Het scheppingsverhaal - Postzegelblog

Het scheppingsverhaal

1

De eerste zin van de Bijbel luidt: ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’. De aarde was toen woest en donker. Wellicht net zo donker als wij de aarde maken tijdens het jaarlijkse ‘earth hour.’ Bij dit internationale evenement wordt iedereen opgeroepen om de verlichting één uur uit te schakelen en in actie te komen voor het behoud van onze planeet de Aarde.

Genesis

Het verhaal van de schepping van de Aarde staat in het Bijbelboek Genesis. Het Griekse woord ‘genesis’ betekent ‘oorsprong of ontstaan.’ Waarschijnlijk is dit Bijbelboek geschreven door Mozes.

Volgens de Bijbel was Mozes de leider van de Israëlieten bij hun uittocht uit Egypte. Tijdens deze uittocht gooide Mozes de stenen tafelen, met daarop de Tien geboden, kapot als reactie op de aanbidding van het Gouden kalf door de Israëlieten. De in Leiden geboren kunstschilder Rembrandt maakte een schilderij van dit tafereel. Dit schilderij hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Mozes gooit de stenen tafelen kapot

Het  scheppingsverhaal

In Genesis 1 staat het verhaal dat God de aarde in zes dagen schiep. Wat gebeurde er in deze zes dagen? Ik herinner me een schoolgedichtje uit mijn jeugd van het scheppingswerk, dat luidt:

                                               De eerste dag schiep God het licht.
                                               De tweede dag heeft Hij de dampkring ingericht.
                                               De derde dag schiep Hij gras, kruid en bomen.
                                               De vierde dag deed Hij de hemellichten komen.
                                               De vijfde dag zijn vis en vogels voortgebracht.
                                               De zesde dag het vee en ’t menselijk geslacht.

Israël gaf in 1965 een serie van zes postzegels uit, die overeenstemmen met de zes scheppingsdagen. Op de tab van de eerste zegel staat ‘premier jour’ (eerste dag) enzovoort. De afbeeldingen van de zes zegels geven weer, wat er op de betreffende dagen geschapen werd. Op de eerste zegel een lichtstraal, op de tweede zegel wolken en zo verder.

Wat nog wel aardig is om te vermelden: Bovenstaande zegels zijn gerangschikt met de laagste waarde (0,06) links. Voor ons is dat duidelijk. In Israël wordt deze zegel met de laagste waarde echter rechts gepositioneerd, want daar leest men van rechts naar links. Dat zien we terug op onderstaande Israëlische eerste dag envelop.

Israëlieten lezen van rechts naar links

Persoonlijk vind ik een paar afbeeldingen van bovenstaande zegel niet zo duidelijk wat het voor moet stellen. Onderstaand  postzegelvel van Palau brengt het scheppingsverhaal treffender in beeld.

Wat er op iedere scheppingsdag gebeurde, staat op dit vel duidelijk afgebeeld. Op de zesde dag werden de dieren en de mensen geschapen. Is de evolutie theorie van Darwin hiermee in strijd?

Evolutie theorie Darwin

Zevende dag – rustdag

Het scheppingsverhaal gaat verder dat God op de zevende dag rustte en deze dag heiligde. Vandaar de traditie in het Christendom dat de zondag een (heilige) rustdag is. Er zijn mensen die dat zo letterlijk nemen dat zij vinden dat een brief ook niet op zondag besteld mag worden. Op onderstaande envelop staat een zogenaamde ‘postaal bericht’ van de verzender:  ‘Niet bestellen op zondag’. Een ‘postaal bericht’ van de verzender is één van de twaalf filatelistische elementen.

De inspiratie voor dit artikel kreeg ik na het lezen van onderstaande brochure.

Op de eerste pagina staat:

“De postzegels van de staat Israël illustreren de profetische bestemming van volk en land. Dit boekje is geboren uit liefde voor het land en volk van Israël. Ook voor de Palestijnen en alle omliggende volken en voor ieder die dit onder ogen krijgt. Het is een boodschap voor U, een boodschap voor echte vrede.”

Sjalom (of Shalom) is niet alleen een groet, maar betekent ook ‘vrede’ en de afwezigheid van oorlog. Dat wens ik alle Israëlieten, Palestijnen en ieder ander ook toe. Sjalom en Shalom!

Afbeelding: postiljon – tropicalcovers

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Egypte Israël Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)