Hoogduitse synagoge Neve Shalom - Postzegelblog

Hoogduitse synagoge Neve Shalom

0

Ter vervanging van de permanente postzegels met afbeelding Koningin Juliana ‘en face’ van 1951 werd op 1 april 1961 het eerste deel van een serie postzegel uitgegeven met afbeeldingen van historische gebouwen in Suriname, met name in Paramaribo. Op een van de postzegels was de Hoogduitse synagoge Neve Shalom afgebeeld. Neve Shalom betekent ‘Huis van de Vrede’.

De synagoge bestond in 1961 125 jaar. Het was een van de belangrijkste synagogen op het Amerikaanse continent. De synagoge bewaart veel oude voorwerpen uit de koloniale periode. De joden waren al vanaf 1639 in Suriname aanwezig, vijftien jaar voordat de eerste joden in de Verenigde Staten van Amerika kwamen. De Joden waren de Spaanse inquisitie ontvlucht en waren afkomstig uit Nederland, Portugal en Italië. Asjkenazische joden worden ook wel Asjkenaziem of Hoogduitse joden genoemd. Deze joden waren afkomstig uit Midden- en Oost-Europa en hebben zich vanaf het begin van de zeventiende eeuw in de Nederlanden gevestigd. De term Hoogduits verwijst naar de taal die in hun oorspronkelijke woongebied werd gesproken. Het perceel grond waarop de synagoge is gebouwd, werd in 1716 verworven. Met de bouw van de synagoge werd in 1718 begonnen en kwam gereed in 1723. In 1833 werd besloten een nieuwe synagoge te bouwen. Architect was J.F. Halfhide. De synagoge, het huidige gebouw, werd ingewijd op 5 mei 1837 en was in 1842 geheel voltooid.

De eerstedagenvelop is een uitgave van J.J. Verbrugge uit Paramaribo. Gestempeld met een gewoon dagtekeningstempel. Een speciaal stempel voor de ‘Eerste dag van Uitgifte’ bestond nog niet in Suriname.

Bij deze postzegeluitgifte werd de naam ‘Lehmann’ weer genoemd. De Surinaamse minister-president, mr. S.D. Emanuels, ontving van de president van de ‘Surinam Philatelic Agency’ in Pennsylvania. M. Lehman, een brief, waarin hij de Surinaamse premier onder meer dankte voor de geschiedkundige gegevens over de vestiging van de joden in Suriname. Het was, voor zover bekend, voor het eerst in de wereldhistorie van de postzegel dat buiten de staat Israël een postzegel was uitgegeven met de afbeelding van een Joodse synagoge.

Het was niet de bedoeling om deze serie in twee delen uit te geven maar in zijn geheel, tien postzegels, op 1 april 1961. Maar er waren problemen met de productie van de zegels. Eerst zou het tweede gedeelte doorgeschoven worden naar 2 mei 1961 maar uiteindelijk werd het 25 mei 1961.

Wellicht vanwege de productieproblemen heeft de heer E.E. Lehmann, een van de directeuren van de Inter-Governemental Philatelic Corporation te New York, eind april 1961 Paramaribo bezocht. Hij sprak daar met de Minister van Financiën van Suriname over de uitgifte van nieuwe series postzegels in de loop van het jaar 1961. In verzamelaars kringen werd dit bezoek met gemengde gevoelens besproken. Zou ook het meerjarig contract dat heel wat protesten had uitgelokt aan de orde zijn geweest?

Postzegelhandel J.J. Verbrugge gaf ook voor het tweede deel van de serie gebouwen een eerstedagenvelop uit. De achtergrond van de envelop is ontleend aan een paneel in het postkantoor te Paramaribo. De panelen waren vervaardigd door leden van een inheemse bevolkingsgroep, de Saramaccaners. Ontwerper van de serie postzegels met afbeeldingen van gebouwen was Nic Loning uit Paramaribo.

Hij ontwierp ook de lage waarden met afbeeldingen van inheemse landbouw producten, uitgegeven op 1 maart 1961, was Nic of Nicholas Loning uit Paramaribo. Er is weinig bekend over deze ontwerper. Nic Loning was vanaf 1951 door Stichting voor Culturele Samenwerking als tekenleraar aangetrokken voor de Stichting Cultureel Centrum Suriname, CCS. Hij heeft ook tekenles gegeven op enkele middelbare scholen in Suriname. Een tekencursus die hij in 1951 was begonnen werd overgenomen door de beroepsschilderes Nola Hattermann die de cursus uitbouwde tot de CCS-school voor beeldende kunsten. Hij ontwierp in 1982 voor de Gemeente Leusden de astronomische klok die staat opgesteld in de hal van het gemeentehuis. Hij is in 1984 overleden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Nederland Verenigde staten Architectuur Kerken Koningshuizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)