Heidi Klum en Life Ball in Wenen - Postzegelblog

Heidi Klum en Life Ball in Wenen

0

 

Enige tijd geleden ontving ik een ongetande ‘postzegel’ met een afbeelding van Heidi Klum uit Oostenrijk, zonder waarde aanduiding, die ik niet in de postzegelcatalogus kon terugvinden. De originele postzegel stond wel vermeld in de catalogus en was uitgegeven op 20 mei 2005. Die postzegel was uitgegeven naar aanleiding van het ‘Life Ball’ dat jaarlijks in Wenen plaatsvindt. Wat was dit voor een zegel?

Het ‘Life Ball’ was al eerder opgenomen op een postzegel in het jaar daarvoor. Die postzegel hing samen met het grote liefdadigheidsevenement dat plaats vond voor en in het stadhuis van Wenen. Sinds 1993 wordt dit evenement met veel media aandacht jaarlijks gehouden om geld in te zamelen voor aidsonderzoek. Op de enorme catwalk, die is opgezet in de vorm van het rode AIDS-lint op het plein voor het stadhuis van Wenen, presenteren topmodellen de creaties van beroemde internationale modeontwerpers. De opening van het ‘Life Ball’ en de grote modeshow zijn niet alleen voorbehouden aan de bezitters van de gewilde toegangskaartjes, maar zijn ook vrij toegankelijk voor alle inwoners van Wenen.

Elk jaar verzamelen zich meer dan 35.000 mensen op de ‘Rathausplatz’ om het gigantische evenement van dichtbij te ervaren. De spectaculaire balavond in het neogotische stadhuis, afgebeeld op de maximumkaart, vindt daarna plaats en biedt live optredens van internationale sterren en veelzijdig entertainment voor de ongeveer 4.000 gasten en beroemdheden die elkaar proberen te overtreffen in hun gedurfde kleding. De zalen en binnenplaatsen van het historische gebouw worden speciaal voor dit bal aangepast. De eerste postzegel voor ‘Life Ball’ werd uitgegeven op 29 maart 2004. De postzegel, ontworpen door Lucile Prache, toont het AIDS-lint en dansende mensen. Het ‘Red Ribbon-project’ is in 1991 ontworpen door het in New York gevestigde ‘Visual Aids Artists’ Caucus’. In 2019 werd aangekondigd dat geen vervolg meer zou komen op het jaarlijkse ‘Life Ball’.

Een aantal landen heeft op verschillende data een of meer postzegels uitgegeven waarop het AIDS-lint is afgebeeld, zoals de Verenigde Staten op 1 december 1993. Een zegel van 29 dollarcent uitgebracht in zowel vellen als in postzegelboekjes.

De postzegel uitgegeven op 20 mei 2005 voor het ‘Life Ball’ van dat jaar toont als speciale verrassing het internationale topmodel Heidi Klum. Heidi Klum was op 1 juni 1973 geboren in Bergisch Gladbach, een stad in het Duitse Noordrijn-Westfalen. Ze was al actief op het podium betrokken bij het goede doel als onderdeel van het ‘Life Ball’ 2002. De carrière van Heidi Klum begon in 1992 toen ze de modelzoektocht ‘Model 92’ van de omroep RTL won, waaraan bijna 25.000 concurrenten deelnamen. Zij won het felbegeerde modelcontract. Ze slaagde er niet alleen in om de top van de wereld van supermodellen te bereiken door hard en consistent werk; ze gebruikte ook haar internationaal bekende naam om geselecteerde producten op de markt te brengen die haar naam mogen dragen. Heidi Klum had een rol in negen speelfilms. Net als ter gelegenheid van de eerste postzegel ‘Life Ball’ in 2004, doneerde ‘Austrian Post’ in 2005 per verkochte postzegel 10 eurocent aan een goed doel.

Bij de uitgifte van een nieuwe postzegel geeft de Oostenrijkse Post meestal een zwartdruk uit. Zo ook bij de uitgifte van de postzegel ‘Life Ball’ 2005. Een zwartdruk wordt vervaardigd door gebruik te maken van de originele drukmaterialen maar in plaats van drukinkten in kleur worden grijstinten en zwart gebruikt. De zwartdrukken zijn ongetand. Een zwartdruk van de zegel is hierboven afgebeeld. Zwartdrukken zijn niet geldig voor de frankering maar worden wel veel verzameld naast de originele exemplaren. De eerste zwartdrukken van Oostenrijk werden geproduceerd in 1946 bij de uitgifte van de serie postzegels met afbeeldingen van de Stephansdom. De oplagen waren toen laag, van 500 tot 800 stuks per zegel.

De zogenoemde ‘Buntdruck’ is een fenomeen dat de laatste tientallen jaren opdook. In dit geval is het ontwerp van de postzegel, vervaardigd door Michael Rosenfeld, volledig opnieuw samengesteld zonder waarde aanduiding. Speciaal ontworpen en gedrukt voor de postzegelverzamelaar! De ‘Buntdruck’ is niet geldig voor de frankering. Ze zijn verkrijgbaar in velletjes gelijk aan de originele postzegels. Toch wel vreemd om een portret van Heidi Klum in spiegelbeeld te zien afgedrukt in vergelijking met de originele postzegel.

Mijn relatie in Ottensheim, een stadje gelegen aan de Donau in de deelstaat Opper-Oostenrijk ten noordwesten van Linz, stuurde mij een brief waarop hij als frankering een postzegel van 30 eurocent had geplakt met daarnaast een ‘Buntdruck’ van de postzegel ‘Life Ball’ met Heidi Klum. De envelop is verwerkt door het moderne brief- en pakketsorteer- en logistieke centrum van de Oostenrijkse Post in Allhaming aan de andere zijde van de Donau ten zuidwesten van Linz. Het brieftarief was 1 euro dus de afzender had in feite 70 eurocent te weinig geplakt. Dat is niet opgemerkt. Een leuke verrassing die niet door een medewerker van de post in Oostenrijk of Nederland is verknoeid door de zegel met afbeelding van Heidi Klum ‘ongeldig voor de frankering’ te verklaren met een balpen of een viltstift. De complete envelop heeft natuurlijk een mooi plaatsje gekregen in de verzameling!

In het stempel gebruikt voor de eerste dag van uitgifte van de postzegel, 20 mei 2005, is een gestileerde afbeelding opgenomen van het AIDS-lint. Het ‘Life Ball’ is een van de grootste jaarlijkse weldadigheidsevenementen ter wereld. Het AIDS-lint komt niet op de postzegel zelf voor maar wel prominent de letter H met in de horizontale balk de naam van Heidi Klum. Waarom de ontwerper, Michael Rosenfeld, deze letter H op de postzegel heeft weergegeven is niet duidelijk. De oplage van de postzegel bedroeg 800.000 exemplaren in vellen van 50 stuks.

Heidi Klum is afgebeeld op de reclameprentkaart hierboven, uitgegeven door de televisie programmamakers van ‘Germany’s Next Topmodel’. Klum werd door honderden miljoenen televisiekijkers gezien toen zij op 9 december 2005 in Leipzig de loting presenteerde voor het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Ze was gekleed in een lange blauwe jurk, die naar het oordeel van de Iraanse televisie onzedelijk was. Alle beelden van Heidi Klum werden in Iran uit de uitzending geknipt. Tijdens diezelfde loting werd Klum door de woordvoerder van de FIFA, de Internationale Voetbalbond, naar voren gehaald om deel te nemen aan de loting. Te midden van topvoetballers als Johann Cruijff, Lothar Matthäus en Pelé, mocht Heidi Klum de lotingballen door elkaar husselen om te bepalen in welke groep Servië en Montenegro terecht zou komen. Zij koppelde daarmee het land aan groep C, waar op dat moment Nederland, Ivoorkust en Argentinië al in waren gekozen. Nederland strandde in de achtste finale tegen Portugal waarvan met 1-0 werd verloren.

Het portretje van Heidi Klum werd door een stempelafdruk van het Oostenrijkse bestelkantoor in Gmunden, een stadje in de deelstaat Opper-Oostenrijk, geheel afgedekt. Had de stempelaar op dit postkantoor geen waardering voor deze dame? De datering geeft wellicht aan dat hier sprake is geweest van een stempelafdruk op verzoek gezien de uur aanduiding 00 op 30 januari 2007, bijna twee jaar na de uitgiftedatum van deze postzegel. Of was deze postzegel toch ‘echt gebruikt’ en voorzien van een stempelafdruk van een stempelmachine? Het verzamelen van gestempelde postzegels is soms veel moeilijker dan van postfrisse exemplaren. Vooral omdat de verzamelaar van gestempelde zegels naar kwaliteit zoekt, dus duidelijke afdrukken met een goed leesbare datum.

Het stadje Gmunden is de woonplaats geweest van de adellijke familie Hannover-Cumberland die koninklijke banden had met Groot-Brittannië en Ierland, Denemarken en het hertogdom Brunswijk. Zij mochten zich prins en prinses noemen. Een van de prinsessen, Alexandra van Hannover-Cumberland, werd geboren op 29 september 1882 in het familiekasteel ‘Seeschloss Ort’ in Gmunden. Ze was op 7 juni 1904 gehuwd met groothertog Frederik Frans IV van Mecklenburg-Schwerin, een neef van de Nederlandse prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina. Het kasteel ligt op een eilandje in de ‘Traunsee’ en is verbonden met het vasteland, het Toscanapark, via een houten brug zoals te zien is op de prentkaart. Tom Neuwirth, beter bekend als dragqueen Conchita Wurst die het Eurovisiesongfestival in 2014 won, werd in Gmunden geboren.

Een ‘Buntdruck’ vond ik ook vervaardigd aan de hand van het originele drukmateriaal van de postzegel ‘100 jaar Rotary’ uitgegeven op 23 februari 2005. Gedrukt in totaal andere kleuren, ongetand maar wel gegomd. Voor zover mij bekend heeft alleen de Oostenrijkse Post postzegels uitgegeven als zogenoemde ‘Buntdruck’. Of zijn er nog meer landen die dit fenomeen overgenomen hebben?

Hier was het beeld van de ‘Buntdruck’ geheel gelijk aan dat van de frankeergeldige postzegel ontworpen door Adolf Tuma. De waarde aanduiding 55 was eveneens vermeld. De ‘Buntdruck’ was echter niet geldig voor de frankering, ook al heb ik wel eens een gestempeld exemplaar gezien, waarschijnlijk is het poststempel toen afgedrukt ‘op verzoek’.

Deze ‘Buntdruck’ werd, net als de originele postzegels, gedrukt in velletjes van tien stuks. Als u de postzegels van Oostenrijk verzamelt, neemt u dan ook de zwartdruk en de ‘Buntdruck’ van deze zegels op in uw verzameling?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Oostenrijk Portugal Verenigde staten FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)