Klassieke sprookjesboeken - Postzegelblog

Klassieke sprookjesboeken

2

Iedereen kent wel het verhaal van Alice in Wonderland, als boek en als film. Het boek behoort tot de klassiekers op het gebied van kinderboeken en sprookjesboeken. Royal Mail gaf op 21 juli 1998 een serie van vijf postzegels uit ontworpen door Peter Malone met afbeeldingen met betrekking tot enkele bekende en minder bekende kinderboeken.

Peter Malone werd geboren in Fareham in het graafschap Hampsire. Na zijn studie beeldende kunst met de nadruk op schilderen, ging hij tekenles geven. Vanaf 1978 legde hij zich toe op het vak van illustrator van kinderboeken en boeken voor volwassenen. Daarvoor kreeg hij opdrachten van boekenuitgevers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Voor zijn illustraties gebruikt hij technieken zoals gouache en aquarel in een geheel eigen stijl. Enkele voorbeelden van boeken die door hem zijn geïllustreerd: The Classic Treasury of Princess Fairy Tales, The Nutcracker, Gardens of Imagination en Njinga, the Warrior Queen.

Het oudste boek dat Peter Malone op een postzegel voor de serie verbeeldde was ‘Trough the Looking-Glass’ voor het eerst uitgegeven met Kerst in 1871 en geschreven door Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson. In Nederland is dit boek bekend als ‘Door de Spiegel’ of ‘Alice in Spiegelland’. Het is een vervolg op ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ dat in 1865 was verschenen. In beide boeken speelt Alice Liddell, dochter van Henry George Liddell auteur van het Griekse woordenboek ‘A Greek – English Lexicon’, de hoofdrol. De twee boeken zijn klassiekers geworden en vele uitdrukkingen en figuren die hij heeft beschreven zijn onderdeel geworden van de Britse taal en cultuur.

Lewis Carroll werd geboren op 27 januari 1832 in Daresbury in het graafschap Cheshire en was diaken in de Anglicaanse kerk. Hij had wiskunde gestudeerd in Oxford aan de universiteit Christ Church waarvoor hij cum laude slaagde. Maar hij werd wereldberoemd door zijn kinderboeken. Hij overleed op 14 januari 1898 in het huis van zijn zuster ‘The Chesnut’ te Guildford aan een longontsteking. Hij is begraven op de Mount Cemetery in Guildford.

Het kinderboek ‘The Phoenix and the Carpet’ is een fantasieroman geschreven door Edith Nesbit. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1904 en is het tweede deel van een trilogie van romans die begint met ‘Five Children and It’. De moeder van vijf kinderen koopt een nieuw tapijt voor de kinderkamer omdat het oude tapijt bij een brand is beschadigd. De kinderen vinden een ei in het nieuwe tapijt, dat uitkomt als een sprekende Feniks. De Feniks legt uit dat het tapijt toverkracht bezit en dat ze drie wensen per dag mogen vervullen. De vijf kinderen beleven spannende avonturen, maar door de vele verre tochten verliest het tapijt steeds meer aan toverkracht. De avonturen worden voortgezet en afgesloten in het derde boek van de trilogie, ‘The Story of the Amulet’, uitgegeven in 1906 .

Op 21 september 1937 verscheen het kinderboek ‘The Hobbit’ geschreven door de Britse hoogleraar John Ronald Reuel Tolkien. Een hobbit behoort tot een denkbeeldig dwergvolk dat in de Middenaarde woont. Hobbit Bilbo Balings, die de hoofdrol vervult in het boek, gaat op reis om een schat te zoeken die bewaakt wordt door een draak met de naam Smaug. De draak bevindt zich met de gestolen schat van de dwergen in de berg Erebor. Bilbo trotseert vele gevaren en wordt dan bijgestaan door tovenaar Gandalf. Tolkien deed zijn inspiratie op tijdens de Eerste Wereldoorlog toen hij deelnam aan de Slag om de Somme. De drie delen van het boek werden verfilmd door Peter Jackson.

‘The Lion, The Witch and the Wardrobe’ verscheen in 1950 geschreven door de Ierse schrijver Clive Staples Lewis. In Nederland is het boek bekend als ‘De Kronieken van Narnia: het betoverde land achter de kleerkast’. Vier kinderen worden in 1940 geëvacueerd uit Londen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Ze worden opgevangen in een groot landhuis van een professor. Tijdens een tochtje door het huis komen ze in een grote lege zolderkamer waar alleen een kleerkast staat. Een van de kinderen kruipt in de kast en ontdekt dat er geen achterwand in zit. Daardoor komen ze in een sprookjesachtig besneeuwd landschap terecht. Het begin van spannende avonturen van de vier.

Mary Norton is de schrijfster van het boek ‘The Borrowers’ dat verscheen in 1952. In de fantasieroman wordt de familie Clock beschreven die bestaat uit kleine mensen die verborgen leven in de muren en vloeren van een Engels huis. Zij lenen spullen van de grote mensen om te kunnen overleven. Norton deed haar inspiratie op in het grote huis waarin zij tot 1922 werd opgevoed, ‘The Cedars’.

Arrietty Clock woont samen met haar ouders Pod en Homily onder de vloer waarop grootvaders klok staat. Arrietty wordt ontdekt door een jongen uit India waarna zij de ‘grote’ wereld leert kennen. ‘Cedars House’, gebouwd in 1855, bestaat nog steeds en is te vinden in Leighton Buzzard in het graafschap Bedfordshire aan het Church Square. In haar boek noemde Mary het huis ‘Firbank Hall’. Thans is het een school.

In een stempel gebruikt voor de eerste dag van uitgifte van de serie postzegels is de draak Snaug afgebeeld die door John Tolkien is beschreven in het boek ‘The Hobbit’. Als plaatsnaam is Birmingham gekozen. Men veronderstelde dat dit de geboorteplaats was van Tolkien, maar dat was niet juist. Tolkien werd op 3 januari 1892 geboren in Bloemfontein in Zuid-Afrika. Zijn ouders kwamen wel uit Birmingham maar waren in 1890 naar Zuid-Afrika verhuisd. Na het overlijden van zijn vader in 1896 keerde de familie terug naar Birmingham. John Tolkien overleed op 2 september 1973 in Bournemouth en ligt begraven op het Wolvercote Cemetery in Oxford. In Geldrop bestaat de Laan van Tolkien in een wijk waarin personages uit zijn boek ‘The Hobbit’ eveneens straatnamen hebben gekregen. En er staat een schoolgebouw met de naam ‘De Hobbit’.

Ook Edith Nesbit kreeg haar eigen stempel voor de eerste dag van uitgifte. Zij werd geboren op 15 augustus 1858 in Kennington, Lambeth, Londen. Ze werd een gedreven politiek activiste en richtte met enkele anderen in 1884 de Fabian Society op die zich inzette voor de verbetering van het lot van de arbeidersklasse. Ze schreef vijftien kinderboeken die verschenen tussen 1899 en 1913. Edith overleed op 4 mei 1924 in New Romney in het graafschap Kent en werd begraven op het kerkhof van St. Mary in the Marsh.

Een stempel voor de eerste dag van uitgifte met de plaatsnaam Oxford toont een jongen met een zwaard. In het randschrift van het stempel staat: ‘Twas brillig, and the slithy toves….’. Inderdaad, onzin! Nonsens! Maar waar had deze afbeelding en tekst betrekking op?

Lewis Carroll schreef niet alleen kinderboeken, maar ook enkele gedichten. Een van die gedichten is het nonsensgedicht ‘Jabberwocky’ dat hij heeft opgenomen in zijn boek ‘Trough the Looking-Glass’. Het zijn woorden die een klank nabootsen dan wel een combinatie zijn van twee woorden, waardoor een min of meer onbegrijpelijke tekst ontstaat. Het zijn vrijwel niet te vertalen zinnen ook al is de Jabberwocky door enkele Nederlandse schrijvers omschreven als ‘De Krakelwok’, ‘Wauwelwok’ of ‘Koeterwaal’. De inhoud van het gedicht vertelt over een vader die zijn zoon waarschuwt voor drie dieren die de omgeving onveilig maken, vooral de Jabberwock. De jongen gaat met zijn zwaard op zoek en weet de Jabberwock te doden. Uiteraard wordt dit uitbundig gevierd.

Alice Pleasance Liddell die model stond voor ‘Alice in Wonderland’ was de middelste van de drie dochters van dr. Henry George Liddell en Lorina Hanna Reeve. Zij werd geboren op 4 mei 1852 in Westminster (Londen). Het verhaal over Alice in Wonderland ontstond tijdens een boottochtje op de Thames van Oxford naar Godstow toen Dodgson (Lewis Carroll) een fantasierijk verhaal vertelde over de hoofdpersoon Alice. Alice Liddell vroeg hem het verhaal op te schrijven. Zo ontstond uiteindelijk het boek. Alice Liddell overleed op 16 november 1934 in Westerham in het graafschap Kent. Na haar crematie werd haar as begraven onder een gedenkplaat met de naam ‘Alice Hargreaves’, de naam van haar echtgenoot, naast de kerk van St. Michael and the Angels in het stadje Lyndhurst in de New Forest, graafschap Hampshire. Toeval dat hier een hotel staat met de naam ‘White Rabbit’, het witte konijn?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Nederland Verenigde staten Boeken Eerste Wereldoorlog Kerken Schilderkunst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)