H.M. de Koningin 70 jaar - Postzegelblog

H.M. de Koningin 70 jaar

1

Deze titel kreeg de bijzondere postzegels mee bij de 70-ste verjaardag van H.M. Koningin Juliana, uitgegeven op 13 maart 1979. Ontwerper Otto Treumann nam als achtergrond voor twee portretten van de koningin de Nederlandse vlag, de kleurbanen rood en blauw. Een portret werd afgebeeld ‘en profil’ en was uitgevoerd in goudkleur. Het tweede portret ‘en face’ en werd in zwart gedrukt.

juliana-70-jaar-a-192p.jpg juliana-70-jaar-a-detail-192p.jpg

Hoe kom ik hierop? In de blog van Bate werd deze postzegel afgebeeld bij ‘Toekomstige onderwerpen op Postzegelblog’. Daar viel me op, dat de rand aan de onderzijde van de afbeelding nogal ‘rafelig’ was. En bij vergroting van dat deel bleek het inderdaad zo te zijn, dat de lijn niet geheel horizontaal aansloot op het blauw. Maar was dat zo bij alle postzegels? Ik heb er mijn verzameling op nagekeken en wat bleek?

juliana-70-jaar-b-192p.jpg juliana-70-jaar-b-detail-192.jpg

De postzegel in mijn eigen voordrukalbum was vrijwel perfect. Maar daarna ben ik gaan kijken naar de doubletten in het stockboek. Daar vond ik een zegel waarbij de blauwe kleur en het goud niet goed op elkaar aansloten!

juliana-70-jaar-c-192.jpg juliana-70-jaar-c-detail-192p.jpg
Ten opzichte van de rode kleurbaan was het blauw iets naar links en naar onder geschoven. Dat was ook duidelijk te zien aan de breedte van de witrand, links bij de tanding. Een aardige ‘afwijking’. Maar ik kwam nog een grotere verschuiving tegen.

juliana-70-jaar-d-192p.jpg juliana-70-jaar-d-detail-192.jpg

Daarbij bleek, dat de rode kleurbaan ten opzichte van het blauw sterk naar rechts verschoven te zijn. Is dit nu een misdruk? Dan moeten er nog minstens 99 andere postzegels bestaan die er zo uitzien. Als ik visitekaartjes laat drukken en er zitten een paar misdrukken tussen, dan ben ik boos! Maar als ik postzegels aan de balie van een postkantoor koop en er zitten een paar misdrukken tussen, dan ben ik gelukkig! Redeneert u ook zo?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (1)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)