Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 7: Zelf digitaal verzamelen - Postzegelblog

Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 7: Zelf digitaal verzamelen

0

Ik heb het leukste bewaard tot het laatst. Op het internet zijn allerlei voorbeelden te vinden van digitale verzamelingen. Postzegels verzamelen kan een dure hobby zijn, maar digitaal verzamelen kost alleen tijd; geen geld. En een ‘analoge’ verzameling mist altijd net die paar zegels die onbetaalbaar of onvindbaar zijn, tenzij je de Britse koningin bent, vooral dankzij grootvader George V. Een digitale verzameling (van een land of thematisch) is vaak veel completer te krijgen omdat inmiddels vrijwel elke postzegel ter wereld en vrijwel elke afstempeling ter wereld wel ergens digitaal te vinden is.

Al moet je er vaak lang naar zoeken en is niet elke afbeelding even mooi….Je kunt daar dan een eigen digitaal album van maken. En los van het plezier in het digitaal verzamelen zelf kun je ook heel veel plezier beleven in het zoeken naar en het vermelden van allerlei achtergronden: filatelie als studie!

Eindelijk ook die Mauritiusklassieker in je verzameling

Voorbeelden zijn inmiddels steeds meer te vinden op verenigingswebsites en onze eigen Kennemerlandse Postgeschiedenis op de site van OHvZ is er een goed voorbeeld van, al zijn het eigenlijk ‘hybride’ verzamelingen: de opgenomen stukken daarvan komen zowel uit allerlei websites, als uit verzamelingen van OHvZ-leden, en uit de rondzendingen (en in beide laatste gevallen maakte ik foto’s met mijn smartphone en die zette ik door naar mijn email-adres waar ik ze dan vandaan pluk om in het digitale album te importeren). Een ‘puur’ voorbeeld van een digitale verzameling is de verzameling over Mauritius op de website van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, waar overigens al een hele serie staat van dit soort digitale verzamelingen over Afrika. Vooral de illustraties van poststukken maken het een feest, evenals de poging om van zoveel mogelijk plaatsen een poststempel op te nemen, liefst op een gelopen poststuk (en dat is een hele uitzoekerij op zich) en ik neem ook af en toe een ‘iconografische analyse’ op: wat staat er eigenlijk op postzegels uit bepaalde periodes en hoe verandert dat door de tijd? Ik heb daar eerder ook al eens mee geëxperimenteerd toen ik een vergelijking maakte van de beelden op Nederlandse en op Duitse postzegels in de loop van hun (postzegel)geschiedenis78.

Zelf digitale albums maken

Het digitaal verzamelen betekent ook dat je je digitale album zo kunt inrichten als je zelf wilt en dat je er van alles aan interessants bij kunt halen. Voor wie zelf aan de slag wil gaan met deze nieuwe vorm van verzamelen heb ik een aantal tips.

Postzegel van Moresnet uit 1886, Illustratie

De eerste tip is: begin klein: probeer maar eens een digitaal album te maken van Moresnet, dat rare stukje land tussen Nederland, België en Duitsland, dat een tijdje eigen postzegels heeft gehad. Philip Dröge schreef er een paar jaar geleden een heel interessant boek over: “Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje”. Met daarin ook een hoofdstuk over die postzegels.

Verdere praktische tips

Het eerste wat je dan doet is naar Google gaan en daar ‘Moresnet postzegels’ intypen en op ‘afbeeldingen’ klikken. Je ziet dan meteen dat er heel veel digitaal te vinden is en dat werk je systematisch af. Datzelfde kun je herhalen met ‘Moresnet stamps’, ‘Moresnet Briefmarken’ en ‘Moresnet Timbres Postes’. En het loont ook de moeite om bij ‘alle’ te gaan kijken en dan de meest veelbelovende websites nog eens door te lopen. En van het een komt dan het ander.

Bij alle afbeeldingen die je wilt opnemen in je digitale album ga je met je muis op de afbeelding staan, je klikt er op en dan zie je staan ‘copy image’. Dat ‘paste’ ik dan op de bladzijde die ik wil vullen. Ik doe dat in Word en maak er later een pdf van en ik kopieer ook de zogenaamde URL (de ‘Uniform Resource Locator’) door te klikken op ‘copy image address’, zodat altijd de bron wordt gegeven. Soms blokkeert een kopieerfunctie omdat de website dat niet toestaat. Een ‘truc’ die dan vaak wel werkt is om de afbeelding eerst op een Powerpoint pagina te zetten en vandaar opnieuw te kopiëren naar Word. En soms lukt ook dat niet en zoek je gewoon naar een andere soortgelijke afbeelding. Als je browser of je computer een scherm-afbeeldingsfunctie (screen shot) hebt kun je ook elke afbeelding rechtstreeks van je scherm af kopiëren en in je digitale verzameling plaatsen. Als ik zo een digitale ‘basisverzameling’ heb aangelegd (met kaartjes, plaatjes/foto’s en teksten erbij) en nog verder wil gaan, dan hanteer ik een lijst met veilinghuizen die goede archieven hebben en mooie afbeeldingen. Een heel bruikbare ‘moederwebsite’ is dan Philasearch. En ik ben zelf voor achtergrondinformatie en fraaie kaartjes gecharmeerd van Stampdomain en van een website die helaas opgehouden is met het overlijden van de maker (de Nederlander Gerben van Gelder), maar waarvan een groot deel nog te vinden is via het webarchief. En ik kijk ook altijd even bij Wikipedia (in diverse talen)79. Daar staan ook vaak mooie illustraties die het digitale album kunnen verrijken. Maar er is nog heel veel meer voor wie dit een mooie tijdsbesteding vindt. En het hoeft natuurlijk geen digitaal album te worden van een land of postzegelgebied. Het kan ook een bepaald soort zegel zijn, bijvoorbeeld ‘eerste emissie Nederland’, of het kan een themaverzameling zijn over van alles en nog wat. Digitale filatelie is grenzeloos en kan postzegels verzamelen een hele nieuwe dimensie geven. En voor wie vastloopt of opmerkingen heeft: vragen staat vrij en tips zijn welkom! (secretaris@ohvz.nl).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)