(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (3) - Postzegelblog

(Eigen)aardigheden van westerse filosofen (3)

1

Aristoteles (384-322 v. Chr.)

Aristoteles werd geboren in Stagira, Griekenland. Hij groeide uit tot een van de grootste westerse filosofen uit de geschiedenis. Hij werd op jonge leeftijd wees. Op zeventienjarige leeftijd vertrok hij naar Athene en werd als leerling aangenomen in Plato’s Academie, die hij pas twintig jaar later, na Plato’s dood in 348 v. Chr. weer verliet.

Hij was kosmoloog, astronoom, meteoroloog, natuurkundige, geoloog, bioloog, psycholoog, logicus, dichter, literatuurwetenschapper, staatsman en leraar van staatslieden (Alexander de Grote). Alleen de wiskunde had hij niet in zijn macht. In tegenstelling tot Plato kunnen wij volgens Aristoteles de dingen wél degelijk kennen door onze zintuigelijke waarnemingen. Hij noemde God: ‘De Eerste Onbewogen Beweger – het puur denken dat zichzelf denkt.’ Hij was, evenals later Spinoza, van mening dat terwijl de mens God moet liefhebben, het uitgesloten is dat God de mensen zou liefhebben.
De staatsman Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) werd tot zijn zestiende jaar opgevoed door Aristoteles. Onderstaand borstbeeld bevindt zich in The British Museum in Londen.

Kunst werd door Aristoteles hoog ingeschat. De tragedie kan een ‘catharsis’ bewerkstelligen, een reinigende werking die de emoties in evenwicht brengt. Zijn geschriften zijn in de eerste eeuw na Chr. in Rome terechtgekomen, waar ze werden uitgegeven door de grammaticus Andronicus van Rhodos.

Mexico 1978

Citaten van Aristoteles op bovenstaande enveloppe:
‘De kennis, die wijsheid genoemd wordt, onderzoekt de eerste oorzaken en beginselen.’
‘Bij de slechtheid past overmaat en tekortschieten, bij de deugd het midden houden.’
‘Alle mensen streven van nature naar kennis.’

De Historische Uitgeverij Groningen geeft onder andere filosofische werken uit.

 

Zeno van Cition (Cyprus ca. 335 v. Chr-Athene 263 v. Chr.) en Seneca (4 v. Chr.-65 na Chr.)

Zeno (links) was de grondlegger van de Stoïcijnse filosofie. De Stoïcijnen stelden een fanatiek vertrouwen in het verstand. Verstand en emotie moeten afstand van elkaar nemen. Seneca was een bekende Romeinse filosoof en Stoïcijn. Tragische en onrechtvaardige gebeurtenissen worden uitsluitend door het verstand afgehandeld. Toen keizer Nero hem beval de hand aan zichzelf te slaan wegens een vermeende samenzwering gehoorzaamde hij onmiddellijk.

Zeno van Cition: ‘Waarom hebben we twee oren en maar één mond? Om meer te kunnen luisteren en alleen datgene te zeggen wat nodig is.’

Onderstaand postzegelboekje werd uitgegeven door Spanje in 1986 ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de ontdekking van Amerika.

Citaat Aristoteles (li-boven): ‘Er is een kleine zee tussen de grens van Spanje in het westen en tussen het begin van Indië in het oosten.’
Citaat Seneca (mi-boven): ‘Er zullen na jaren eeuwen komen waarin de oceaan de banden van de dingen losmaakt en een enorm land zich opent en Thetis (zeegodin) nieuwe werelden ontdekt en Thule (noordelijkst bekende land) niet meer het einde van de wereld is.’

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Griekenland Spanje Boeken ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (1)

  • Franc Rossi. op 23 februari 2019 om 23:27

    Weer een mooi verhaal met veel mooie zegels en ook de roodfrankering, altijd leuk als je ze kunt vinden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)