De boodschap achter kinderzegels met naam bekende kinderen erop - Postzegelblog

De boodschap achter kinderzegels met naam bekende kinderen erop

4

NVPH 1023 - Kinderzegel 1972In 2002 heb ik een artikel geschreven voor het bulletin van de Vereniging voor Kinderpostzegels & Maximafilie (72e editie) over met naam bekende kinderen op kinderpostzegels. Ik kwam toen op het respectabele aantal van maar liefst 55 kinderen. Aan enkele van deze kinderen schenk ik hierbij enige aandacht.
Na 2002 zijn meerdere kinderpostzegels uitgegeven, waarop ook met naam bekende kinderen zullen staan.

NNVP 498 – Kinderzegel 1947

NVP 498 - Kinderzegels 1947
Via een artikel in het damestijdschrift Libelle van 14 november 1986 voert Arine Brusse het woord met een anekdotisch verhaal over haar postzegelafbeelding (nvph 496/98) het woord in de pers. “Niemand herkende mij als baby’tje op de postzegel. Enige aandacht kwam pas toen ik op de lagere school zat. De kinderzegel heb ik nooit als mijn postzegel beschouwd, maar veel meer als die van mijn tante Eva Bresnyo. Zij heeft me gefotografeerd, zij heeft de ontwerpen gemaakt en zij heeft toevallig daarbij een babyfoto van mij gebruikt. Er waren vroeger veel kinderen die postzegels verzamelden en dan vroeg ik wel eens of ze ook de postzegel hadden, waar ik op stond. Als kind probeerde ik me zelf zo interessant mogelijk voor te doen tegenover de vriendjes. Ik moet zeggen dat me dat door die postzegel meestal aardig lukte.

NVPH 573 – Kinderzegel 1951

NVPH 573 - Kinderzegel 1951

Hansje Oorthuys van de kinderpostzegel 1951 (nvph 573) vertelt in dezelfde Libelle: “Ik was niet tin jaar toen de kinderzegels werden uitgebracht. Ik vond het erg leuk, vooral dat we onze postzegels zelf mochten verkopen in een speciaal kantoortje dat daarvoor in school was ingericht. Ik weet nog dat ik te klein was om bij het loket te kunnen en op een stapel telefoonboeken moest zitten. Mijn moeder heeft gelukkig nog een album met allerlei krantenknipsels uit die tijd. Ik heb in een impuls een grote map met alle kinderpostzegels weggegeven. Ik heb daar nog spijt van.”

NVPH 870 – Kinderzegel 1966

NVPH 870 - Kinderzegel 1966

Tot slot vertelt in dezelfde Libelle ook de 20-jarige Maria Cortes van de kinderpostzegel 1966 (nvph 870) haar verhaal: “Mijn vader en moeder werkten allebei in die tijd. Mijn moeder bracht me naar een crèche niet ver van haar werk. Ik was daar de jongste van de kinderen. Blazer heeft daar toen een prachtig babyfoto van me gemaakt en die hebben we natuurlijk altijd bewaard. De kinderpostzegels trouwens ook. Ieder in de familie heeft er wel een exemplaar van.
Vroeger toen ik zelf met kinderpostzegels langs de deur ging, had ik er vaak voordeel van. Als iemand de deur opendeed, liet ik ‘mijn’ postzegel zien en dat was blijkbaar een goede reclame, want ik verkocht er steeds heel veel.”

NVPH 1020, 1021 & 1022 – Kinderzegels 1972

NVPH 1020 - Kinderzegel 1972 - Willem-AlexanderNVPH 1021 - Kinderzegel 1972 - Johan Friso

NVPH 1022 - Kinderzegel 1972 - Constantijn

De kinderzegels van 1972 met daarop foto’s van de prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn (nvph 1020/1023)(allen door de vader, prins Claus gefotografeerd, zijn de bekendste kinderen op de kinderzegels geweest. De prinsen hebben dat kinderzegeljaar de jaarlijkse zegelactie meer ‘kleur en leven’ gegeven. Deze ‘levende symbolen’ het meest klemmend en overtuigend met hun naam en gezonde uitstraling het begrip van en ‘hulp-vragend-kind’ geïllustreerd. Als identificatie-object hebben ze de verkoop van de kinderpostzegels toen sterk bevorderd.

Kinderzegelaffiche met een bekend kind

NVPH 397 - Kinderzegel 1941NVPH 472 - Kinderzegel 1946

In opdracht van de voorloper van de Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft ontwerper Aart van Dobbenburgh zijn in 1922 geboren dochter ??? met vlecht en strik, een joods meisje, geposeerd voor een propaganda-affiche voor de kinderpostzegelactie 1941 (nvph 397/01), periode 1 december – 5 januari 1942.

De Duitse bezetter keurde het gebruik van de affiche meteen af, omdat het meisje een arische uitstraling bezit. Volgens Hitler behoorde ook deze affiche tot de niet getolereerde ‘entartete Kunst’ (onaanvaarde en ontaarde kunst).
De kinderpostzegelactie 1946 (periode 2 december – 4 januari 1947) heeft na de oorlog uit achting en eerbied voor het werk van Van Dobbenburgh de affiche alsnog hergebruikt. Op de achtergrond speelde ook het financiële aspect voor de ontwerpkosten voor een nieuwe affiche voor de kinderpostzegels 1946 (nvph 469/73) hierbij een rol. Er was toen weinig geld voorhanden.

NVPH 471 - Kinderzegel 1946

De kinderpostzegel 1946 met daarop een kind in draaimolen [met molen-tentdoek erboven] tegenover een contrastrijk kleurige achtergrond is ontleend aan een foto, die in 1936 door Jos F. Steussy is gemaakt.
Of de draaimolen ooit op een ‘Typisch Nederlands-postzegel’ als afbeelding zal verschijnen, is twijfelachtig. Reden? Het bedrijfsleven sponsort deze emissie, die momenteel aandacht geeft aan producten van het Unilever-concern. De draaimolen als typisch Nederlands attractiemiddel op kermissen behoort niet tot het grote bedrijfsleven.

De kerkelijke invloed van het verzuilde Nederland op het dagelijkse leven van de bevolking was voor de oorlog en ook jaren erna groot. Het is bepaald niet verwonderlijk dat Van Dobbenburgh toen of op eigen initiatief, of op dat van de kinderzegel-organisatie het bijbelse tekstgedeelte ‘want derzulken is het hemelrijk’ uit Mattheus 19:14 op de affiche heeft geplaatst als ‘pressie-middel’ om de bevolking over te halen kinderpostzegels te kopen.
Het gehele tekstgedeelte luidt: “Laat af van de kinderen (laat ze geworden) en verhinder ze niet tot mij te komen, want derzulken is het hemelrijk”, aldus de uitspraak van Jezus.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 1,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 1 maart 2020 om 08:36

  Het afsluitende deel van Mercurius en Argus kan ik niet zo plaatsen bij een blog over de namen van kinderen op kinderpostzegels.

 • Jos van den Bosch op 1 maart 2020 om 10:33

  Volgens mij is er iets mis gegaan met de lay-out. Want ik mis een hoop en het afsluitende stuk is onbegrijpelijk in de context

 • bate hylkema op 1 maart 2020 om 13:19

  Door een communicatiestoornis is het artikel ingekort, waardoor de reacties helaas bewaarheid worden.

 • Jos van den Bosch op 2 maart 2020 om 17:04

  En? gebeurt er nog wat?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)