op de Wuhan markt heeft de besmetting plaatsgevonden van schubdieren naar de mens. Daarna volgde besmetting via de lucht van mens op mens wereldwijd.

Polen (1997): Vleermuizen.

Op 22 januari 2020 werd een verbod op de verkoop van alle producten van wilde dieren in Wuhan aangekondigd. In mei 2020 verbood de stad het eten van wilde dieren en beperkte jacht en fokkerij van wilde dieren. Begin januari 2020 was de Wuhan markt al gesloten door de overheid. Op 24 februari 2020 kondigde de Chinese regering aan dat de handel in en de consumptie van wilde dieren in heel China zou worden verboden te midden van toenemende binnenlandse kritiek op de industrie. Het verbod dekt volgens de New York Times echter niet de consumptie van producten van wilde dieren in de traditionele Chinese geneeskunde.

Li Wenliang

Li Wenliang, oogarts in het ziekenhuis van Wuhan, werd door de Chinese autoriteiten niet serieus genomen toen hij alarm sloeg. Hij wilde waarschuwen voor een SARS-achtig virus. Hij stuurde op 30 december 2019 een appje naar oud-studiegenoten om door te geven dat zeven patiënten ziek waren geworden en in quarantaine waren geplaatst na het bezoeken van een markt.

Djibouti (2020): COVID-19 met cruiseschip Diamond Princess, virus, China, Li Wenliang, ambulance.

Niet veel later moest hij zich melden bij de politie, die hem verdacht van het verspreiden van geruchten. Wenliang moest een verklaring ondertekenen waarin hij zijn vergrijp toegaf. Ook moest hij beloven dat hij niet in herhaling zou vallen. Wenliang ging daarna weer aan het werk, waar hij besmet raakte met COVID-19. ‘Als de regering informatie over de epidemie eerder naar buiten had gebracht’, zegt Wenliang tegen de New York Times, ‘was situatie nu veel beter geweest. Er moet meer openheid en transparantie komen.’ Hij overleed aan de infectie op 7 februari 2020 als 34-jarige.

Djibouti (2020): COVID-19 met virus, China, Li Wenliang.

Jaar van de Rat

Van 25 januari 2020 tot 11 februari 2021 wordt volgens de Chinese dierenriem het Jaar van de Rat gevierd. Het Chinees Nieuwjaar zorgt de komende veertig dagen voor drie miljard reisbewegingen. Tijdens de grootste migratie ter wereld reizen honderden miljoenen Chinezen in volgepakte bussen, treinen en vliegtuigen naar hun familie of vakantiebestemming. Op 22 januari 2020 werd gemeld: 17 doden en 500 besmettingen in 13 Chinese provincies en in naburige landen.

Taiwan (2020): Jaar van de Rat.

Beroemde chocolademerken zoals Ferrero Rocher, Lindner, Godiva werden niet gekocht in de supermarkten. Uit angst voor besmetting zijn veel mensen niet op bezoek gegaan bij de familie. Maar als je wel gaat, wat geef je aan de familie? In plaats van luxe goederen zoals chocolade en parfums werden mondkapjes cadeau gedaan. Apothekers mochten maximaal vijf mondkapjes per persoon verkopen.

Daarnaast werd er gehamsterd: verse groente en fruit, rijst, instant noodles en blikwaren. De traditionele giften als snoep, luxe goederen en de ‘rode’ envelop werden vervangen door mondkapjes. Chinezen wensen elkaar goede gezondheid in plaats van geluk: ‘Bai du bu qin’ (= ‘Moge je immuun zijn voor 100 soorten vergif’).

HongKong (2020): Jaar van de Rat.

Eerder heb ik de blog ‘Jaar van de Rat’ geschreven:

https://www.postzegelblog.nl/2020/01/24/chinees-nieuwjaar-jaar-van-de-rat-start-op-25-januari-2020/

Nederland (2020): Persoonlijke zegel Jaar van de Rat (2x INT).

Schadelijke uitgiften ‘STOP COVID-19’

COVID-19 leidt behalve een pandemie ook tot een tsunami van schadelijke postzegeluitgiften van de firma Stamperija. Zie mijn eerdere opmerkingen in blog 15 over Stamperija. In ieder geval zijn de schadelijke uitgiften in deze blog: Djibouti, Guinee-Bissau en Centraal-Afrikaanse Republiek.  Ook zijn er anti-corona mondkapjes te koop.

Guinee-Bissau (2020): Stop COVID-19 wereldwijd.

 

Guinee-Bissau (2020): Stop COVID-19 wereldwijd.

 

Centraal-Afrikaanse Republiek (2020): Stop COVID-19 wereldwijd.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Centraal Afrika China Volksrepubliek China vóór 1949 Liechtenstein Noord Korea Polen Spanje TaiwanNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Lars op 11 juli 2020 om 15:01

  Goed dat u iets zegt over de schadelijke uitgiften. Stamperija geeft elk jaar net zoveel uit als alle Arabische staten in de jaren 1967-72 bij elkaar!

 • Franc Rossi op 12 juli 2020 om 12:03

  Zijn niet alle Covid uitgiften schadelijke uitgiften?

 • Willem hogendoorn op 12 juli 2020 om 20:59

  Interessante zienswijze Franc.
  Ik vind van niet. Als een land, waar corona heerst een postzegel of wellicht een toeslagzegel uitgeeft waarbij de toeslag gaat naar de bestrijding van dit virus, dan vind ik dat zeer zeker geen schadelijke uitgifte, maar een compliment voor deze maatschappelijk betrokken postinstantie. Helaas mis ik dat al jaren bij PostNL, die alleen maar gericht is op geld verdienen voor zichzelf en de filatelisten als kleine kinderen probeert te paaien met hagelslagpostzegels of soortgelijke onzin.

 • Franc Rossi op 13 juli 2020 om 11:34

  Willem, ik moet toegeven dat ik nogal impulsief en ongenuanceerd heb gereageerd. Ik zal alle corona-varia er nog eens op nalopen in hoeverre van betrokkenheid sprake is of kan zijn, b.v. door een toeslag. Wat betreft jouw mening over PostNL ben ik het helemaal met je eens.

 • Jos van den Bosch op 13 juli 2020 om 11:46

  Een maatschappelijk betrokken postinstantie. Prachtige en precies de juiste woorden, Willem. Ik erger me geel en groen dat PostNl niet verder komt dan rookworsten en tompouces. Alsof er in de wereld helemaal niets gebeurd dan Nijntjes en vreten. De sociale betrokkenheid is door de geldgier helemaal weggeërodeerd. Moet de post (net als de zorg) een ‘verdienmodel zijn?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)