Blunder op D-day-postzegel Royal Mail - Postzegelblog

Blunder op D-day-postzegel Royal Mail

5

Royal Mail presenteerde in de laatste maand van 2018 het uitgifteprogramma voor het nieuwe jaar en al snel kwam een foutje aan het licht. Op een postzegel over D-Day, die in juni 2019 zal verschijnen, bleek een verkeerde foto te zijn gebruikt. Op deze postzegel was niet de invasie in Normandië, maar de landing op Nederlands-Nieuw-Guinea te zien.

Geschiedenis

Churchill had Stalin al jaren eerder beloofd de aanval in West-Europa in te zetten, maar hij stelde dit steeds uit, omdat hij meende dat het leger er nog niet klaar voor was. Om Rusland te tonen dat hij wel van goede wil was, begon de Britse luchtmacht met het bombarderen van Duitsland. Op 10 juli 1943 landde de geallieerden op Sicilië. Op 4 juli 1944 werd Rome bevrijd. Het begin van de bevrijding van West-Europa begon op 6 juni 1944.

D-Day

De westkust van Europa was van Noorwegen tot aan de Spaanse grens door de Duitsers met bunkers versterkt. Deze Atlantikwall maakte een Britse invasie erg gevaarlijk. De geallieerden wisten dat de aanval veel levens zou gaan kosten. In de ochtend van 6 juni 1944, D-Day, vond de grootse gecombineerde amfibische en luchtlandingsoperatie in de geschiedenis plaats. Binnen een dag werd een bres geslagen in de Atlantikwall en werd een bruggenhoofd gevormd. De verliezen waren aanzienlijk, maar minder groot dan het opperbevel had verwacht.

Landingsfoto

Royal Mail wilde een eerbetoon brengen aan allen die meededen op D-Day. In het begeleidende persbericht zei de postdienst dat hiervoor foto’s waren gebruikt van de dag zelf. Oplettende WO2-geïteresseerden ontdekten al snel dat in deze serie over de aanval in Normandië een foto was opgenomen die drie weken voor D-Day, was genomen in Nederlands-Nieuw-Guinea. Daar waren Amerikaanse militairen op 17 mei 1944 aan land gegaan. De legerfotograaf Stacy Hitchinson maakte een foto van de USS LCI(L)-30 invasie-eenheid die daar tijdens de tweede aanvalsgolf bij Sarmi streed. De foto die Hitchinson maakte tijdens de invasie aan de noordkust van Nieuw-Guinea werd in juli 1944 gepubliceerd in het tijdschrift All Hands.

 

Postzegelserie

Royal Mail maakte direct bekend dat de postzegelserie zal worden aangepast. De beoogde postzegel zal niet verschijnen. De uitgave over D-Day zal gaan bestaan uit elf postzegels. “Wij werken heel hard om ervoor te zorgen dat het programma voor speciale postzegels jubilea en gebeurtenissen herdenkt die relevant zijn voor het Britse erfgoed,” verklaarde een medewerker van Royal Mail. Het postbedrijf bood verontschuldigingen aan en bevestigde dat deze postzegel niet zal worden opgenomen in de serie die in juni 2019 zal worden uitgegeven.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Rusland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Ramon op 6 juni 2019 om 11:58

  Mmm,

  wordt dit net zoiets als de “Aubrey Hepburn”van Duitsland?

 • FCC Rossi op 7 juni 2019 om 11:21

  Of “per ongeluk” expres foutje maken om iets zeldzaams te creëren. Lees het boek ,De gestolen zegel, van Bram Kleiin er maar eens op na.

 • Jos van den Bosch op 7 juni 2019 om 16:40

  Dat boek ligt klaar voor de vakantie. Ben benieuwd.

 • willem hogendoorn op 8 juni 2019 om 20:15

  Leuk ook dat jij de afbeelding laat zien van de blunder-zegel van Royale mail. ik had dat al in een blog van een paar dagen eerder gelezen, maar de afbeelding van deze zegel kwam toen niet op mij beeldscherm.

 • jaap termes op 10 juni 2019 om 21:53

  Niet alleen Royal Mail maakt blunders/fouten.
  Estland kwam met een zegel uit in de langlopende vuurtoren serie 2019.Betreft de Osmussaare vuurtoren.
  In/op deze zegel is ook een fout in de co-ordinaat vermelding. Hier staat 58 graden terwijl dit volgens de ALL C3760 59 graden moet zijn. Des betreffende post instantie heeft nog niet gereageerd op mijn reactie. Ik heb een beeld maar ben niet zo handig om het te laten zien .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)