Astronomie in Groot-Brittannië (deel 1) - Postzegelblog

Astronomie in Groot-Brittannië (deel 1)

0

Omdat het sterrenkundig observatorium in Armagh, Noord-Ierland, in 1990 tweehonderd jaar bestond heeft Royal Mail een serie van vier postzegels uitgegeven waarop heel wat meer te zien is dan alleen het jubilerende observatorium.

Op initiatief van de meest Eerwaarde Dr. Richard Robinson, 1ste Baron Rokeby, aartsbisschop van Armagh in Noord-Ierland, werd in 1789 een sterrenkundig observatorium gesticht. Een jaar later werd dit observatorium in gebruik genomen. Later werd daaraan door Dr. Eric Landsay, die directeur was van het observatorium van 1937 tot 1974, een planetarium aan toegevoegd. Met de bouw van het planetarium werd in 1965 begonnen.

Op de postzegel van 22p komen twee belangrijke astronomische hulpmiddelen voor naast een afbeelding van het voorfront van het observatorium van Armagh met daarboven de draaibare koepel voor een telescoop. Links van het gebouw is de Lovell radiotelescoop van Jodrell Bank opgenomen.

De radiotelescoop behoort tot de Universiteit van Manchester en kwam in 1957 in werking. Het is de grootste telescoop in zijn soort en doet nog steeds astronomische ontdekkingen op zoek naar radiobronnen in het heelal. De telescoop is volledig draaibaar zodat alle punten van de hemel kunnen worden bestreken. Het is op twee na de grootste volledig draaibare radiotelescoop ter wereld. Het totale gewicht van de telescoop is 3.200 ton. Verderop op het terrein staat nog een telescoop, de Mark II en men kan het arboretum van de universiteit bezoeken dat naast het terrein ligt. Op het terrein staat het observatorium museum dat kan worden bezocht. In het museum staat een bedieningspaneel waarmee een kleine radiotelescoop gericht kan worden op de zon waardoor de zonneruis is te horen. Onze jongens waren daar tijdens ons vakantiebezoek niet vandaan te slaan!

Rechts van het observatorium van Armagh is de telescoop afgebeeld die zich bevindt in het observatorium ‘Roque de los Muchachos’ op het eiland La Palma, deel uitmakend van de Canarische Eilanden. De eerste telescoop die in het observatorium werd geïnstalleerd was de Isaac Newton Telescoop die werd verhuisd van Greenwich naar La Palma. Het observatorium werd op 29 juni 1985 officieel in gebruik genomen.

Bovenin een band met daarin de aarde en de getijden eb en vloed, een windvaan met anemometer, een windsnelheidsmeter, de zon met zonnevlekken en zonnevlammen en de sterrenhemel met een dubbelster?

Het middendeel van de afbeeldingen op de postzegel van 26p is een voorstelling van het zogenoemde ‘Moon and Tides Diagram’ van Newton. Isaac Newton was de eerste wetenschapper die de getijden uitlegde veroorzaakt door de maan. Hij publiceerde zijn diagram in het boek ‘Principia’ dat in 1687 verscheen. Zijn theorie van de universele zwaartekracht was de basis voor de verklaring van de vloedgolven veroorzaakt door de zon en de maan.

Links van het diagram is een schematische voorstelling opgenomen van een spiegeltelescoop. Het is de zogenoemde Newtontelescoop waarbij een onder 45 graden geplaatste vangspiegel het licht dat valt op een paraboloïdische hoofdspiegel afbuigt naar een zich op de buis bevindend oculair. Isaac Newton bouwde deze telescoop in 1670. Op de foto sta ikzelf bij mijn Vixen spiegeltelescoop met volgkijker thans opgesteld in de Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch.

Rechts van het diagram is de telescoop van William Herschel afgebeeld. Herschel bouwde zijn enorme 40-voets telescoop in 1785 maar kon pas in gebruik worden genomen op 27 augustus 1789 omdat eerdere spiegels voor deze telescoop niet voldeden of in stukken braken. De telescoop stond opgesteld nabij het stadje Slough. In 1815 werden de laatste waarnemingen verricht met deze telescoop.

De enorme 40-voets telescoop van Herschel is ook afgebeeld als vignet voor de eerstedag envelop die is uitgegeven voor het blokje ‘Astronomy, from Herschel to Hubble’ dat op 24 september 2002 verscheen. Opmerkelijk is de zilverkleurige stempelafdruk aangebracht in plaats van met zwarte inkt.

Bovenin een band met de afbeelding van een komeet, de afstand tussen de maan en de aarde op verschillende momenten en de Melkweg. In deel 2 worden de twee andere postzegels besproken van de uitgifte ‘Astronomie in Groot-Brittannië’, ontworpen door Jeff Fisher en uitgegeven op 16 oktober 1990.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)