Fila Corona Varia (4) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (4)

1

Hoeveel persconferenties van premier Rutte zullen nog volgen? Komt de boodschap van de ‘intelligente lockdown’ bij onze bevolking van 17 miljoen mensen over? Hoe zitten we thuis in onze ruime of krappe woning met het gehele gezin? Gaat corona ervoor zorgen dat er meer scheidingen komen? Of zorgt het virus straks juist voor een babyboom? In deze 4e blog een update met de Vietnamese Covid-19 zegels, telewerken/leren, de zon. Wanneer verschijnen de Covid-19 zegels van Nederland? Er is nog voldoende ruimte in het uitgifteprogramma 2020, nu sport- en andere evenementen zijn vervallen. PostNL, wees eens actueel met uw thema’s!

Vietnam

Vietnam geeft twee zegels uit om solidariteit te betuigen in de Covid-19-strijd, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. De postzegels worden ontworpen door de veelgeprezen Vietnamese schilder Pham Trung Ha in samenwerking met de Vietnam Stamp Company en het ministerie van Volksgezondheid en worden op 31 maart 2020 uitgebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken tweette zondagochtend dat de postzegels zijn gemaakt ‘met als doel duidelijke solidariteitsboodschappen te sturen in de strijd tegen Covid-19’, boven de hashtag ‘Together We Will Win’.

Op de postzegels zijn verschillende groepen te zien die samenwerken om het coronavirus te bestrijden, waaronder artsen, medische hulpverleners, strijdkrachten en het volk, boven de slogan ‘Samen voorkomen we Covid-19’. Er zullen twee postzegels verschijnen met een nominale prijs van respectievelijk 4.000 VND en 15.000 VND, en ze blijven in omloop van 31 maart 2020 tot 31 december 2021.

Nederland ook Covid-19 zegels na Iran en Vietnam?

Kan PostNL ook een ontwerp maken waarin de slogan van de Rijksoverheid is opgenomen? Het lijkt me niet zo moeilijk om opdracht te geven aan werkloze ontwerpers, die nu met hun creativiteit een mooi postzegelontwerp kunnen maken. Bijvoorbeeld een vel van 10 verschillende postzegels (eventueel met toeslag) met onze vitale functies erop uit de zorg, het onderwijs, de veiligheidsdiensten, de supermarkten, de drogisterijen, de schoonmakers, de mensen uit het openbaar vervoer, de media etc.

Telewerken en teleleren

 

 

 

 

 

 

 

We zitten nu met het gehele gezin bestaande uit tweeverdieners en twee kinderen. Een werkschema zal oplossing bieden anders wordt het een onwerkbare situatie tussen de vier muren tot en met 1 juni 2020. Onderwijs op afstand (maar ik ben helemaal geen docent en ik spreek de Nederlandse taal ook niet vloeiend) en werken op afstand is ook geen pretje want ik kan niet makkelijk als ik problemen heb aan mijn collega’s vragen stellen. Herkent u deze situatie die nu in vele woningen zal voorkomen, zoals op de Zweedse retrozegels van 2017?

 

 

 

 

Een volle kledingkast voor het hele gezin is nodig, dus kijk even of je nog iets online wil kopen. Helaas zijn de meeste fysieke  kledingwinkels (ketens) gesloten. Aan de rechterkant een mooie retrokeuken met een logische verdeling van de keukenspullen.

 

 

 

 

Altijd tijd voor een koffiebreak met een kleine versnapering, maar niet elke dag want dan slib je dicht. Even niet kijken naar je mobiel maar leg die even ernaast op de krant. Aan de rechterkant een volle tafel van de ouders (telewerken) of van de kinderen (teleleren) met een laptop. Goede verlichting is noodzakelijk.

 

 

 

 

’s Avonds is het tijd voor ontspanning of kijken we naar ‘OP1/Jinek’ voor het laatste coronavirus nieuws? Aan de rechterkant kijken we in de boekenkast of er nog een ongelezen boek ligt. Op deze wijze kunnen we onze tijd vullen, maar we gaan ook naar buiten voor een korte wandeling of fietstocht.

Babyboom of meer echtscheidingen?

De meeste mensen kunnen er niet zo goed tegen om constant op elkaars lip te zitten. Hierdoor ontstaan vaak al snel de nodige irritaties. Het is niet voor niets zo dat na de zomervakantie en na de kerst de meeste echtscheidingen plaatsvinden. Mensen kunnen elkaars negatieve eigenschappen niet meer ontlopen. Daarnaast zitten we met zijn allen in een stressvolle situatie. Ook dit zorgt ervoor dat we misschien iets minder gezellig zijn dan anders. Ook dat helpt niet echt. Is jouw relatie al niet zo goed, dan kan het samen thuiszitten ervoor zorgen dat de knoop wordt doorgehakt. De verwachting is dan ook dat er straks (als het corona virus op zijn retour is) aardig wat meer echtscheidingsaanvragen binnenkomen dan anders.

Op elkaars lip zitten kan ook hele andere gevolgen hebben. Namelijk een babyboom. Is jullie relatie nog goed en zitten jullie bij elkaar in deze stressvolle periode, dan kan dit er ook voor zorgen dat jullie elkaar juist nog meer opzoeken, hechter worden en gezellig het bed in duiken. We hebben dit in het verleden natuurlijk ook al meerdere keren meegemaakt. Zo was er een babyboom na de oorlog en ook na de autoloze zondagen in de jaren 70 vonden er aanzienlijk meer geboortes plaats. We hebben meer tijd voor elkaar en maken hier dankbaar gebruik van.

Worden de nieuwe geboorten straks ‘Coronials‘ genoemd? En wat zijn de kenmerken van deze groep? Krijgen we dan weer een mooi velletje uit België? In 2019 gaf Bpost een verrassend ontwerp uit met als thema ‘The anatomy of a Millennial’. Millennials zijn geboren tussen 1980 en 2000 en zijn in 2020 tussen de 20 en 40 jaar oud. Kenmerken: idealistisch, perfectionistisch, flexibel, hechten sterk aan gelijkwaardigheid, gemakzuchtig, ICT-minded, niet-stressbestendig (veel burn-out) en narcistisch, maar ze weten wel heel goed hoe de wereld in elkaar steekt.

Zon – Corona

De Zon is de ster in het planetenstelsel waar ook onze eigen planeet de Aarde deel van uitmaakt, het planetenstelsel dat we het Zonnestelsel noemen. Vanaf de Aarde gezien, is de Zon verreweg het helderste object aan de hemel, indien zij boven de horizon staat; dit bepaalt dan ook het op aarde gebruikelijke onderscheid tussen dag en nacht. De Zon is direct of indirect verantwoordelijk voor het daglicht en voor het overgrote deel van de warmte in de aardatmosfeer.

Hongarije (1999): Total Eclipse of the Sun, 11 augustus 1999.

De corona kan goed worden waargenomen tijdens volledige zonsverduisteringen. Een totale zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan de zichtbare zonneschijf volledig uit het zicht blokkeert en een schaduw op aarde werpt. De grootte wisselt met de zonneactiviteit en ze kan zich bij de zonne-equator tot wel twee zonnediameters uitstrekken. Tijdens een zonnevlekkenmaximum strekken de stralen van de corona zich naar allerlei richtingen uit, tijdens een minimum alleen in een gebied rond de zonne-equator.

De temperatuurgradiënt in dit gebied is enorm groot. De temperatuur stijgt van 20.000 K tot enkele miljoenen kelvin binnen enkele honderden kilometers. De structuur van deze laag kan worden waargenomen door ruimtetelescopen gevoelig voor zeer kortgolvige UV-straling. De temperatuur van de corona varieert en kan oplopen tot 20 miljoen kelvin. Vooralsnog is het onduidelijk hoe deze enorm hoge temperaturen worden bereikt. Verschijnselen als Alfvén-golven en magnetische recombinatie worden verantwoordelijk gehouden, maar vooralsnog bieden ze geen afdoende verklaring voor de extreme temperaturen in de corona. Een totale zonsverduistering biedt ons de enige kans om de corona van de zon, de uitgestrekte buitenatmosfeer, te zien zonder gespecialiseerde instrumenten. Tijdens de totale fase van een zonsverduistering verschijnt de corona als een ragfijne witte halo rond de zwarte schijf van de maan, die lijkt op de bloembladen van een bloem die de ruimte in reikt.

Total Eclipse of the Sun werd herdacht op een Forever Stamp. Eén zegel: twee afbeeldingen.

In 2017 gaf USPS de ‘Total Solar Eclipse Forever’ postzegel uit. Deze zegel verandert wanneer je hem aanraakt. Deze zegel, die de zonsverduistering van 21 augustus 2017 herdenkt, verandert in een afbeelding van de maan door de hitte van je vinger. Tientallen miljoenen mensen in Amerika zagen deze zeldzame gebeurtenis, die sinds 1979 niet meer op het Amerikaanse vasteland te zien is. De eclips zal voor het eerst sinds 1918 een smal pad door het hele land afleggen. Het pad zal lopen west naar oost van Oregon naar South Carolina en omvat delen van 14 staten.

Intermezzo Thermochrome inkt (USA zegel)

De foto van de postzegel is gemaakt door astrofysicus Fred Espenak, ook bekend als Mr. Eclipse, uit Portal, AZ, die een totale zonsverduistering laat zien, gezien vanuit Jalu, Libië, op 29 maart 2006. In de eerste Amerikaanse postzegeltoepassing van thermochrome inkt zullen de Total Solar Eclipse-zegels een tweede afbeelding onthullen. Als je de lichaamswarmte van je duim of vingers gebruikt en over de eclipsafbeelding wrijft, wordt een onderliggend beeld van de maan onthuld (Espenak nam ook de foto van de volle maan). De afbeelding keert terug naar de zonsverduistering zodra deze is afgekoeld. Thermochrome inkten zijn kwetsbaar voor UV-licht en moeten zoveel mogelijk uit direct zonlicht worden gehouden om dit speciale effect te behouden. Om een ​​lange levensduur te garanderen, bood USPS een speciale envelop om de postzegel te beschermen.

Lied ‘Zon’

Noorwegen (2013): 150 jaar Edvard Munch (De Zon).

Corona lied van 100 BN-ers:

https://www.youtube.com/watch?v=8uDDchSiVIU&feature=youtu.be

Volkskrant lied ‘Zon’ recensie:

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-bn-er-heeft-vermoedelijk-voor-even-afgedaan-na-het-lied-zon~b08dcf08/

Of luisteren we liever naar een ander ‘Zon’ lied.

Video ‘The Stranglers – Always the Sun (1986)’:

https://www.youtube.com/watch?v=cYQTL-ws6p4

Meer info

Rijksoverheid Corona: https://www.rijksoverheid.nl/

Rijksoverheid financiële regelingen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen

UWV Corona: https://www.uwv.nl/coronavirus/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Corona Steffie (uitleg met plaatjes voor kinderen en mensen met verstandelijke beperking): https://corona.steffie.nl/nl/

Thuisarts: https://thuisarts.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Groot Brittannië Noorwegen Verenigde staten Vietnam Zweden Gezondheidszorg Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 4,69 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 2 april 2020 om 12:04

    In de nieuwsbrief van de Historische Vereniging Oud Leiden las ik: “Voor wie het wil weten: op 24 april herdenkt de katholieke kerk de marteldood van
    Sint Corona. Zij is de heilige die wordt aangeroepen bij epidemie en koorts…”
    Vraag: Is dit waar en zijn er wellicht postzegels van de heilige St. Corona?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)