Fila Corona Varia (15) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (15)

4

Steeds meer landen geven COVID-19 uitgiften uit. Sommige ontwerpen zijn origineel en anderen voorspelbaar. Niet alle uitgiften zijn door de postadministraties bevestigd. Dus oppassen voor ‘HOAX’/nep uitgiften die worden aangeboden via internet. In deze 15e blog: China, India, Sri Lanka, Gibraltar, Jersey, Marokko, Engeland, Duitsland, Spanje, Liechtenstein Post AG, UAE, Uruguay,  Monaco, Sierra Leone en Centraal-Afrikaanse Republiek. De belangrijkste vraag blijft: wanneer komt Nederland met COVID-19 zegels?

Wanneer komt Nederland met COVID-19 zegels?

De vraag is of deze items zeldzaam worden voor de COVID-19 verzameling. COVID-19 is een wereldwijde pandemie en de verwachting is dat meerdere landen postzegels, afstempelingen en ansichtkaarten zullen uitgeven. Verzamelaars met veel ambitie voor hun collectie en op zoek zijn naar een nieuw thema hebben de mogelijkheid om een ??’levende geschiedenis’ verzameling op te bouwen van over de hele wereld. Het is een ‘levende geschiedenis’ omdat de wereld na corona anders zal zijn dan een wereld voor corona. Deze filatelistische items zullen een rol spelen in het vertellen van die geschiedenis. Ik hoor net dat de uitgifte ‘Fietshistorie’ uitgesteld is tot de 2e helft van 2020. Dan is er ruimte in het programma 1e helft 2020 om een jonge ontwerper te vragen om COVID-19 zegels te ontwerpen, bijv. in een vel van 10 verschillende zegels eventueel met toeslag. In 2019 werden ‘Gewoontjes’ en ‘Openbaar Vervoer’ ontworpen door de jonge ontwerpers Michiel Schuurman en Thijs Verbeek.

De ontwerper van deze persoonlijke COVID-19 zegel gaf als uitleg van het design: Een gestileerd COVID-19 virus met de tekst alleen ‘ECLIPSE’, ofwel zonsverduistering. De corona van de zon wordt zichtbaar. Met ‘ECLIPSE’ is ook de fase aangeduid waarin een virus zich in een geïnfecteerde cel vermeerdert.

Nu wachten tot PostNL een echte COVID-19 postzegel laat ontwerpen! PostNL heeft al zo weinig historische postzegels gepland in 2020.

China

In de Coronablog nummer 12 heb ik een aantal ontwerpen getoond met de waarschuwing ‘nog niet bevestigd door de Chinese Post’. U moet de afbeeldingen die genoemd zijn in blog nummer 12 beschouwen als voorlopige ontwerpen van de Chinese Post. Daarna zijn er nog veel wijzigingen aangebracht in beide ontwerpen van de witte zegels. De blauwe zegels zijn helemaal niet uitgegeven en het velletje van de witte zegels heeft een andere indeling gekregen. Inmiddels heeft China aangegeven de nieuwe uitgiftedatum: 11 mei 2020 voor ‘Dedication to Fight the Epidemic’.

China (2020): ‘Dedication to Fight the Pandemic’.

Eerder in april 2020 werd het volgende persbericht uitgebracht:

In december 2019 deed zich in Wuhan, provincie Hubei, China, een longontstekingepidemie voor van een nieuw type coronavirusinfectie. Onder de sterke leiding van het Partij Centraal Comité met kameraad Xi Jinping, zijn de Chinese regering en het Chinese volk niet bang voor gevaar en brengen ze het leven en de gezondheid van mensen altijd in goede gezondheid. Ten eerste, in overeenstemming met de algemene vereisten van stevig vertrouwen, wederzijdse hulp, wetenschappelijke preventie en nauwkeurig beleid, naleving van nationale mobilisatie, gezamenlijke preventie en controle, openheid en transparantie, en een volksoorlog begonnen tegen de epidemie. Dankzij de zware inspanningen van het hele land en de grote massa van het volk heeft de preventie en bestrijding van epidemieën in fasen belangrijke resultaten opgeleverd en is de economische en sociale orde hersteld. Het is de bedoeling dat China Post op 7 april 2020 een speciale set van twee postzegels van ‘Dedication to Fight the Pandemic’ zal uitbrengen.

China (2020): mini-sheet 16 stamps ‘Dedication to Fight the Pandemic’.

De opbrengst van postzegels en postzegelproducten worden gedoneerd om de epidemie te bestrijden. De oplage bedraagt 12,5 miljoen series.

China (2020): FDC ‘Dedication to Fight the Pandemic’.

Volgens mijn gegevens zijn er nog andere COVID-19 uitgiften gepland, maar er is nog geen bevestiging van de Chinese Post. Daarom zal ik de tweede en derde uitgifte pas noemen als er een definitief besluit is genomen over de ontwerpen.

India

Op de Facebook-pagina van India Post van 24 april 2020 staat dat ‘Coimbatore Postal Division, Tamil Nadu’ een speciale set ansichtkaarten heeft uitgebracht: ‘We salute the Corona Warriors’. De unieke afstempeling is een rode kleur die de sociale afstand bevordert. Kinderen over de hele wereld kunnen deze postkaarten gebruiken als ‘Postcrossing’ kaarten en anderen kunnen ze gebruiken als ‘bedankkaartjes’. Er lijken vier kleurrijke ansichtkaarten in de set te zitten. De speciale rode afstempeling: ‘Respect Social Distancing’ in het Hindoestaans en Engels: ‘Respecteer sociale afstand’.

 

 

 

 

Sri Lanka

Getwijfeld wordt of de zegel uit Sri Lanka, die het onaangename organisme weergeeft op een wereldkaart (van roze tot donker rood) die de aandacht vestigt de ernst van de infectie in elk land. Het item is voorzien van de tekst ‘Virusuitroeiing’ en toont de vlag van Sri Lanka en het embleem van de WHO. Een interessant en historisch item als het wordt uitgegeven door de postdienst van Sri Lanka. Voorlopig beschouwen we deze zegel als ‘HOAX’/nep uitgifte.

 

Gibraltar

Elk adres in Gibraltar krijgt een speciale gratis kaart die de regenboog op de voorkant laat zien en wordt gratis lokaal bezorgd aan iedereen die Gibraltariërs willen bedanken voor hun opofferingen tijdens de lockdown. Het idee is om een ??speciaal iemand te selecteren die een familielid of vriend kan zijn die de strijd aangaat met COVID-19. Bijvoorbeeld individuen of bedrijven die iets speciaals doen om anderen te helpen of een ouder familielid dat thuis moet blijven vanwege de regels die door de overheid zijn opgelegd .

The Rainbow Thanks card Credit: Gibraltar Government.

Het postkantoor moedigt mensen aan om een ??foto van de kaart of kaarten die ze ontvangen op sociale media te uploaden.

Jersey

Jersey Post heeft in alle huizen op het eiland ansichtkaarten verspreid in april 2020. De kaart maakt deel uit van de campagne Jersey Post om mensen aan te moedigen contact te houden tijdens het coronavirus pandemie. De publiciteit stelde dat ‘… met zoveel mensen die hard werken om Jersey in beweging, gevoed, verzorgd en veilig te houden, de ansichtkaarten een manier zullen zijn om die personen te bedanken’. De voorzijde van de kaart heeft een afbeelding met de tekst “THANK YOU” in witte letters op een regenboogkleurige achtergrond en op de voorzijde is een gedrukte postzegel afgebeeld met een regenboog met het hoofd van de koningin rechtsboven, ‘JERSEY’ bovenaan links en ‘GRATIS’ onder de regenboog.

De design van deze kaart lijkt veel op die van Gibraltar. Zie het vorige item. En het design is universeel: regenboog zegels uit ons eigen land.

 

Marokko

De Marokkaanse Post (Barid al-Maghrib) heeft de release aangekondigd (uitgiftedatum: 7 mei 2020) van een nieuwe postzegel met als thema ‘Marokko verenigd tegen COVID-19’. De postzegel is een eerbetoon aan de landelijke inspanningen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Op de postzegel staan ??de vertegenwoordigers van elke bij de strijd betrokken instelling, waaronder artsen, medisch personeel, politieagenten, agenten van de civiele bescherming en conciërges.

Deze postzegel benadrukt het engagement van de Marokkaanse natie met al haar componenten voor de uitvoering van de strategie die door koning Mohammed VI is geïnitieerd om de pandemie te bestrijden”, verklaarde Barid al-Maghrib. De postzegel kost MAD 8,75 (MAD 3,75+5,00 toeslag). De Marokkaanse Post doneert de opbrengst van de verkoop van postzegels aan het Speciaal Fonds voor Beheer en Reactie aan COVID-19.

Engeland

Circa 30.000.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk kregen van Royal Mail een brief van Boris Johnson in de week van 8 april 2020 in de brievenbus. De envelop is niet individueel geadresseerd en heeft geen postmarkeringen, maar het opschrift erop maakt volkomen duidelijk wat erin zit en maakt dit een behoorlijk historisch item voor de collectie van de posthistoricus.

De inhoud van de brief volgt hieronder.

 

Duitsland

In Duitsland zijn vele lokale postdiensten (te vergelijken als onze Sandd). Arriva service geeft een COVID-19 zegel met als tarief 75 eurocent. Hiervan wordt 15 eurocent gedoneerd aan een goed doel.

Spanje

Twee persoonlijke zegels met ziekenhuizen, die een centrale rol spelen bij de coronapandemie.

De filatelistische vereniging Asfinca in Calahorra heeft de Spaanse Post gevraagd om een ??gepersonaliseerde postzegel uit te geven met als doel ‘de arbeiders te bedanken die in deze moeilijke tijd gezondheid doen voor iedereen’. Deze gepersonaliseerde postzegel (waarde A) toont het ziekenhuisgebouw in Calahorra en de tekst: “HOMENAJE SANITARIOS AGRADECIMIENTO POR VUESTRA PROFESIONALIDAD”.

De gemeente Cadiz heeft de Spaanse Post gevraagd om een gepersonaliseerde postzegel uit te geven met als doel ‘de mensen die in deze moeilijke tijd gezondheid doen voor iedereen te bedanken’. Deze gepersonaliseerde postzegel (waarde A) toont de medische hulpverleners, symbolische klappende handen en de tekst: “GRACIAS / CORONAVIRUS CÁDIZ 2020”.

Liechtenstein

Opnieuw zijn persoonlijke postzegels van Liechtenstein Post AG gesignaleerd (medio maart 2020).

 

United Arab Emirates (UAE)

Emirates Post heeft een opvallend postzegelvel uitgebracht ter ere van de moedige frontlinie in de strijd tegen de pandemie van het coronavirus. De lancering van het souvenirblad komt overeen met de campagne #ThankYouHeroes, gelanceerd door Zijne Hoogheid Sheikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President en Premier van de UAE en heerser van Dubai, om hulde en respect te betuigen aan degenen die verdedigen en bevatten de verspreiding van het virus en degenen die essentiële diensten verlenen.

Het ontwerp van de postzegel richt zich op de medische en zorgteams (artsen, verpleegkundigen, apothekers, laboratoriumtechnici), politie, burgerbescherming, sterilisatieteams, media, vrijwilligers, maar ook op koeriers- en bezorgpersoneel. De opbrengst van de verkoop van de postzegel zal worden geschonken aan liefdadigheidsinstellingen die het welzijn van eerstelijnspersoneel ondersteunen bij de hulpverlening van COVID-19, volgens een persverklaring van de Emirates Post. Het velletje kost AED 19 (+ AED 10 verzendkosten) en de uitgiftedatum is 10 mei 2020.

Uruguay

Herdenkingspostzegel ($ 25) ter promotie van een nationaal coronavirusplan ter bestrijding van de pandemie van COVID-19 met teksten: ‘Plan Nacional Coronavirus COVID-19, telefoonnummer 0800 1919, #NosCuldamosEntreTodos (= We zorgen voor elkaar)’ en afbeeldingen van mensen van verschillende rassen met beschermende maskers en het symbool van COVID-19. Uitgiftedatum: 13 mei 2020.

Monaco

Herdenkingspostzegel (€ 1,16) waarin wordt opgeroepen tot de strijd tegen de pandemie van COVID-19 met de tekst: ‘ENSEMBLE FACE AU COVID-19’ (= Allemaal geconfronteerd met COVID-19). De postzegel toont het gezicht van Prins Albert II, die een transparante wereldbol vasthoudt met zijn handen, en zijn boodschap: ‘Patience’ (= Patience), ‘Confiance’ (= Trust), ‘Courage’ (= Courage), ‘Solidarité'(= Solidariteit) en zijn handtekening. Uitgiftedatum: 3 juni 2020.


Sierra Leone / Centraal-Afrikaanse Republiek

Stamperija heeft haar dreigement om (smakeloze) filatelistische producten met betrekking tot de COVID-19-pandemie uit te brengen, waargemaakt om de wereldwijde catastrofe te verzilveren. Het eerste item is een miniatuurvel met 6 ‘postzegels’ die elk een Penny Black voorstellen met de naam Sierra Leone erop gedrukt. Het gezicht van koningin Victoria op elke postzegel is gedeeltelijk bedekt met een beschermend masker zoals dat nodig is voor de gezondheid en andere eerstelijnswerkers om ze te beschermen tegen het dodelijke virus. Op elk van de 6 postzegels is het portret van de koningin beklad met een ander masker en aan de linkerkant van de bovenrand staat het onbegrijpelijke opschrift “THE PENNY BLACK / AGAINST CORONAVIRUS”. De nominale waarde van elke postzegel is gelijk aan slechts 74p, wat de totale nominale waarde van het vel £ 4,44 maakt.

Deze pandemie is geen grap. Het is verontrustend om te zien dat zulke onzin wordt uitgelokt, zodat ‘een filatelistisch bureau’ geld kan verdienen aan deze vreselijke situatie. Er is geen aanwijzing dat het geld dat Stamperija heeft verdiend met de verkoop van deze producten zal worden gedoneerd aan aan COVID-19 gerelateerde goede doelen. Dan zou je dat echt niet verwachten, toch? Een soortgelijk item is ook uitgebracht door Stamperija onder de naam van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op:  https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Duitsland Groot Brittannië India Jersey Liechtenstein Monaco Marokko Nederland Spanje Verenigde Arabische EmiratenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 12 mei 2020 om 15:16

  Helemaal met Randy eens dat historisch besef bij PostNL ver te zoeken is.
  Ook het Pilgrimjaar (400 jaar Mayflower) wordt helaas niet herdacht.
  Omdat je geen glazen bol nodig hebt om te voorspellen dat een Corona-zegel commercieel gezien een succes zal worden, vraag ik me af: waarom doet PostNL niets?

 • willem hogendoorn op 12 mei 2020 om 15:19

  Mooi en zinvol velletje van VAE

 • Randy Koo op 17 mei 2020 om 22:26

  Toegevoegd nieuwe COVID-19 zegels van Jersey, Uruguay, Monaco, Sierra Leone.

 • gerardus willem reijersen van buuren op 15 november 2020 om 23:55

  pieter van foreest – pieter van foreest mevrouw mijnheer graag kaarten bestellen met tekst en krijt back to scool met krijt erop waar kan je deze bestellen kopen kaart met krijt tekst back to scool met krijt erop – met medeleven vaccine pieter van foreest met medeleven vaccine pieter van foreest met medeleven gerard

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)