Postzegelemissie Koningin Máxima 50 jaar: van meisje naar majesteit! - Postzegelblog

Postzegelemissie Koningin Máxima 50 jaar: van meisje naar majesteit!

1

Met genoegen heb ik het beeldverhaal op de jubileum-postzegelemissie Koningin Máxima 50 jaar bekeken. Na verloop van tijd werd het achtergrondverhaal me steeds meer duidelijk. Toen groeide mijn bewondering en achting voor het totaalontwerp aanmerkelijk.
Op een verrassend aantrekkelijke wijze opent typografisch ontwerpster Maud van Rossum (1974) de jubileumemissie Koningin Máxima 50 jaar met een extra grote postzegel. Een informele, ongekleurde privéfoto geeft de aanvankelijke burgerlijke status van Máxima Zorreguieta uit Argentinië op een bijzonder treffende wijze weer.
Het zou volgens mij wel eens de eerste foto geweest kunnen zijn met daarop Máxima, waarover prins Willem-Alexander destijds heeft beschikt. Als ‘antiquiteit’ heeft de foto een ereplaats in de koninklijke werkkamer verworven.

Koningin Máxima 50 jaar – Uitgiftedatum maandag 17-5-2021

Vel Koningin Máxima 50 jaar

1. Openingspostzegel – privéfoto

Koningin Máxima 50 jaar (1)

De foto op deze grote openingspostzegel is ongekleurd gelijk Máxima, toen ze ons land binnenkwam. De Nederlander heeft toen geen mogelijkheid gehad haar te leren kennen. Ze had nog geen kans gekregen in het openbaar te verschijnen, van zich te laten horen én haar betrokkenheid voor wat dan ook te tonen. Toen was ze in figuurlijke zin nog ‘ongekleurd’ overeenkomend met de zwart-wit foto!
De smalle, geknakte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag verwijzen als ‘vervolg-pijlen’ naar het beeldverhaal op het rechter gedeelte van het postzegelvel van een actieve en kleurrijk functionele, levendige betrokkenheid van haar als koningin.

Klik hier om een foto die werd gebruikt voor de openingspostzegel op de website van NOS Jeugdjournaal te bekijken. De foto staat in de koninklijke werkkamer.

Sociaal betrokken koningin

De vier kleurige postzegelafbeeldingen van fotograaf Robin Utrecht geven fragmenten van grotere foto’s weer. Ontwerpster Van Rossum heeft juist deze foto’s gekozen om de helderheid en frisheid in kleur, maar ook om de spontaniteit en de centrale rol van Máxima, die ze op de foto’s inneemt.
Koningin Máxima zet zich geïnteresseerd en gevoelsvol betrokken nationaal en internationaal in voor sociale projecten. Haar gezichtsexpressie straalt daarbij een betekenisvolle diversiteit uit.

2. Inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander

Koningin Máxima 50 jaar (2)

Inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander in de Nieuwe kerk in Amsterdam op 30 april 2013. Máxima zit glimlachend op een stoel naast de staande koning en volgt geboeid de inhuldigingsplechtigheid.

Wanneer u hier klikt (en dan naar beneden scrollen), dan wordt u naar de website Margriet.nl geleid waar de foto te zien is die is gebruikt voor de postzegel waarop Máxima staat bij de inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander.

3. Méér muziek in de Klas

Koningin Máxima 50 jaar (3)

Klik hier om op RTVDrenthe.nl de foto te zien van koningin Máxima die werd gebruikt voor postzegel drie.

Koningin Máxima, erevoorzitter Platform Ambassadeurs van de landelijke stichting ‘Méér muziek in de klas’, bezoekt de Pabo van de Hogeschool Leiden in 2018. Muziekonderwijs op school wordt in ons land structureel gepromoot. Muziek draagt op unieke wijze bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Máxima met koptelefoon in de hand kijkt uitbundig lachend toe.

4. Appeltjes van Oranje

Koningin Máxima 50 jaar (4)

Geboeid en aandachtig luisteren prinses Beatrix, koningin Máxima en koning Willem-Alexander naar het openingswoord van de bijeenkomst op Paleis Noordeinde, waar in 2015 voor de dertiende keer de Appeltjes van Oranje werden uitgereikt. Het koninklijk paar vormen het beschermpaar van het Oranje Fonds.

De foto die gebruikt werd voor de vierde postzegel – de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in 2015 – heb ik niet gevonden. Ik vond wel een andere foto van de uitreiking die er erg op lijkt. Die foto is hier te zien op de website  therealmyroyals.com.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Fonds jaarlijks sociale initiatieven, die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden.

5. Pleitbezorger van de VN secretaris-generaal

Koningin Máxima 50 jaar (5)

Op de vijfde postzegel is een foto te zien die werd gemaakt tijdens een werkbezoek in Jakarta. De foto is hier te zien op de website koninklijkhuis.nl (even naar beneden scrollen).

Geanimeerd volgt koningin Máxima het gesprek tijdens een rondetafelbijeenkomst bij het dienstenplatform Gojek in Jakarta met de vaste ontwikkelingspartners Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds. Máxima functioneert er als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Via Gojek kan vervoer in Zuid-Oost Azië per auto met chauffeur of motor met driver tot volle tevredenheid geregeld worden tegen cash betaling.

Vormgeving & integratie

Voor ontwerpster Van Rossum heeft de kijkrichting van Máxima naar links op de zwart-wit foto voor de resterende vier foto’s mede als een van de uitgangspunten gegolden. Tegengesteld daarbij is de richting beide geknakte lijnen naar rechts. De foto’s van Máxima geven als ‘dwarsligger’ aan het postzegelvel een levendig-dynamische uitstraling geheel overeenkomend met die van de 50-jarige koningin Máxima. Met andere woorden facetten van het postzegelonderwerp komen in de vormgeving aldus terug!

Veelzeggende, ogen-openende en spraakmakende foto’s

  • De vier kleurenfoto’s geven aandacht aan de sociale rol/functie en leven, die Máxima als koningin in binnen- en buitenland vervult. Ze staat daarbij dicht bij de mensen. De zwart-wit foto geeft een klein inkijkje op haar privéleven.
  • In overdrachtelijke zin is ook in de Máxima-emissie een boodschap (verborgen) terechtgekomen. De zeggingskracht van één zwart-wit foto in combinatie met vier kleurige kleurenfoto’s stelt volgens mij het volgende voor: aanvankelijk voor de Nederlanders een anoniem buitenlands burgermeisje uit een welgestelde familie weet in een relatief korte periode in ons land aan haar aanwezigheid en verschijning koninklijke kleur en allure te geven.

NVPH 994 – 60e verjaardag prins Bernhard

NVPH 994 - 60e verjaardag prins Bernhard

De prins Bernhard-postzegel (nvph 994) als zakelijk-afstandelijke portretteer- / inventariseer-postzegel komt qua opzet en uitvoering redelijk overeen met dit Máxima-postzegelvel. De intentie van koningin Máxima verschilt echter danig met die van prins Bernhard. Bij de eerst emissie speelt het hoofd/verstand de hoofdrol, bij de tweede het hart/gevoel. (Zie postzegelblog-artikel ‘60e verjaardag prins Bernhard’ van 11 april 2021).

https://www.postzegelblog.nl/2021/04/11/60e-verjaardag-prins-bernhard-met-functie-en-interesse-invulling/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 16 mei 2021 om 07:33

    De zegel ‘meer muziek in de klas’ spreekt mij het meeste aan. Deze is gemaakt toen Máxima de Hogeschool Leiden in 2018 bezocht. Zou Leiden een bewuste keuze van ontwerpster Maud van Rossum zijn geweest om hiermee ook aan te geven dat al sinds eeuwen de leden van de Koninklijke familie aan de Leidse universiteit studeren?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)