Schrikkeldag 29 februari 2020 - Postzegelblog

Schrikkeldag 29 februari 2020

0

Eens in de vier jaar duurt een jaar een dag langer. Dan telt februari geen 28, maar 29 dagen. Op de dag dat een jaar een dag langer duurt, wordt de klok in het Planetarium in Franeker een etmaal teruggezet. “Tja, dat we dit zo moeten doen, staat in het handboek dat Eise Eisinga ons heeft nagelaten”, zegt medewerkster Macha Noordermeer van het wereldberoemde Planetarium uit 1744 in de voormalige academiestad Franeker.


Aan het plafond boven het Planetarium wordt door de medewerkers de datumwijzer eenvoudig losgemaakt en de wijzerplaat op die 29ste dag van februari weer op 28 gezet. Want 29 dagen telt het instrumentarium van de sterrenkundige eenvoudig niet. “We controleren iedere dag of datum en tijd kloppen. En eigenlijk is dat altijd ook zo. Het systeem werkt feilloos”, aldus Noordermeer.

Schrikkeljaren vallen in de jaren, die deelbaar zijn door vier, met uitzondering van de eeuwjaren. Een schrikkeldag is één minuut en 15 seconden te veel, wat gecorrigeerd wordt door in eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400, zoals 1800, 1900 en 2100, geen schrikkeldag toe te voegen. De naam komt van het middeleeuwse woord scricken, dat springen of hikken betekent.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)